Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Volkswagen XL1

Verovatno mislite da gledate u jedan od mnogih prototipova ekonomičnih automobila budućnosti koji nikada neće ugledati serijsku proizvodnju, ali Volkswagen XL1 nije daleko od serijske proizvodnje.

 

 

Tokom kasnih 1990ih godina nemački gigant je započeo program “jedna litra“, a kao što mu ime kaže, cilj je bio napraviti koncept koji će kasnije ući u serijsku proizvodnju i troši svega jedan litar goriva na 100 km.

Prvi koncept koji je ostvario navedenu brojku je predstavljen 2002. godine, ali je XL1 otišao korak napred sa potrošnjom od 0.8 litara dizela na 100 km i nalazi se na korak od serijske proizvodnje.

Zanimljivo je da je Volkswagen izabrao Qatar kao zvanično predstavljanje, a novinari su upravo tu dobili priliku za prvu test vožnju.

Sa dizajnerske strane XL1 u velikoj meri podseća na General Motors EV-1, ali je krov sigurno kopiran sa Tatra T77. Prednji farovi su prepoznatljivi Volkswagenovi i već viđeni na većini njegovih automobila.

Zanimljivo je da XL1 uopšte nema retrovizore u želji da se ne ošteti aerodinamika, a na njegovim mestima se nalaze male kamere koje pokazuju vozaču na ekranu šta se dešava oko automobila.

 

 

Ispod haube se nalaze dva motora. Volkswagen je uzeo poznati 1.6L TDI dizel motor i njegovu polovinu od 0.8L ubacio u XL1, a rezultat je 47 ks i 121 Nm obrtnog momenta. Tu je i mali električni motor koji razvija 27 ks i 100 Nm obrtnog momenta dok se snaga prenosi na točkove preko sedam brzina twin-clutch menjača.

Zahvaljujući niskoj težini od samo 788 kg. ubrzanje do 100 km/h iznosi solidnih 11.9 sekundi dok je maksimalna brzina limitirana na 100 km/h. Enterijer je jednostavan i pregledan i u velikoj meri ono što možemo očekivati kod serijskih modela.

Što se tiče same vožnje XL1 se ne razlikuje mnogo od ostalih automobila na ulicama. Prilikom okretanja ključa XL1 je bučan u stilu Golfa 2, ali brzo postaje veoma civilizovan i lagan za vožnju.

Kao što smo pomenuli, prosečna potrošnja iznosi samo 0.8 litara dizela, a XL1 je u stanju da pređe 36 km sa baterijom između punjenja. Međutim, zahvaljujući novom 360 volt punjaču baterije se pune za samo 30 minuta dok sa standardnim 240 volt punjačem je potreban jedan sat.

 

 

U čemu leži problem i zašto serijski XL1 još uvek nije serijski automobil? 

Pre svega, prototip iz ove priče ne zadovoljava sigurnosne standarde čijim dodavanjem bi težina vozila svakako porasla što bi oštetilo ekonomičnost.

Drugi razlog leži u tom što je XL1 prototip proizveden od karbona koji košta 20 puta više od običnog metala.

Na Volkswagenovim inženjerima je svakako težak posao, ali nemojte biti iznenađeni ako vidite limitiranu proizvodnju veoma uskoro, čime bi nemački gigant potvrdio da je u stanju da postavlja standarde.

Autor: Talladega
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus