Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Alpina-sportista sa Renault dušom

Kada se pomene Alpina, verovatno je prvo što vam padne na pamet tjunerska kuća iz Bavarske koja tesno sarađuje sa BMW-om i njen vlasnik Burkhard Bovensiepen.

Međutim, još jedan sjajni proizvođač automobila, sa istim imenom, dolazi iz Francuske, a iz Alpine su uvek stizali izuzetni trkački i sportski automobili, sa Renaultovim agregatima.

Vlasnik firme, Žan Redele, je bio poznat po učešću u trkama i jedan od retkih koj je, neposredno posle Drugog svetskog rata, uspevao da ostvari dobre rezultate vozeći francuske automobile.  

Kompanija postaje deo Renault grupacije 1973. godine, a automobili su sa njenih proizvodnih traka izlazili sve do 1995.

foto: Mic

A kako je sve počelo?

Vozeći Renault 4CVs, Redele je uspeo da pobedi na mnogobrojnim trkama, uključujući i  Mille Miglia i Coupe des Alpes.  Iako je bio relativno zadovoljan ovim malim automobilom, Žan je ipak u njega uneo izvesne modifikacije. Među njima je najznačajniji bio manuelni petostepeni menjač koji je zamenio standardni trostepeni prenos koji se sretao kod standardnih modela 4 CVs. Da bi vozilo bilo lakše, Redele je mnoge standardne delove karoserije zamenio laganijim, aluminisjumskim delovima, pa je sa takvim vozilima učestvovao u trkama i Le Manu i Sebringu tokom ranih 50ih godina XX veka.

Ohrabren uspehom sa kojim je unapređivao ove automobile, ali i zbog pojačanih zahteva za kupovinom, 1954. godine osniva Société Anonyme des Automobiles Alpine, a kompanija je dobila ime u čast njegove pobede na Coupe des Alpes. Na žalost, u tom trenutku nije znao da je, samo godinu dana ranije, kompanija Sunbeam u Engleskoj, na platformi Sunbeam Talbota, napravila model koji je nazvan Sunbeam Alpine. Ova „sitnica” će, kroz istoriju, napraviti Alpini puno problema.

Već 1955. godine u saradnji sa braćom Chappe, pionirima u korišćenju vlakana i fiberglasa u konstrukciji automobila, Redele pravi mali kupe na platformi Renaulta 4CVs koji dobija ime Alpine A106. Ovaj automobil je odmah postao prepoznatljiv i postigao neslućene uspehe, da bi se, krajem pedestih, pojavila i njegova kabriolet varijanta u čijem je stvaranju učestvovao i čuveni italijanski dizajner Giovanni Michelotti. Ispod karoserije od fiberglasa bila je smeštena veoma čvrsta cevasta šasija, koja je postala obeležje svih kasnijih Alpina.

foto: 
X-Ray91270
 

Na platformi Michelottijevog A106, Alpina razvija kupe sa 4 sedišta koji dobija ime A108 i Dauphine Gordini motor zapremine 845 cm3. U kasnijim modelima, Alpine A108 dobija motore nešto veće zapremine od 904 i 998 cm3. Proizvodila se od 1958. do 1963. godine.

Već 1962. godine A108 počinje da se proizvodi i u Brazilu pod imenom Willys Interlagos Berlineta, a ubrzo počinje i sve tešnja saradnja sa Renaultom, pa dolazi i do redizajniranja karoserije da bi se mogla koristiti mehanika iz modela R8 koji se pojavio iste godine. Ovaj automobil dobija ime A110 Berlinette i motor od 956 cm3 i 51 konjskom snagom. Šasija je veoma malo menjana tokom svih godina, da bi, u zadnjoj fazi 1974. godine dobio motor od čak 1800 cm3 sa 180 konjskih snaga. Pri svemu tome, treba naglasiti da je težina automobila  bila svega 620 kg. Impresivno, zar ne?

foto: 
 Willtron
 

U isto vreme, počinje veoma tesna saradnja sa Renaultom. To je išlo do podrške budžetu Alpine od strane Renaulta kao i dozvole da se Alpinini modeli prodaju od strane ovlašćenih Renaultovih dilera na teritoriji cele Francuske.

Najveće uspehe Alpina postiže tokom 1968. godine pobedom na Coupe des Alpes automobilom koji je pokretao motor od 1440 ccm preuzet od Renaulta R8 Gordini.

1971. Alpina odnosi pobedu i u Monte Karlu, a to joj uspeva i 1973. godine, ostavljajući iza sebe rivale kao što su Porsche, Lancia i Ford.

Istovremeno, zbog velikih narudžbina, raste proizvodnja modela A110, a otvaraju se i fabrike u Španiji, Meksiku, Brazilu i Bugarskoj.

