Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Opel Corsa OPC Nurburgring

Da bi automobil nosio Nurburgring oznaku potrebno je da ima bude zaista specijalan model, zar ne?

 

 

U najmanju ruku očekivao se Porshe 956 ili neki sličan automobil visokih performansi.

Pred nama je, međutim, Opel Corsa OPC Nurburgring edition koji se takođe prodaje kao Vauxhall Corsa VXR u Velikoj Britaniji i koji svakako zaslužuje da nosi navedenu oznaku.

Inženjeri Opelovog OPC (Opel Performance Center) su uzeli običnu Corsu OPC kao bazu, koja razvija 189 ks iz 1.6L turbo motora. Zatim je povećana kompresija na turbu i dodat novi auspuh čime je snaga porasla na 207 ks što je najviše u klasi dok je obrtni momenat povećan sa 230 Nm na 250 Nm.

I to je samo početak. Suspenzija je takođe značajno poboljšana, kočnice su jače i lakše, a obrnti momenat podešen da podnese toliku snagu na prednjim tičkovima. U paru sa šest brzina manualnim menjačem i težinom od samo 1,307 kg, ova Corsa ima zavidne performanse.

 

 

Ubrzanje do 100 km/h postiže za 6.5 sekundi dok je maksimalna brzina limitirana na 250 km/h. Međutim, prave performanse ovog automobila se primećuju u krivinama.

Opel je te 2011. godine pozvao određenu grupu novinara na Lausitzring stazu u Nemačkoj gde je najnoviji hot hatch potukao najveće rivale, uključujući dotadašnjeg lidera i mnogo cenjenog Renault Clio Cup, a iza su ostali i Mini John Cooper Works i Citroen DS3 Racing.

Za kraj, pomenućemo i potrošnju koja je čak i manja nego kod modela Corsa OPC i ovaj automobil u proseku troši 7.6 litara na 100 kilometara uz emisiju CO2 od 178 po pređenom kilometru. Uz sve to, Nurburgring edition se takođe razlikuje od obične Corse OPC po novom body kitu, felnama i malom spojleru, kao i Nurburgring edition oznakama.

 

 

Opel je tada proizveo samo 500 primeraka po početnoj ceni od 22,500 evra, što svakako nije malo i pitanje je da li ijedan supermini vredi toliko novca, ali su u prošlosti Mini John Cooper Works i Citroen DS3 Racing uspešno spojili sve karakteristike po kojima su kupci plaćali navedenu sumu.

Kada se zna da je Opel Corsa OPC Nurburgring edition bolji automobil od navedenih konkurenata, nije teško zaključiti da i on vredi navedenu sumu.

 

Autor: Talladega
brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus