Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Toyota Corolla slavi pedeseti rođendan

Pored Land Cruiser-a, Corolla je, verovatno, najpoznatiji i najpopularniji Toyotin model svih vremena.  

To je, ujedno, i jedan od prvih Toyotinih automobila koji se pojavio na tržištu SAD, a sa preko 40 miliona prodatih jedinica predstavlja, za sada, najprodavaniji automobil na svetu, i teško da će ga neko u skorije vreme skinuti sa trona.

Ove 2016. godine Corolla slavi i svoj pedesti rođendan, što je još jedan rekord u automobilskoj industriji, kojem može da parira još samo VW Buba !  

 

Evo malo istorije!!!

foto: 
D.Bellwood
 

Prva generacija Corolle pojavila se 1966. godine a u središtu zamisli je bila ekstremna jednostavnost. Posle samo dve godine, Corolla u velikom stilu ulazi na tržište SAD.

Sa međuosovinskim rastojanjem od samo 228 cm, u ponudi su se našli kupe sa dvoje vrata, sedan sa četvoro i karavan verzija što je Corollu činilo najmanjim Toyotinim automobilom na tržištu SAD. Ovog mališu je pokretao 1.1 litarski motor sa 4 cilindra i 60 konjskih snaga, a transmisija je bila četvorostepena manuelna. Automatski menjač još uvek nije bio opcija.

Prva Corolla nije bila ništa sofisticirano, nije predstavljala nikakvu revoluciju niti se radilo o lepom automobilu, ali je imala veoma jednostavnu i čvrstu konstrukciju koja je, na kraju, i bila glavni krivac za njen uspeh.  

Inače, japanske proizvode nije oduvek pratila današnja percepcija nečega što je pouzdano po svaku cenu. Toyota je tokom šezdesetih godina naporno radila da bi prevazišla tada uvreženo mišljenje da su japanski automobili obavezno lošeg kvaliteta.

Sa kompaktom Corona,  konačno je stavila tačku na te priče, a pojavom modela Corolla sa cenom od samo 1.700 USD  na američkom tržištu, pokazala je da manji i jeftiniji automobil može biti itekako kvalitetan.

Corolla se pokazala veoma dobro na probirljivom USA tržištu, iako je, za te uslove, bila relativno mali automobil.

Zato je Toyota, već 1970. godine, nastupila sa sledećom generacijom koja je imala nešto duže međuosovinsko rastojanje, ali i nešto jači motor. Naime, drugu generaciju je pokretao 1.2 litarski četvorocilindrični motor sa 73 konjske snage. Ostatak mehanike se nije značajnije promenio.

foto: 
Ypy31

Iako je međuosovinsko rastojanje bilo samo oko 5 cm duže od prethodnika, druga generacija je bila znatno komotnija i udobnija, a u ponudi je sada bio i, za USA tržište podrazumevani, automatski menjač, pa je Corolla ubrzo postala drugi najprodavaniji automobil na planeti, odmah posle Volkswagen Bube.

Već 1971. godine Corolla dobija jači 1.6 litarski motor sa 102 konjske snage, sledeće godine dolazi do blagog redizajna prednje maske i model osvaja laskavu titulu automobila godine u SAD.

Do 1975. Corolla dobija i nešto šire branike, a u međuvremenu se pojavio i sportski model sa SR5 petostepenim manuelnim menjačem.

1975. Toyota proširuje svoju ponudu i postaje cenovni lider!

foto: OSX 

Znamo da sada zvučimo kao narator iz serije „Grlom u jagode“, ali...Te 1975. godine Corolla je po prvi put dobila i katalizator.

Limuzini sa dvoje vrata, sa već pomenutim 1.2 litarskim motorom, se pridružuje cela porodica Corolla: sedan sa četvoro vrata, kabriolet sa dvoje i karavan sa petoro vrata. Sve je pokretano standardni 1.6 litarski agregat a transimisja je bila četvorostepena manuelna, mada je u ponudi bio i trostepeni automatski menjač.

Već sledeće, 1976. godine, Toyota predstavlja model Corolla Sport Coupe sa standardnom SR5 konfiguracijom. Ovaj sportski automobil postaje pravi hit među mladima u SAD pošto je bio nešto manji i dosta jeftiniji od glavnog Toyotinog modela namenjenog sportski orjentisanim kupcima – Celica.

foto: 
Charles01
 

Ostale verzije su ostale manje-više konvencionalne. Dizajnerske promene su bile kozmetičke jer su Japanci smatrali da proizvod koji se dobro prodaje ne treba menjati.

Činjenica je da Corolle nisu bile previše atraktivna vozila, ali se to od njih nije ni tražilo. Tako je treća generacija ostala gotovo nepromenjena sve do 1978. godine kada se pojavila sledeća, četvrta.

1979. godine se, ipak, pojavljuje nova generacija na novoj šasiji i, ovaj put, znatno sofisticiranija od svojih prethodnika. Corolla dobija i novu suspenziju, veće međuosovinsko rastojanje, 1.8 litarski motor sa 75 konjskih snaga, kao i opcione četvorostepeni i petostepeni manuelni menjač, ali i trostepeni automatski.

