Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Istorija: Oldsmobile

Kao što i samo ime kaže, ovaj brend koji je 1897. godine osnovao Ransom E. Olds je jedan od najstarijih u SAD.

Na žalost, kompaniju je 2004. godine zatvorio General Motors koji je bio vlasnik ovog brenda, nakon istorije duge čak 107 godina.


foto: 
Krzysztof Marek Wlodarczyk
 

Oldsmobile nikada nije bilo zvaničan naziv za ove modele, prodavani su pod brendom “Olds automobiles”, ali je ovo kolokvijalno ime pod kojim je brend bio poznat od početka je ostlao u upotrebi i do danas.

Kako je sve počelo?

1901. godine u Detroitu je osnovana Olds Motor Company sa 75 zaposlenih  koji su proizvodili „kočije bez konja”, kako su tada popularno zvali automobile u USA.

Prvi model koji je izašao sa traka zvao se Curved Dash, i posle medijske promocije – prodaja je krenula.

foto: 
 Douglas Wilkinson 
 

Zbog toga Ransom odlučuje da napravi novu fabriku u gradu Lansing, država Mičigen, što se pokazalo kao odličan potez, jer, sa 425 proizvedenih jedinica 1901. godine u Detroitu, produkcija raste na čak 4.000 komada u 1903. godini.

Sledeći model, Limited Touring, pojavio se već 1910. godine i bio je. za to vreme, nešto više od luksuznog automobila. Mimo svih očekivanja, Oldsmobile je uspeo da proda nekoliko stotina jedinica, verovatno zahvaljujući odličnom marketinškom potezu. Naime, menadžment kompanije je organizovao trku ovog automobila sa lokomotivom, u kojoj je, Limited Touring, ubedljivo pobedio.

Sledeći veliki korak za kompaniju je napravljen 1937. godine. Uveden je četvorostepeni poluautomatski menjač pod imenom “Automatic Safety Transmission”. Nova, poboljšana verzija se pojavila već tri godine kasnije – 1940., i ona je bila potpuno automatizovana.

Sve se razvijalo kao u najlepšem snu, međutim, početak Drugog svetskog rata je zaustavio proizvodnju automobila u Lansingu, a kompanija se preorjentisala na proizvodnju velikokalibarskog oružja, puškomitraljeza i artiljerijskih granata.

Posleratna proizvodnja je obeležena uvođenjem novog tipa motora sa imenom "Rocket" koji je ubrzo postao favorit među vozačima koji su preferirali bržu i off-road vožnju.

foto: 
Douglas Wilkinson 
 

Da bi održao svoj novostvoreni sportski imidž, Oldsmobile totalno menja dizajn. Prednja maska biva sasvim izmenjena, te sada počinje da podseća na lovac mlaznjak, a štop svetla su odlično ukomponnovana sa nazivom Rocket.

Šezdesete godine XX veka su donele modele Cutlass i Toronado, koji su ostali aktuelni i u proizvodnji čak i do devedesetih. Ovi modeli su doprineli da se, tokom sedamdesetih i osamdesetih, podigne prodaja Oldsmobila, iako su u tom periodu, što zbog naftnog šoka i energetske krize, što zbog finansijske krize, mnogi američki proizvođači bili u velikim problemima.  

Oldsmobile je, ipak, uspeo da ostane na vrhu zahvaljujući tome što su njihovi automobili bili pouzdani i jer je smatrano da se dobija sasvim pristojan kvalitet za izdvojenu količinu novca.

Ipak, koliko je god prodaja bila dobra tokom osamdesetih, tokom devedesetih je sasvim stala i Oldsmobile se našao u velikim nevoljama. I dok su druge filijale General Motorsa napredovale, Oldsmobile je izgubio svoje mesto na tržištu i pao u dizajnu, pa je bio primoran da preimenuje svoje modele u Pontiac ili Chevrolet kako bi održao kakvu-takvu prodaju.  Tako je, nešto kasnije, Oldsmobile postao glavna tačka za testiranje novih koncept vozila u okviru General Motorsa.

Jedini automobil koji je probudio nadu da bi situacija, što se ovog brenda tiče, mogla da se promeni bio je Oldsmobile Aurora. Ovaj model je predstavljao i označio totalni zaokret u dizajnu, a da bi se to postiglo, svi stari modeli su, polako, jedan po jedan, eliminisani i zamenjeni jednostavnijim i redizajniranim. Među njima su bili i takvi automobili kao što su Achieva, Eighty-Eight i Silhouette.

foto: 
Sigmund
 

Uprkos svim nastojanjima da se oporavi, do nestanka i ukidanja ovog brenda je, uglavnom, došlo i zbog njegovih veza sa General Motorsom, iako je SUV model Bravada doživeo veliki uspeh na američkom tržištu.  

Gubici i nedostatak profita su, za automobilski gigant iz Detroita, značili da će ovaj brend biti tiho sahranjen.

To se, na kraju, i desilo 2004. godine.   

Autor teksta: Rajko MartinovićKomentari

comments powered by Disqus