Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Znate li ko su prvi šofer i prvi vlasnik automobila u Srbiji?

Da li ste nekada čuli za Nesseldorf? I šta Vam je prva asocijacija kada čujete ovo ime?

 

    Nesselsdorfer Wagenbau-Fabriks-Gesellschaft osnovan je davne 1850. godine u Nesseldorfu (Koprivnica)  u Moravskoj, na teritoriji današnje Češke, i pod tim imenom fabrika je poslovala sve do 1923. godine kada ga menja u Tatra!
                                             

                                            

                                           
                                                             foto:wikipedia  

    Poznato?

   Ljubiteljima automobila, a naročito kamiona, itekako ! 

  

 Fabriku su osnovali Ignjac Šustal I Adolf Raška, I već 1856. godine su imali i svoje podružnice u Lavovu, Ratiboru,  Vroclavu, Beču, Pragu, Berlinu, Černovici I Kijevu!

  1897. godine iz Nesseldorfa, koji se do tada bavio proizvodnjom vagona, izašao je I prvi automobil, Nesseldorf Prezident, radjen po uzoru na Bencove automobile! To je, posle Zigfrid-Marcusa iz 1888. bio drugi automobil koji je serijski počeo da se proizvodi u tadašnjoj Austrougarskoj.


    foto:wikipedia

 

      Zašto je za nas važna ova priča?

    Odgovor je veoma jednostavan. Prvi automobil u Srbiji je, upravo, bio Nesseldorfer, u Beograd ga je 1903. godine, vozom iz Beča, dovezao trgovac, rentijer i bankar Boža Ristić!  A lični vozač mu je postao Sreten Kostić, zanatlija I njegov veliki prijatelj.

    Kuriozitet je da je fabrika svakom kupcu izlazila u susret na sledeći način : naime, uz kupljeni automobil, dobijao se I čovek iz fabrike na mesec i po dana, da bi novopečenog vozača obučio I naučio vožnji!

     Tog 3. aprila 1903. godine, Nesseldorfer je bio prava atrakcija na ulicama Beograda, koji je do tada znao samo za fijakere, zaprege I tramvaje koje su vukli konji. Par dana nakon Nessledorfera, u Srbiju stiže I drugi automobil marke Mauer-Union čiji vlasnik je bio Mladen Ljubinković. Za razliku od Bože koji je imao ličnog vozača, Mladen je svoj automobil vozio sam!

    I od te 1903. godine faktički počinje razvoj automobilizma u Srbiji, koji će potrajati sve do Prvog Balkanskog rata 1912.

 

     Šta se desilo sa čuvenim Nesseldorferom Bože Ristića?

    Početkom rata, Vrhovna komanda je izdala naredbu da joj se predaju svi automobili u privatnom vlasništvu. Neki nezvanični podaci kažu da ih je u tadašnjoj Kraljevini Srbiji bilo svega 31.

    Zanimljiv podatak  je da su mnogi vlasnici svoje ljubimce krili u njivama zasejanim kukuruzom na Senjaku da ne bi morali da ih predaju Vrhovnom Štabu!

   Žestoko izraubovani tokom rata, mnogi predati automobili uopšte nisu vraćeni.

   Ali, Nesseldorfer je preživeo ratne godine, promenio još nekoliko vlasnika, i poslednji put viđen u Skoplju sredinom 1914.godine.

Rajko MartinovićKomentari

comments powered by Disqus