Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Kia Rio

Zapamtite dobro 2012. godinu i pojavu treće generacije modela Rio,  jer će taj događaj zauvek ostati upamćen kao momenat kada je KIA počela ozbiljno da shvata klasu superminija. 

 

 

Od kada je Kia predstavila treću generaciju modela Rio na salonu motora u Ženevi u julu 2012. godine postalo je jasno da korejski proizvođač vozila sprema nešto veliko i da je spreman da napadne lidere u klasi.

Novi Rio je tada postao duži, širi, niži, sa boljom opremom i, takođe, sa mnogo boljim  izgledom, što su mnogo bitne karakteristike za automobil koji želi da bude jedan od lidera u klasi sa čak 45 konkurenta uključujući proslavljenje automobile kao što su Ford Fiesta, Volkswagen Polo i Peugeot 207.

Sa dužinom od 4405mm, 2012. Rio je tada bio jedan od najvećih automobila u klasi, a to se najviše primeti u enterijeru koji u velikoj meri podseća na mnogo veće automobile.

U samom startu kupac može da bira između dva motora, 1.4L benzinca sa 108 ks kao i 1.4L dizela sa 89 ks (kupci u Severnoj Americi dobijaju i novi 1.6L motor sa 138 ks), a novinari su dobili kratku priliku da testiraju oba. Benzinac je mnogo startniji sa ubrzanje do 100 km/h za 11.5 sekundi i maksimalnom brzinom od 182 km/h uz CO2 emisiju od 119 g/km.

 

 

Benzinac je nešto sporiji sa ubrzanjem do 100 km/h za 14.4 sekunde i maksimalnom brzinom od 173 km/h i CO2 emisijom od 109 g/km.

Na veliko iznenađenje dizel počinje da pokazuje pravu snagu tek preko 2,400 RPM, kao i benzinac, i poprilično je lenj na 2,000 RPM koji su generalno obrtaji kada kod većine dizela turbo počinje da se pali.

Kao što se očekivalo, dizel je mnogo ekonomičniji sa prosečnom potrošnjom od 3.4 litra na 100 kilometara dok benzinac prosečno troši 4.2 litra.

Kod oba modela snaga se prenosi na prednje točkove preko šest brzina manualnog ili automatskog menjača. Međutim, model koji privlači najviše pažnje  pruža 1.1L dizel motor sa prosečnom potrošnjom od oko 2.5 litra na 100 kilometara.

U istom periodu Kia je publici predstavila novi bazni motor i to 1.25L benzinac, a već tada je najavljeno da da korejski proizvođač vozila želi da uđe i u hot hatch klasu sa 1.6L turbo motorom koji bi trebao da razvija između 180 ks i 200 ks.

 

 

Rio je dosta zabavan za vožnju, stabilan u krivinama, a sa 16inčnim felnama i dosta udoban.

Ono što posebno oduševljava je ono u čemu su Korejci do sada dosta zaostajali, a to je kvalitet enterijera.

Novinari su otišli do te mere da kažu da Rio ima kvalitetniji enterijer nego lider u klasi Ford Fiesta.

I za kraj ćemo pomenuti i cenu koja je te 2012. počinjala od samo 10,500 evra (oko $15,000).

Jedno je sigurno – Korejci se više ne zadovoljavaju da budu u vrhu, već žele da vladaju klasama.

Autor: Talladega
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus