Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Audi SQ7

Na privatnoj zabavi u Nemačkoj, Audi je publici predstavio novi SQ7, koji će činiti vrh ponude nemačkog proizvođača vozila u SUV klasi.

U pitanju je prvi proizvod na svetu čiji kompresor kontroliše elektronika da se dostigne maksimalna snaga, a u ovom slučaju reč je o 4.0L V8 dizelu sa impresivnih 429 ks, koji će se takođe pronaći pod haubom sledeće generacije A8 i potpuno novog Q8. SQ7 je prvi Q7 u S formi, a on prati tradiciju koju je započeo SQ5 pre tri godine.

U prodaji bi trebalo da se pojavi do kraja 2016. godine po početnoj ceni od 90,000 evra (oko 99,000 dolara).

Kao što smo pomenuli, detalj koji privlači najviše pažnje je svakako motor zapremine 3,956 cc. On je za 207 cc manji u poređenju sa motorom koji zamenjuje, a zatim je krenula lista modifikacija slična onima koju je BMW nedavno predstavio na svom novom M dizelu. Međutim, dok rival iz Minhena pruža tri turba, u slučaju SQ7 tu su dva turba i jedan kompresor, pa se Audi hvali da je razvio prvi takav motor na svetu. Radi se o električnom kompresoru (EPC) dovoljno snažnom da zameni klasičnu turbinu koja se obično koristi pri niskim obrtajima.

EPC zahteva kompletan sistem napajanja, pa se uz električni kompresor snažan 7 kW ugrađuje i (prvi put u serijskom autu) 48-voltni električni sistem, kao i litijum-jonska baterija (smeštena u gepek). Cilj je da se pri niskim obrtajima (u trenucima kada obično nema dovoljno izduvnih gasova koji bi pokretali osovinu turbine) iskoristi maksimalni potencijal električnog kompresora. Tako je navedeno da kompresor pruža najviše pri niskim obrtajima kada se osovina uspeva pokrenuti do čak 70,000 RPM., tako efikasno kompresujući vazduh i ubrzgavajući ga u cilindre. Kao rezultat SQ7 razvija 429 ks i 899 Nm obrtnog momenta, što je više nego prethodnik 4.2L V8 (za 94 ks i 100 Nm obrtnog momenta), ali i dalje manje nego čuveni 6.0L V12 (492 ks i 999 Nm obrtnog momenta). Snaga se prenosi na sva četiri točka preko osam brzina automatskog menjača, a performance su više nego impresivne. Naime, ubrzanje do 100 km/h iznosi samo 4.8 sekundi, što je za 1.3 sekundu brže nego sledeći najbrži Q7, a maksimalna brzina je limitirana na 250 km/h.

Audi takođe kaže da u normalnim vozačkim uslovima potrošnja iznosi niskih 7.5 litara na 100 kilometara.

Sa dizajnerske strane SQ7 se ne razlikuje značajno od ostatka Q7 ponude sa izuzetkom standardnih 20-inčnih i opcionih 22-inčnih felni dok je enterijer popunjem standardnom opremom da se opravda visoka cena.

Iako SQ7 sigurno neće doneti visoku prodaju, on je i dalje veoma bitan model za Audi i barem na momenat pruža prednost nad konkurencijom iz Mercedesa i BMW-a.

Autor: Talladega

Slike: Audi
brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus