Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Tesla Model 3

Posle dugo godina najavljivanja i očekivanja, Tesla Model 3 je zvanično predstavljen na privatnoj zabavi u dizajnerskom studiju kompanije u američkoj saveznoj državi Kaliforniji.

U zvaničnom saopštenju je objavljeno da će, kada serijski model stigne u prodaje salone,  moći da pređe 344 kilometra između punjenja baterija i da će biti dostupan po početnoj ceni od "samo" 35,000 dolara (oko 30,800 evra) na šta sledi državni popust od 7,500 dolara (oko 6,600 evra).

Predsednik kompanije Elon Musk kaže da je ovo prvi od tri dela predstavljanja Modela 3, a da će drugi deo biti serijski model. To znači da je Model 3 još uvek koncept, a u vreme pisanja ove priče o njemu ne postoje mnogo detalja.

Musk je izjavio da će ovaj automobil biti u stanju da ubrza do 100 km/h za manje od šest sekundi u osnovnoj verziji, ali da će kasnije biti dostupni i modeli sa boljim ubrzanjem i pogonom na sva četiri točka. Model 3 je takođe već sada dobio maksimalne ocene u testovima sudara. Detalja nema koliko je velika baterija, ali se nagađa da je od minimalno 70 kWh.

Model 3 će imati u ponudi i standardan Autopilot i moći će da pruži dovoljno prostora za pet odraslih osoba.

Slično kao i Model S, i Model 3 će imati dva gepeka (po jedan napred i nazad), a kompanija planira da duplira broj lokacija za punjenje baterija u SAD sa sadašnjih 3,600 do 2017. godine. Do tada i broj salona će biti povećan sa sadašnjih 215 na 441.

Predstavljeni koncept podseća na heč stil, ali iz Tesle kažu da je zapravo reč o sedanu i da zadnje staklo nije u istom delu sa vratima gepeka.

Mnoge linije su pozajmljene sa većeg Modela S, ali je prednji deo izmenjen u velikoj meri. Zadnji panoramski prozor je prvi takav u auto industriji, a ostaje da vidimo da li će se on naći i kod serijskog modela.

Mnogi kažu da je Porsche Panamera služio kao glavna inspiracija za ovaj detalj, a novinari koji su imali prilike da sednu u koncept kažu da su, i pored njihove velike visine, imali dovoljno prostora za noge i glavu na zadnjim sedištima. Enterijer odlikuje veliki monitor od 15 inča preko koga se mogu koristiti gotovo sve komande na automobilu.

On je jednostavnog dizajna, ali jako pregledan i lagan za korišćenje.

Pomenuti monitor će moći da se pomera na nekoliko načina do te mere da će svaki putnik u automobilu moću da ga koristi.

Tesla kaže da je u prva 24 sata nakon promocije već dobila oko 200,000 porudžbina.

Njegova glavna konkurencija će biti Chevrolet Bolt EV, koji je nešto skuplji, ali nećemo biti iznenađeni ako Model 3 uspe da ukrade i određeni deo kupaca i od premijum rivala kao što su BMW 3-Series i Mercedes C-Class.

Autor: Talladega

Slike: Tesla

brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus