Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Lincoln Navigator

Lincoln Navigator je napisao istoriju kada je debitovao 1997. godine kao prvi premijum SUV sa tri reda sedišta.

Iako je prodaja u početku bila veoma visoka, godine zapostavljanja su rezultarali u tome da kontrolu u klasi preuzmu Cadillac Escalade kao i nemački i japanski rivali.

Prošle godine na salonu automobila u Njujorku, Lincoln je privukao veliku pažnju sa novim Continentalom, a ove godine na istoj lokaciji je predstavljen novi Navigator i opet odvukao svu medijsku pažnju na ovaj brend.

Navigator je za sada samo koncept i najavljuje četvrtu generaciju serijskog modela, a nasuprot verovanjima da bi on mogao da promeni ime, Fordova premijum divizija je odlučila da zadrži ovo ime uz objašnjenje da je ono veoma poznato među kupcima.

Sa dizajnerske strane Navigator deli mnoge linije sa nedavno predstavljenim Continentalom, ali i osveženim MKZ.

Mnogi će se složiti da su neke linije pozajmljene sa Range Rovera, posebno u vidu krova u zadnjem delu vozila, ali nema sumnje da je novi Navigator u jednakoj meri pravi Lincoln kao što su bili i prethodni modeli.

Jedan od detalja koji privlači najviše pažnje su velika "gullwing" (galebova krila) vrata, ali su ona urađena specifično da se privuče pažnja publike i sigurno neće biti ponuđena u serijskoj proizvodnji. Sa druge strane, enterijer pruža prostor za šest putnika i on se sigurno neće menjati u velikoj meri kao i generalni dizajn.

Lincoln obećava da će izbor standardne i opcione opreme biti veći nego ikada pre i da će mu pozavideti i mnogi skuplji proizvodi.

Po pitanju mehanike američki proizvođač vozila je potvrdio da će Navigator biti urađen sa "školjka na šasiji" strategiji, što znači da će nastaviti da bude SUV umesto krosovera.

Koncept pruža 3.5L EcoBoost (turbo) V6 motor sa preko 400 ks, što je rast od 20 ks u poređenju sa sadašnjim modelom, ali ostaje žal što u ponudi više nema nijedna V8 verzija. Lincoln je prošle godine završio tek na sedmom mestu u klasi po prodaji, a kompanija još uvek traži svoj identitet.

Tradicionalni kupci Lincolna, koji su u prošlosti voleli velike i udobne proizvode, su prešli na konkurenciju, a kompanija nije uspela da privuče novu generaciju kupaca.

Ipak, novi MKC se pokazao velikim uspehom najviše zahvaljujući podatku da se konekcija sa Fordom ne može primetiti, pa se očekuju identični uspesi i sa Continentalom i Navigatorom.

Autor: Talladega

Slike: Lincoln

brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus