Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Kia Soul

Godina je bila 2009., svet je hvatala kriza, nezaposlenost je dostizala rekordne brojeve, tražnja za novim automobilima je naglo pala, a Kia je predstavila svoj novi kockast model koji se zvao Soul.

 

 

Iako prodavan globalno, glavno tržište Soula od prvog dana je bila Severna Amerika što potvrđuje podatak da je dizajniran i Kia studiju u California.

U prvog godini Soul je postala veliki hit sa prodajom od preko 30,000 primeraka (oko 10% od ukupne prodaje brenda Kia na američkom tržištu), a model je nastavio sa uspehom i narednih godina.

Do kraja jula 2011. godine  Kia je prodala 65,118 Soul što je činilo 22% od ukupne prodaje koreanskog giganta.

Soul je tako postao drugi najprodavaniji model Kia odmah iza Sorento crossovera.

Za 2012, godinu Soul je blago osvežen, a najveće promene se desile ispod haube. Soul je dobio potpuno novi standardan motor  1.6L Gamma koji razvija 138 ks i 167 Nm obrtnog momenta što je rast za 16 ks i 11 Nm obrtnog momenta u poređenju sa motorom koji zamenjuje, koji je takođe bio 1.6L. Kao i u prošlosti, opcioni motor je bio 2.0L, ali je, za razliku od njega,  razvijao 164 ks i 200 Nm obrtnog momenta ili za 22 ks i 15 Nm obrtnog momenta više.

 

 

Pored ova dva motora, evropski kupci su dobili i 1.6L dizel motor kao opciju koji razvija 126 ks i 260 Nm obrtnog momenta.

Stari pet brzina manualni i četiri brzine automatski menjači su tada zamenjeni sa novim manualnim i automatskim sa po šest brzina. Kao i što se očekivalo, menjač je napravio veliku razliku tokom testa posebno tokom vožnje u planinskim delovima Južne Koreje. Menjač je uvek u pravoj brzini i konstatno prebacuje iz šeste u četvrte brzinu (i obrnuto) u želji da dobije maksimalnu snagu i najmanju potrošnju.

Kad već pominjemo potrošnju, da kažemo da Kia tvrdi da Soul sa 1.6L motorom u gradu troši 8.7 litara, a na autoputu 6.7 litara dok Soul 2.0L u gradu troši devet litara, a na autoputu 6.9 litara. Sa dizajnerske strane nema mnogo promena mada se mogu primetiti nešto aerodinamičnije linije.

 

 

Enterijer takođe nije menjao dizajn, ali je sada je kvalitet dosta bolji i po prvi put kupac može da dobije opremu kao što su kožna sedišta, automatska klima, grejače i klimu u sedištima i navigacioni sistem.

Kia Soul svakako nije za svakoga i uglavnom privlači kupce koji vole kockast dizajn i maksimalno iskorišten prostor u malim dimenzijama.  Kada se, pri tom, pomene da je konkurencija gotovo nepostojeća (sa izuzetkom Scion xB i Nissan Cube), ovaj automobil je jednostavno osuđen na uspeh.

Autor: Talladega
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus