Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Renault Scenic

Renault će sa ponosom reći da je osnovao klasu Multi Purpose Vehicles (MPV) vozila na evropskom tržištu.

Još od kada je model Espace debitovao 1984. godine, francuski proizvođač vozila je u potpunosti kontrolisao klasu, ali se situacija značajno promenila prethodnih godina. Peta generacija Espacea, predstavljena 2015. godine, je postala krosover, ali Renault još uvek nije spreman da se preda, i evo ga sa manjim modelom Scenic.

Njegova prodaja, iako je značajno pala prethodnih godina, je i dalje visoka i prošle godine je prodato oko 108.000 primeraka, što je bilo dovoljno za drugo mesto u klasi, odmah iza Citroen C4 Picassa.

Na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi, svetlost dana je ugledao potpuno novi Scenic, a od ove četvrte generacije se očekuje da vrati ovaj MPV na puteve stare slave.

Većina dizajnerskih linija je preuzeto sa R-Space koncepta iz 2011. godine, a on kombinuje linije MPV-a i krosovera. Novi model je veći od prethodnika, ali ne u značajnoj meri i nove 20-inče felne mu svakako pružaju premijum dizajn. Renault kaže da je posvetio veliku pažnju dizajnu jer su stil i dinamičnost karakteristike koje su svakako nedostajale prethodniku.

Na prvi pogled se čini da je francuski proizvođač vozila uradio odličan posao, ali kao i u prošlosti, konačnu reč će imati kupci.

Po prvi put u istoriji, Scenic se može dobiti sa LED farovima, pomenutim 20-inčnim felnama i dve boje. To znači da će krov moći da se dobije u drugačijoj boji od ostatka automobila, a u ponudi će biti deset boja, od kojih neke nisu tradicionalne, što još više govori koliko Renault želi da promeni imidž ovog vozila.

Velika pažnja je posvećena i enterijeru i on je mnogo više premijum nego u prošlosti. Tu je veliki 8.7-inčni monitor i bogat izbor standardne i opcione opreme.

Gepek pruža 572 litara prostora, ali sa spuštenim zadnjim sedištima (koji se mogu spustiti na dugme) on je značajno veći.

Kada je reč o mehanici, tu su dva benzinca i čak šest dizela. Benzinci razvijaju 113 ks i 128 ks, dok su dizeli snage od 94 ks do 158 ks, a nešto kasnije u ponudi će se pojaviti i hibrid.

U vreme pisanja ove priče Renault nije objavio podatke o potrošnji, ali najekonomičnija verzija bi trebalo da pruža kombinovanu potrošnju od 3.5 litre na 100 kilometara.

Svi modeli dolaze sa standardnim šestobrzinskim manualnim menjačem, dok su automatici sa šest i sedam brzina opcioni u ostatku ponude.

Početna cena za Scenic iznosi oko 27,000 evra, što je značajno više nego cena rivala kao što je Ford C-Max, a ni BMW 2-Series Active Tourer nije mnogo skuplji.

Ipak, Renault je uveren na uspeh najviše zbog svoje istorije i unapređenog modela.

Ako do toga ne dođe, Scenic bi mogao da prati Espace i u sledećoj generaciji postane krosover.

Autor: Talladega
Slike: Renault
brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus