Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Mazda - alati, oružje, automobili

Pojavivši se kao Toyo Cork Kogyo Co. 1920. godine u Hirošimi, kompanija je poslovanje počela u proizvodnji mašina i alata, a osnivač je bio Jujiro Matsuda!

Toyo Cork Kogyo Co.  se skoro punu deceniju bavio delatnošću zbog koje je i osnovan, a onda je došlo do obrta!

Interesantna priča je vezana za promenu imena ovog  japanskog  giganta.

U momentu kada se najozbiljnije razmišljalo o promeni poslovne politike i proizvodnog programa, odlučeno je da kompanija dobije i novi naziv. 

Tako je firma iz Hirošima distrikta dobila ime po antičkom  persijskom božanstvu Ahura Mazda ( na staropersijskom – Gospodar mudrosti), koje je predstavljalo stvoritelja i zaštitnika sveta, živih bića i čovečanstva i boga svetlosti, mudrosti i plodnosti!

Prvi automobil je, u čast ovog božanstva,  nazvan Mazda-Go.

foto: 
Milkmandan
 

Bio je to kamionet na tri točka koji je počeo da se proizvodi 1931. godine, a već naredne je krenuo njegov izvoz u Kinu.

Ispostaviće se da je to jedini automobil koji je kompanija pravila do Drugog svetskog rata, kada su se fabričke hale i proizvodne linije Mazde preorjentisale na proizvodnju oružja.

Toyo je tokom ratnih godina postao poznat po izuzetnom kratkom karabinu Type 99 Arisaka, koji je pravljen isključivo za Carsku japansku armiju!

Foto: 
Antique Military Rifles

Prvi kamion na četiri točka je sa proizvodnih traka izašao  1958. godine i dobio ime Mazda Romper. Međutim, proizvodnja i izvoz automobila su nastavljeni već 1949. godine, ponovo sa kamionetom trotočkašem.Posle rata, deo fabrike Mazda je neko vreme služio kao prefektura za Hirošimu.

1960. godine je proizveden i prvi putnički automobil sa oznakom R360 coupe,  a  već sledeće, 1961. Godine, Mazda ulazi u partnerstvo sa kompanijom NSU/ Wankel sa kojom je radila na razvoju i proizvodnji motora.

To je učinjeno prevashodno iz razloga da bi se kompanija razlikovala od ostalih japanskih proizvođaća automobila.

Foto: 
Taisyo

Danas je ovo  jedini svetski proizvođač  Wankel rotacionih motora, s obzirom da su NSU i Citroen prestali sa njihovim pravljenjem još tokom 70ih godina XX veka.

Mazda je ubrzo postala veoma poznat i pouzdan brend, obzirom da su njeni modeli bili lagani, a istovremeno i veoma snažni.

Dve najuspešnije serije automobila su bile R100 i RX, i za njih se slobodno može reći da su najviše doprineli razvoju i rastu kompanije, a početkom 70ih godina, Mazda je bacila oko i na ogromno američko tržište.

U Severnoj Americi je otvorena filijala sa imenom Mazda North American Operations, i činilo se da će to biti dobitna kombinacija.

Naime, modeli ove japanske kompanije su se pokazali toliko dobro da je Mazda za američko tržište izbacila čak i pik-ap sa rotacionim Wankelovim motorom.


Kada je 1973. godine nastupila naftna kriza, došlo je do naglog pada prodaje Mazdinih automobila sa wankelovim motorima, ali se japanska kompanija u tom momentu preorjentisala na proizvodnju automobila sa četvorocilindarskim agregatima. Pojavila su se dva nova modela – Familia i Capella.

Foto: 
Taisyo

Međutim , Mazda, i pored krize, nije odustala od proizvodnje sportskih automobila, pa su otvoreni novi proizvodni pogoni koji su imali značajne razlike u odnosu na osnovnu proizvodnu liniju.

1978. godine su predstavljeni izuzetni sportski automobili RX7 i RX8, a isti klipni motori su , takođe,iskorišćeni i u modelu MX-5 Miata.

Foto: 
IFCAR
 

1979. godine nakon dokapitalizacije, Ford postaje vlasnik 27 % kompanije, a kasnije, tokom 80ih, preuzima još 20% vlasništva Mazde!  Sve to nakon zajedničkih ulaganja i korišćenja platforme automobila Mazda Familia kod Lasera i Eskorta, te proizvodnje modela Probe i otvaranja nove fabrike u gradu Flat Rock, država Mičigen.


Devedesete godine su ostale poznate po još jednom zajedničkom ulaganju sa Fordom.

Radilo se o modelu Explorer.

Explorer se, međutim, za Japance pokazao kao izuzetno loša investicija, dok su Amerikanci uspeli da profitiraju na ovom modelu.

Foto: 
Bull-Doser

Nakon pravljenja alternativnih konstrukcija i dizajna motora, 1995. godine Mazda je ušla u razvoj agregata sa Milerovim ciklusom.

Na žalost, kraj 90ih nije bio tako profitabilan za japansku kompaniju!

1997. godine pogodila ju je finansijska kriza tokom koje je Ford postao vlasnik 39.9% akcija kompanije.

Od tog momenta, saradnja među kompanijama je višestruko uvećana.

Multiplikacija saradnje se ogledala i u zajedničkom dizajniranju motora, pa čak i u korišćenju zajedničkih platformi za pojedine modele ( Ford Escape i Mazda Tribute, kao i nova generacija Ford Focusa i Mazda Axela).

Foto: 
OSX
 

2008. godine, usred finansijske krize koja je drmala ceo svet, Ford je doneo odluku o prodaji svog udela u Mazdi, a sve se desilo kao rezultat racionalizacije poslovanja američkog giganta, iako je zajednički nastup ove dve kompanije bio izuzetno uspešan! 

U novembru iste godine Ford prodaje 20% vlasništva i svoj udeo smanjuje na 13.4 %, čime je, prvi put od 1996. godine predao kontrolni paket akcija nekom drugom. 

Dve godine kasnije, u novembru 2010. godine, Ford svoj udeo u vlasništvu smanjuje na 3%, pa japanski Sumitomo Mitsui Financial Group postaje, pojedinačno gledano, najveći akcionar Mazde.

I pored smanjenja udela u vlasništvu, Ford i Mazda i dalje ostaju strateški partneri , a saradnja se nastavlja kroz zajednička istraživanja i razmenu tehnoloških informacija!

2011. godina je za Mazdu bila relativno dobra. Prodajom akcija, kompanija je prihodovala preko 150 milijardi jena ( oko 1.9 milijardi USD), a deo prihoda je iskorišćen za izgradnju fabrike u Meksiku u partnerstvu sa Sumitomo Corporation!

Foto: 
IFCAR
 

Značajna stvar za kompaniju se dešava u maju 2015. godine.

Mazda potpisuje sporazum o dugoročnom partnerstvu sa Toyotom koji je podrazumevao snabdevanje Toyote SkyActiv i tehnologijama za poboljšanje dizel motora, u zamenu za tehnologiju agregata sa vodoničnim ćelijama.

Dakle, više je nego očigledno da u budućnosti  Mazda namerava da implementira svoje vizionarske ideje kao i eksperimentalne tehnologije kroz razvoj automobila na vodonični pogon.

Foto: 
M 93

Danas je Mazda sedamnaesti svetski i peti japanski proizvođač ( iza Toyote, Nissana, Honde i Suzukija) sa preko 1.1 milion proizvedenih vozila godišnje! 

 

Autor teksta: Rajko MartinovićKomentari

comments powered by Disqus