Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Cadillac-plemić među USA automobilima

Počeci brenda Cadillac datiraju još sa početka XVIII veka. Iako je to period u kojem nije bilo automobila i kada su se rastojanja između tačaka A i B prelazila na konjima, u kočijama ili, prosto, hodanjem, tada se desilo ono što će odrediti sudbinu ovog sjajnog  brenda i utrti put njegovom postojanju u trajanju od više od tri stotine godina.

foto: 
Thomas Quine

Grupa francuskih istraživača, na čelu sa Antoine de la Mothe Cadillacom, 1701. godine se zaputila u severni deo američkog kontinenta i osnovala naselje sa imenom Ville d'Etroit, mesto koje će, nešto kasnije, postati poznato kao Detroit – najveći industrijski grad u SAD i kolevka američke i svetske automobilske insdustrije.  

Ipak, ser Cadillac nije, osim imena,  imao puno veze sa budućim brendom koji će postati planetarno poznat, pa se njegovo stvarno poreklo može pratiti tek od sredine XIX veka kada se rodio dečak sa imenom Henry Martyn Leland!

foto: 
Bull-Doser

Henry je odrastao na farmi blizu gradića Barton u državi Vermont, gde je stekao odličnu radnu kulturu i poslovnu edukaciju koje su ga naučile da posao uvek treba odraditi onako kako treba, bez obzira na njegov obim, značaj i važnost! Iskustvo stečeno na farmi u kombinaciji sa sklonošću za unapređenje metoda rada dovelo je do kvalitetnog razvoja i doprinelo i sticanju menadžerskih sposobnosti koje je uspešno kombinovao sa svojim inženjerskim znanjima.

Međutim, na Cadillac se, u svojstvu automobilskog brenda, trebalo još malo sačekati.

foto: 
Sicnag
 

1890. godine Leland otvara sopstvenu kompaniju u saradnji sa Robertom C. Faulconerom i Nortonom, ubedivši potonjeg da je gradu preko potreban salon automobila. Delatnost firme se, u početku, svela na proizvodnju i brušenje alata.

Ubrzo nakon što je kompanija dobila priznanje za kvalitet proizvoda a Leland se potvrdio kao talentovan inženjer, kompanija pravi prelaz od parnih mašina ka automobilima sa benzinskim agregatima.

Nastavljajući rad velikih Daimlera i Benza u Evropi, čovek po imenu Ransom Eli Olds iz Mičigena se pridružio grupi investitora koja je osnovala firmu Olds Gasoline Engine Works. Glavni cilj je bio da se napravi benzinski motor koji bi se ugrađivao u automobile.

foto: 
Gedstrom
 

Projekat je bio veoma uspešan, ali je dobijeni proizvod imao jednu manu: zupčanici su, pri prenosu, bili veoma bučni. Olds je, zato, zatražio pomoć od Leland i Faulconer-a. Tako su njih dvojica postali glavni konkurenti braći Dodge koji su takođe pravili motore sa Oldsa.

Iako je Leland razvio motor od 10.25 konjskih snaga koji je bio bolji u odnosu na onaj koji su napravila braća Dodge, Olds je, ipak, prekinuo saradnju zbog visoke prodaje svojih automobila, jer je shvatio da trenutno nema potrebe za novim agregatom.  Međutim, Lelandovi motori su ubrzo počeli da se koriste u drugim automobilima.

foto: 
Lars-Göran Lindgren
 

Ubrzo nakon Oldsovog odustajanja, Leland je primećen od strane dva čoveka koja su želela da zatvore kompaniju koja je do tada proizvodila automobile. Radilo se o Detroit Automobile Company koju je restruktuirao Henri Ford, ali ju je ubrzo napustio kada je shvatio da će se, verovatno, ponovo urušiti sama od sebe. Leland je, ipak, ubedio inevstitore, da ostanu u poslu ubedivši ih u korist i značaj automobilske industrije u bliskoj budućnosti.

Sa već razvijenim agregatom, Leland i Faulconer se pridružuju kompaniji koja, u čast istraživača koji je grad osnovao pre dva veka, dobija ime Cadillac. Amblem Cadillac je ubrzo usvojen kao zvanični logo kompanije, a novorođena firma ubrzo počinje da dobija međunarodna priznanja za svoje automobile, a naročito za motore koji su smatrani najboljim i najpreciznijim proizvodima tog vremena. Agregati nisu bili samo pouzdani i precizni, već su se smatrali i univerzalnim u zadovoljavanju potreba što se tiče različitih mašina.

foto: 
That Hartford Guy
 

Upravo je to doprinelo da Cadillac dobije i Trophy Dewаr, prvu takvu nagradu koja je uručena jednom američkom proizvođaču automobila.

Nedugo zatim, Cadillac postaje deo korporacije General Motors.

William Crapo Durant, vlasnik GM-a, je platio tada ogromnih 4.5 miliona USD u gotovini kako bi kompanija postala deo velikog sistema.  

Od te 1917. godine Leland je za GM razvio i implementirao nekoliko modela koji su se pokazali veoma dobro.

foto: 
Michael Pummer
 

Što se XX veka tiče, treba pomenuti samo Brougham, Fleetwood, Deville i Eldorado koji su postali najpoznatiji i najprodavaniji modeli ovog ogranka korporativnog giganta iz Detroita.  

Rekordi u brzini postignutoj na američkom tlu kao i tehnička dostignuća koja su, u tom momentu, predstavljala pravu avangardu i svetsku premijeru su samo od nekih stvari koji su ovaj brend digli pravo među zvezde.

foto: 
IFCAR
 

Što se tiče inovacija, pomenućemo samo uvođenje električnog sistema paljenja i rotirajuće električne farove poznatije kao Delco sistem koje je Cadillac prvi uveo kao standardnu opremu u svojim vozilima, kao i prvo nezavisno prednje vešanje uvedeno 1934. godine. Zatvoreni sistemi hlađenja, elektronski sistemi ubrizgavanja goriva i katalizatori su, takođe, na dugačkoj listi inovacija koje su se, u SAD, pojavile po prvi put sa Cadillacom.   

foto: 
IFCAR

Uprkos lošem prijemu u Evropi, za Cadillac se ipak može reći da jedan od najpoznatijih i najvećih klasičnih brendova u istoriji i da zato i danas ima privilegovan status među američkim proizvođačima.

foto: 
IFCAR
 

Na kraju krajeva, Cadillac je, na američkom kontinentu, toliko duboko pustio korene i ima takvu tradiciju da se danas sa pravom smatra plemstvom među svim američkim automobilskim brendovima. 

Autor teksta: Rajko Martinović Komentari

comments powered by Disqus