Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Volvo-"kotrljanje" od 1927.

Kada su Asar Gabrielson i Gustav Larson osnovali Volvo, akcenat uopšte nije bio na proizvodnji automobila. Glavni cilj je bila vrhunska bezbednost učesnika u saobraćaju, a sve je bilo povezano sa tragičnom smrću Gabrielsonove supruge u saobraćajnoj nesreći.
 

Automobilski gigant je osnovan u Geteborgu pod imenom SKF (Svenska Kullagerfabriken AB), isključivo sa ciljem ostvarivanja  dodatnog prihoda od proizvodnje kugličnih ležajeva.

Već 10. avgusta 1926. godine, direktor prodaje Gabrielson i inženjer Larson su krenuli u proizvodnju 10 prototipova automobila, i tako je nastao Volvo.

foto: 
Lars-Göran Lindgren 
Prva serija automobila sa oznakom ÖV4 izašla je sa proizvodnih traka 14. aprila 1927. godine. Između 1927. i 1929. godine proizvedeno je svega 996 jedinica ovog vozila. U aprilu 1929. godine model ÖV4 biva zamenjen automobilom sa oznakom PV651. Uspeh ovog modela pomogao je Larsonu i Gabrielsonu da, konačno, ’stanu na svoje noge’, a od Volva napravio ozbiljnu kompaniju.

foto: 
Lars-Göran Lindgren 

Već 1931. godine Volvo je isplatio i prve dividende svojim akcionarima.

Kada je, u maju 1932. Godine, sa proizvodnih traka izašao i desetohiljaditi automobil, rešeno je da se fabrika preorjentiše na proizvodnju nešto jeftinijih vozila, i tako je 1936. rođen model PV36.

1934. godine se pojavio i prvi autobus sa imenom B1, početkom 1935.  Volvo postaje i vlasnik fabrike motora Pentaverken, sa posebnim akcentom na proizvodnji brodskih agregata,  a rastuću paletu proizvoda ovog švedskog giganta su, početkom 1940. godine, upotpunili i avionski motori. 

foto: 
Svennex

I dok je čitava Evropa bila zahvaćena ratnim vihorom, u Švedskoj se pojavio model PV444  i ubrzo se pokazao kao najbolji automobil koji se pojavio tokom ratnih godina.

Vozilo koje je nastalo kao rezultat zajedničkog rada i kao kombinacija američkog talenta i evropskog poimanja automobila postalo je najprodavaniji model kompanije Volvo  i to laskavo mesto je zauzimalo sve do 60ih godina XX veka.

foto: 
Sven Storbeck

Sredinom 60ih, u Geteborgu je rođen i prvi sportski automobil.

Volvo P1800 je postao toliko popularan da je bio neizbežni gost u svim najpoznatijim TV emisijama tog vremena.

foto: 
Charles01

1963. godine Volvo prvi put prelazi granice matične zemlje. Naime, kompanija je te godine osnovala i prvu fabriku van granica Švedske u Halifaksu u Kanadi!

Sledeći skoro trodecenijski period je bio prilično miran za ovu kompaniju. Volvo se, za to vreme,  pozicionirao kao  vodeći švedski proizvođač komercijalnih vozila, autobusa i kamiona.

Tokom 90ih se pojavio model Volvo 850 sa pogonom na prednjim točkovima. Činjenica je da je ovaj automobil ubrzo dobio sve moguće nagrade i priznanja za bezbednost koje su čak i prevazilazile klasu kojoj je ovo vozilo pripadalo.

foto: 
 Ksnaden
 

U međuvremenu, dolazi i do partnerstva sa Renaultom u proizvodnji kamiona, što se pokazalo kao izuzetan potez.

Već 1993. godine Volvo raskida svoje partnerstvo sa Renaultom i postaje potpuno nezavisna kompanija.

Upravo u tom periodu se pojavljuju dva nova modela S40 i V40. Novi modeli su doneli dašak svežeg vazduha kompaniji, a zajedno sa modelima C70 coupe i cabrio podigli su Volvo na jedan novi nivo sigurnosti i kvaliteta.


foto: 
OSX
 

28. januara 1998. godine Ford Motor Company je postao većinski vlasnik kompanije Volvo za 6.45 milijardi američkih dolara.  

Tokom 2001. godine , Volvo je pripojio sebi i jedan deo Renaulta i Mekintoša. Zauzvrat, Renault Trucks je dobio 20% vlasništva nad kompanijom Volvo. Strategija je bila da Volvo toliko poraste kao proizvođač kamiona, da u jednom momentu u potpunosti preuzme celo tržište.

Međutim, 1999. godine Evropska Unija je blokirala spajanje sa grupacijom Scania AB zbog mogućnosti visoke monopolizacije tržišta!

Ova evropska blokada dovodi do orjentacije na Aziju, pa tako Volvo 2006. godine kupuje 13% akcija japanskog proizvođača kamiona UD Trucks (bivši Nissan Diesel) od Nissan Motor Co Ltd, dela Renault-Nissan alijanse, čime je postala većinski vlasnik ove kompanije i na taj način pojačala svoje prisustvo na azijsko-pacifičkom tržištu!

foto: 
Mr.choppers
 

Već 2010. godine Renault povećava svoj udeo u vlasništvu na 21.7%!

Međutim, u oktobru 2010. godine, Renault prvo prodaje voj udeo od 14,9% u kompaniji za 3.2 miljarde evra, da bi, u decembru 2012. prodao i ostatak od 6.5 % kapitala za 1.6 milijardi evropskih novčanica. Tako je švedski Swedish industrial investment group Aktiebolaget Industrivärden ostao najveći akcionar sa 6.2 % udela u osnovnom kapitalu i 18.7% udela u glasovima! 

I pored Renaultovog povlačenja iz vlasništva, Volvo kamione je, svakako, i dalje čekala lepa budućnost!

Da se vratimo na putničke automobile!

Saradnja sa Fordom se pokazala kao izuzetno dobra.

Volvo je, shodno svojoj reputaciji,  dobio mesto u Fordovoj Premier Automotive Group koja je, sportskim rečnikom, predstavljala prvu postavu ove grupacije, zajedno sa Jaguarom, Land Roverom i Aston Martinom.  To je značilo da će određeni resursi biti korišćeni i u pojedinim Fordovim, Land Roverovim i  Aston Martinovim modelima.

Tako je, na primer, druga generacija Land Rover Freelander-a projektovana na istoj platformi kao i druga generacija modela Volvo S80, T5 benzinski Volvov agregat korišćen i u Fordovim performans modelima Focus ST i RS, a satelitski navigacioni sistem se mogao sresti i kod Aston Martinovih modela Vanquish, DB9 i V8 Vantage !

foto
M 93

Nakon prodaje Aston Martina 2007. te Jaguara i Land Rovera 2008. godine, vlasnik treće premijum kompanije koja je bila pod okriljem Forda tokom 2010. godine postaje kineski automobilski gigant Geely Automobile u transakciji vrednoj 1.8 milijardi američkih dolara!

 
Moto kompanije  je  - ’’ Automobili za Život’’, dok reč Volvo sa latinskog možemo prevesti kao –“kotrljati se’’.

Ono što je sigurno je da će se Volvo automobili, autobusi i kamioni  ’’kotrljati’’ svetskim putevima još dugo, dugo vremena!

Autor teksta: Rajko Martinović Komentari

comments powered by Disqus