Francuska kompanija sada kreće i u ozbiljniji razvoj trkačkih automobila, a interesantna je i orjentacija na Formulu 2 i Formulu 3. Na žalost, Renault nije imao konkurentan motor za ovaj nivo takmičenja, pa su bolidi uglavnom dobijali Ford-Cosworth ili BMW motore i zbog toga nisu mogli da nose ime Renaulta i Alpine, već su bili poznati kao ELF 2 i ELF 2J.  Ipak, Renault uspeva da razvije svoj 2.0 motor koji je Alpini i Žan Pjer Žabuju omogućio da 1976. osvoji evropski F2 šampionat.

Velika naftna kriza koja je počela 1973. godine je imala veliki uticaj na automobilsku industriju širom sveta. Sa 1421 prodate jedinice u 1972. godini, prodaja kompanije je pala svega 957 u 1974-oj. Glavni problem je bio razvoj novog automobila koji je trebalo da zameni model A110.

Alpinu je, tada, od propadanja spasio Renault koji je kompaniju preuzeo 1973.

Konkurenti nisu sedeli skrštenih ruku, pa se te godine pojavila čuvena Lancia Stratos sa Ferrarijevim motorom i pogonom na zadnje točkove, što je Alpinu učinilo prilično nekonkurentnom. Razvoj se nastavlja pod žestokim pritiskom rivala, pa Alpina A110 biva zamenjena modelom A310. Bio je to sportski kupe sa pogonom na zadnje točkove, pokretan četvorocilindarskim motorom zapremine 1.6 litara preuzetim sa Renaulta 17 TS Gordini.  A310 je restilizovan već 1976. godine od strane Roberta Oprona, a automobil tada dobija i novi V6 PRV 2.6 litarski motor i četvorostepeni manuelni menjač, koji nešto kasnije biva zamenjen petostepenim.

foto: 
GFDL
 

I tokom osamdesetih, A310 ostaje osnovni model kompanije, a prate ga samo sitne izmene i nadogradnje. Tako ovaj model postaje Alpine GTA, sada izrađen od plastike i poliesterskih komponenti sa PRV V6 agregatom sa vazdušnim hlađenjem. Već 1985. godine ovaj agregat biva zamenjen agregatom sa vodenim hlađenjem, a sledeće, 1986. poliesterski delovi su po prvi put, sečeni korišćenjem nove tehnologije od strane robota, i to vodenim mlazom pod pritiskom od 3500 Bara.  

Kompanija je 1989. godine slavila tridesetpeti rođendan, i u tu čast je izbacila ograničenu seriju od svega 100 jedinica modela koji je dobio ime GTA Mille Miles. Ovaj automobil se mogao pohvaliti poliranim felnama, ABS sistemom kočenja, posebnim kožnim enterijerom i specifičnim bojama.

foto: Rama

Alpina nastavlja sa razvojem novih modela, pa se početkom devedesetih pojavljuje automobil sa oznakom GTA Le Mans. V6 turbo motor je dobio i katalizator, pa je snaga ovog automobila smanjena na 185 KS. Napravljeno je samo 325 jedinica i sve su završile kod Renaultovih dilera u Velikoj Britaniji.

1991. godine se pojavljuje Alpina A610,i, iako je bila restilizovana i spolja i unutra, videlo se da se radi o derivatu GTA modela. Šasija je detaljno restilizovana,. Ali je centralna konzola ostala ista. Enterijer je značajno preuređen, a klima uređaj i servo volan su postali deo standardne opreme. U fabrici u gradiću Dieppe proizvedeno je 818 jedinica Alpine A610, pre nego što je sa istih proizvodnih traka počeo da izlazi model Renault Sport Spider. To je bio i početak jedne nove Ere za Renault.

U međuvremenu, između 1989. i 1995. godine Alpina je krenula sa razvojem modela A710 Berlinette 2. Napravljena su dva prototipa, ali se, zbog velikih troškova od čak 600 miliona franaka, kao i moderne opreme koja bi previše digla cenu automobila, od projekta odustalo.  

Poslednja Alpina A610 izašla je sa proizvodnih linija 7. aprila 1995. godine, kada je Renault, definitivno, odustao od korišćenja imena ovog brenda koje je kompaniji izazivalo velike probleme na tržištu Velike Britanije.

Naime, model poznat kao R5 Alpine se na ostrvu prodavao kao R5 Gordini, jer je pravo na korišćenje imena Alpina u GB imala kompanija Sunbeam. Interesantno je da, zahvaljujući preuzimanjima, prava na korišćenje britanskog brenda Alpina danas ima Peugeot-Citroen grupacija.

foto: 
El monty

Renault-Nissan grupacija je tokom 2006. i 2007. godine pravila planove za obnovu Alpina brenda, međutim, ideja je tokom 2008/9. zamrznuta zbog globalne svetske fianansijske krize.  Međutim, u maju 2012. su,  ipak, procurele fotografije koncepta Renault Alpine A110-50 pre njegovog debija u Monaku.

U međuvremenu su tokom 2015. predstavljena još dva koncepta, među njima i Alpine Vision Gran Turismo, da bi u februaru 2016. na skupu u Monte Carlu direktor grupacije Carlos Ghosn najavio povratak Alpina brenda u velikom stilu.  

Autor teksta: Rajko Martinović Komentari

comments powered by Disqus