Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo vam VW fabriku u Meksiku

Dobro došli u drugu po veličini Volkswagenovu fabriku na svetu.

Pedeseta godišnjica Volkswagenove fabrike u Puebli u Meksiku 2014. godine obeležena je početkom proizvodnje i prodaje Golfa Mk7 na tržištu Srednje Amerike.

Evo nekoliko interesantnih podataka.

Fabrika u Puebli u Meksiku je druga po veličini Volkswagenova fabrika na svetu, posle one u Volfsburgu! Prostire se na preko 740 hektara i zapošljava 15.000 radnika. Poređenja radi, fabrika u Tenesiju zapošljava svega 2.000 ljudi.

U svojoj istoriji dužoj od 50 godina, od 1964. godine kada je u Puebli proizvedena prva Buba, iz ove fabrike je izašlo 10 miliona automobila.

foto: 
Alfacevedoa
 

Ovo je, u osnovi, grad u gradu, a celo mesto vrvi od aktivnosti. Zaposleni u fabričkom krugu  imaju pristup brojnim restoranima i kafićima, imaju sopstvenu kliniku, kao i centralnu autobusku stanicu koja je povezuje sa okolnim mestima.

 

Vojska ljudi i robota.

Volkswagenovi radnici imaju u radu značajnu pomoć od strane robota. Na 280.000 kvadratnih metara radnog prostora radi čak 426 robota, od kojih 136 obavlja izuzetno složene operacije.

U fabrici se mogu sresti studenti automatike i robotike koji su u mogućnosti da se celi dan “ igraju”  sa gigantskim robotskim kandžama. Naime, potencijalni mladi radnici mogu da se pridruže pripravničkom programu VW-a još iz srednje škole, pa se u Puebli u svakom momentu može videti na stotine mladih pripravnika koji rade na završnoj obradi, zavarivanju i šivenju presvlaka.

 

Radnici su veoma dobro plaćeni

Lokalnu zajednicu čini 15.000 zaposlenih radnika, a plata se ugovara na godišnjem nivou. Prosečna godišnja plata iznosi oko 20.000 USD što je, po podacima UN, daleko iznad meksičkog nacionalnog proseka od 7.500 USD.

Volkswagen Mexico koristi iste programe obuke, standarde, logistiku i procese koje VW sprovodi u svim svojim fabrikama širom sveta.

Fabrika radi 24 h pet dana u nedelji, od ponedeljka do petka, u tri smene. Vikendima se vrši održavanje pokretnih traka i robotike.

 

Roboti se hlade kišnicom.

U fabričkom krugu se nalazi laguna koja skuplja kišnicu. Ova voda se, potom, upumpava u rashladne tornjeve koji omogućuju da roboti i ostale mašine rade na optimalnoj temperaturi.   

Ako živite u Americi, 
vaš Volkswagen će, verovatno,
biti napravljen ovde!

Ako živite u Severnoj, Južnoj ili Srednjoj Americi, a posedujete Volkswagen, velika verovatnoća je da je on proizveden baš ovde. Ako planirate kupovinu novog, velika je šansa da će on stići upravo iz Pueble.

Volkswagen procenjuje da oko 70% Golfova prodatih u Severnoj Americi dolazi iz fabrike u Puebli.

Nemački gigant je investirao preko 700 miliona dolara u nove montažne linije za proizvodnju Golfa, Jette i Bube koji su bazirani na novoj Volkswagenovoj MQB platformi.

Ostale montažne trake i dalje nastavljaju sa proizvodnjom starijih modela. Golf Mk4 je, recimo, po statistikama i dalje drugi najprodavaniji automobil u Meksiku gde se prodaje kao Volkswagen Classico.

Tu je i cela flotila vozila Type 2 kojima se radnici prevoze u okviru fabričkog kruga.

foto: 
R-E-AL
 

Kada je autor ovih redova prvi put video ova vozila u fabričkom krugu, bio je zbunjen njihovim izgledom i prisustvom. Onda je ubrzo shvatio da se nalaze svuda okolo.

Naime, ova prilagođena Type 2 vozila služe kao unutrašnji javni prevoz unutar fabričkog kruga. Radi se o novijim modelima Type 2S sa vodenim hlađenjem i sve su bez krova, radi lakšeg pristupa.

Želim jedan ovakav!!!

 

Volkswagen je učinio velike stvari za Pueblu.

 

Volkswagen prožima kulturu Pueble na bezbroj načina.

Na prvom mestu,  iluzorno je pričati koliki ja značaj VW Mexico za lokalnu ekonomiju, a stiče se utisak i da je fabrika pravi izvor ponosa za stanovnike Pueble.

Jette i Golfovi svih generacija  se mogu videti svuda u kosmopolitskom centru orkuga Puebla, a broj entuzijasta i fan klubova je veliki.

foto:
EurovisionNim 
 

Pokazatelj značaja ove fabrike je i to što su njenom pedesetom rođendanu i promociji Golfa Mk7, organizovanoj u tu čast 2014. godine, prisustvovali i predsednik cele VW grupacije, guverner oblasti Puebla i prvi sekretar predsednika Meksika, kao i brojne televizijske ekipe iz Srednje i Severne Amerike. 

izvor roadandtrack.comKomentari

comments powered by Disqus