Sa ovom generacijom Corolle Toyota  postiže ono što ni jedna prethodna nije. Sport coupe, kompakt i sedan varijanta, ovaj put, sa svesno istaknutim hromiranim detaljima i dizajnerskim promenama su izgledale mnogo skuplje nego što su zaista bile.

Tokom 1982. godine četvrta generacija Corolle dobija i četvorostepenu automatsku transmisiju, a glavna vest je bio i novi 1.6 litarski agregat, mnogo moćniji od 1.8 litarskog koji je već ugrađivan u Toyote.

Ali, to je bio samo nagoveštaj onoga što će tek uslediti!

foto: 
OSX

Toyota je, konačno, podlegla pritiscima i opštem trendu u automobilskoj industriji sa kraja sedamdesetih i početka osamdesetih, pa sedan verzija iz 1984. godine postaje prva Corolla sa pogonom na prednje točkove. Međutim, sve ostale verzije zadržavaju staru šasiju zasnovanu na konzervativnom shvatanju da pogon mora biti na zadnjim točkovima. I pored razlike u pogonu, sve modele je i dalje pokretao isti 1.6 litarski motor, a ubrzo se pojavila i dizel varijanta.

Polovinom 1984. godine debituje novi 1.6 litarski agregat sa 16 ventila i čak 124 konjske snage. Rezultat je bila Corolla GT-S koja je postala kultni model.  A onda se, 1985. godine pojavljuje nova verzija sa pogonom na prednje točkove i oznakom FX coupe. Pravljena u kooperaciji Toyote i General Motorsa, ova Corolla je bila kompakt sličan tada veoma popularnom modelu u SAD Volkswagen Rabbit, u Evropi poznatijem kao Golf.  Model poznat i kao FX16 je označio i početak proizvodnje  Corolle u SAD.

1988. godine na scenu stupa peta generacija koja pravi totalni otklon od svojih prethodnika. Sada i kupe i sedan dobijaju prednji pogon. I dok su entuzijasti jadikovali, pojavili su se GTS i kupe varijante koje bi trebalo da budu nešto prefinjenije, ali  je generalni utisak ljubitelja bio loš, verovatno jer su navika i ljubav prema prethodnim verzijama još uvek bile previše jake.

Šesta generacija je, u odnosu na petu koja je bila ultra revolucionarna, činila se mnogo konzervativnijom.

Međuosovinsko rastojanje je bilo isto kao kod prethodne generacije, dok je nova verzija bila šira za oko 2.5 centimetra. Slična verzija će se u Japanu prodavati pod oznakom Sprinter, dok će u SAD imati oznaku Geo Prizm. Svi modeli su dobili 1.6 litarske agregate sa 16 ventila i 90 konjskih snaga, osim GTS verzije koja je, ipak, nagrađena sa EFI verzijom istog motora i čak 115 konjskih snaga.

Izbor transmisije se nije menjao, tako da su u ponudi ostali standardni petostepeni manuelni, ali i trostepeni i četvorostepeni automatski menjači. Sve verzije Corolle su imale standardne 13inčne točkove, osim GTS koji je, u skladu sa svojim sportskim renomeom, dobio 14inčne.

Ipak, šesta generacija Corolle je, po današnjim standardima, imala prilično spartansku opremu jer su kilma, servo volan i radio bile opciona stvar.

Do pojave sedme generacije 1993. godine nije bilo nekih većih izmena, osim što je snaga motora povećana na 105 KS za standardne, i na 130 KS za GTS varijantu.

Sedma generacija Corolle je predstavljala prekretnicu jer je veće međuosovinsko rastojanje, u skladu sa EPA standardima, prebacilo ovaj automobil iz subcompact u compact klasu. Pored toga, 14inčni točkovi, ABS, vazdušni jastuci, klima i vozačko sedište podesivo po visini postaju standard za Corollu, a tokom 1994. godine standardan postaje i airbag za suvozača.

foto: 
OSX
 

Krajem 1997. godine Corolla skida sa trona Volkswagen Bubu i postaje najprodavaniji automobil u istoriji.

Nakon sedme, Toyota je izbacila još 4 generacije popularne Corolle, a ovaj automobil i dalje zauzima visoko mesto u subcompact klasi i po broju prodatih jedinica i po kvalitetu.

Poslednja, jedanaesta generacija se pojavila 2012. godine, a  Toyota je, na nedavno održanom Salonu automobila u Njujorku, predstavila redizajniranu i osveženu verziju u čast pedesete godišnjice od pojavljivanja prve Corolle.

foto: OSX

 

Za 50 godina, od 1966. pa do danas, Corolla je proizvedena i prodata u preko 43.1 milion primeraka.

Impozantna cifra koju teško da će bilo ko dostići, zar ne?

Autor teksta: Rajko Martinović

OSX


Komentari

comments powered by Disqus