Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Upoznajte Koenigsegg Agera R

Upoznajte Koenigsegg Agera R, jedini serijski automobil na planeti koji može da skine Bugatti Veyron sa vrha najbržeg automobila na svetu, kao i njegove glavne rivale SSC Ultimate Aero i Pagani Huayra.

 

 

Švedski proizvođač vozila želi da se vrati na prvo mesto još od Aprila 2005 godine kada je Veryon skinuo njihov CCR model sa liderske pozicije najbržih svetskih automobila. Od tada dobili smo novog lidera (Ultimate Aero) pre nego što se Veyron (Super Sports) ponovo vratio na prvo mesto sa brzinom od 431.072 km/h.

Sa dizajnerske strane Agera R definitivno ima dizajn superautomobila. Dizajner i vlasnik kompanije Christian von Koenigsegg kaže da je zamišljao delfina kada je nacrtao prve crteže, a u međuvremenu automobil je dobio elegantne i aerodinamične linije.

Ako se pitate koja je svrha daske za skijanje na krovu, da kažemo da ona nema svrhu i da je u pitanju samo marketinski potez kompanije da pokaže da Agera R sa gumama koje su oni dizajnirali u saradnji sa Michelinom može da bude vožen i po snegu.

Pored atraktivnog dizajna, pomenućemo i vrata koja su prva takva u auto industriji.

Unutra Koenigsegg se potrudio da Agera R izgleda kao svemirski brod. Centar enterijera liči na klasični telefon u modernom stilu, a kompletan enterijer odlikuje najnovija i najmodernija tehnologija.

 

 

Ali za automobil koji bi trebalo da napadne rekord Veyrona, ipak se najbitniji deo nalazi ispod haube. Tu se krije novi 5.0L twin-turbo V8 motor koji razvija čak 1,150 ks i 1,199 Nm obrtnog momenta dok se snaga prenosi na zadnje točkove preko sedam brzina dual-clutch automatskog menjača. 

Ono što je svakako zanimljivo je da Agera R ne pokreće benzin već biofuel. Od momenta kada upalite automobil na dugme on počinje da vas oduševljava sa svojim zvukom koji je dosta lepši od Veyronovog, ali kada stisnete gas tek onda nastaje pravo oduševljenje.

Ubrzanje do 100 km/h iznosi samo 2.9 sekundi dok je samo 7.5 sekundi potrebno da Agera R ubrza do 200 km/h. Koenigsegg takođe tvrdi da je ovaj superautomobil u stanju da ubrza do 200 km/h i potpuno stane sa 12.7 sekundi i da ima maksimalnu brzinu od preko 416 km/h. Pošto u ovom momentu postoji samo jedan primerak, novinari ipak nisu imali priliku da ga testiraju do maksimuma, ali u kratkoj vožnji ne kriju oduševljenje.

 

 

Kažu da čak i ako zadnje gume šlajfaju tokom vožnje da se u to u nijednom momentu ne primećuje zahvaljujući gumama i prenosu snage na gume, a takođe u velikoj meri hvale i kočnice.

Jedina mana ovog automobila predstavlja nedostatak vuče na sva četiri točka čime Veyron ipak ima prednost, ali sa 1.6g u krivinama Agera R je spremna da izazove bilo koji automobil na crtu.

Za kraj da pomenemo i cenu koja  će , kada automobil uđe u serijsku proizvodnju,da iznosi oko $2 miliona. 

Autor: Talladega
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus