Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Ekskluzivno: Rimac Concept_One

Većini nas Rimac Concept_One verovatno i ne bi bio zanimljiv automobil da ne dolazi iz susedne Hrvatske.

Predstavljen na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi, Rimac najavljuje Concept_One kao najbrži električni automobil na svetu koji će promeniti standarde.

Pošto je Rimac generalno malo poznata firma, ovu priču ćemo početi istorijskom lekcijom.

Osnivač kompanije Mate Rimac je imao samo 20 godina kada je osnovao Rimac Automobili pre sedam godina. On je bio nezadovoljan što se njegov BMW M3 E30 često kvario pa je njegov benzinski motor zamenio električnim.

Posle dugogodišnjeg rada, prvi model kompanije Concept_One je bio spreman u koncept formi za salon automobila u Frankfurtu 2011., a pred nama je sada serijska verzija.

Rimac kaže da su limitirani budzet kompanije i samo 20-ak radnika glavni razlog zašto je razvoj tekao sporo, a u serijskoj proizvodnji će biti ponuđeno samo osam primeraka.

U vreme pisanja ove priče, šest primeraka je već rasprodato po početnoj ceni od 980,000 dolara (oko 895,000 evra), a za njih su porudžbine stigle još 2011. godine.

Concept_One pokreće električni motor od čak 1,073 ks i 1,600 Nm obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 2.6 sekunde, do 200 km/h za 6.2 sekunde i maksimalnu brzinu od 354 km/h.

Menjač se nalazi na svakom električnom motoru, pa su tako dve brzine iznad zadnjih točkova, a preostala brzina je na prednjim točkovima.

Keramičke kočnice i pogon na sva četiri točka su standardni na svim modelima, a sa jednim punjenjem baterije Concept_One je u stanju da pređe oko 500 kilometara.

Na žalost, u vreme pisanja ove priče Rimac nije želeo da otkrije previše detalja, a njih je sačuvao za salon automobila u Zagrebu.

U jednom intervju, nedavno, vlasnik kompanije je pričao o budućnosti Rimca. Rekao je da su dogurali do čak 150 zaposlenih i da razmišlja o novim proizvodnim prostorima, u sklopu kojih bi želeo da ima i ekološku farmu.

Pritom je naglasio da 90% razvoja i proizvodnje želi da zadrži u Hrvatskoj, iako tu ni blizu ne može računati na podsticaje kakve ima konkurencija.

Naveo je da je Amerika pre pet godina osnovala fond od osam milijardi dolara za finansiranje tehnoloških projekata, da se slično nudi i u Velikoj Britaniji, ali da on želi dokazati da se može uspeti i u Hrvatskoj, čak i bez podsticaja.

Rekao je da Rimac Automobili rastu velikom brzinom i u ovom trenutku vrede 70 miliona evra, kao i da je China Dynamics otkupio 10% učešća za sedam miliona evra.

Izjavio je i da upravo pripremaju novu rundu finansiranja i pregovaraju s nekoliko ulagača iz Evrope i Azije.

U svakom slučaju, vreme će pokazati da li je Concept_One samo još jedan od obećavajućih električnih automobila ili ipak ima budućnost.

Autor: Talladega
Slike: Rimac
brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus