Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Kia Picanto

Iako je Kia u poslednjih nekoliko godina uglavnom napadala veće klase sa modelima Cee’d i Sportage, najbitniji model kompanije je i dalje onaj najmanji – Picanto.

Koreanski proizvođač vozila je prodao preko milion primeraka u sedam godina sa prethodnim modelom, a ovaj koji se pojavio 2012. godine je samo nastavio seriju uspeha zahvaljujući ogromnom enterijeru za svoje veoma male dimenzije.

Pozitivne kritike na račun blizanca Hyundai i10 su dale platformu kompaniji Kia za sledeći Picanto, ali pošto Kia predstavlja sportsku diviziju koreanskog giganta, Picanto je nešto udobniji i za 20 mm niži od i10.

Sa dizajnerske strane gledano, Picanto ne deli linije sa svojim prethodnikom, a dužina vozila je povećana za 60 mm. Veće dimenzije znače i više prostora enterijera, a kupci su svakako primetili veći prostor za noge na zadnjim sedištima kao i rast gepeka za 25%, na 200 litara.

Po prvi put, kupci su kod ovog modela dobili verziju i sa troje vrata, uz već poznatu verziju sa petoro vrata za koju se može reći da je standardna za Picanto.

Standardan motor je zapremine 1.2L i razvija 84 ks, ali najviše pažnje privlači 1.0L motor sa tri cilindra koji se upravo našao pod haubom Picanto za ovaj test. Ovaj motor razvija 68 ks i 95 Nm obrtnog momenta dok se snaga prenosi na prednje točkove preko pet brzina manualnog menjača.

Iako se ovaj automobil ne može pohvaliti nekim performansama (ubrzanje do 100 km/h iznosi 14.4 sekunde dok je maksimalna brzina 152 km/h), njegova glava karakteristika je ipak eknomičnost. Kombinovana potrošnja iznosi samo 3.5 litra na 100 km dok je CO2 emisija samo 99 g/km.

U gradskoj vožnji Picanto se ponaša dosta bolje nego što brojevi na papiru pokazuju zahvaljujući niskoj težini od 845 ks kao i maksimalnom obrtnom momentu na samo 3,500 RPM. Udobnost je visoka, a Picanto je dosta tih automobil čak i pri većim brzinama.

Udobnost je ipak glavna karakteristika na koju se Kia kocentrisala i u velikoj meri krivac zašto se Picanto ne ponaša u krivinama jednako dobro kao i10, ali, u konačnici, to i nije neka velika primedba, s obzirom da se radi o gradskom automobilu.

Enterijer je jako zadovoljavajući za klasu sa visokim izborom opreme, ali u nekim kategorijama ipak zaostaje sa kvalitetom u poređenju sa zapadnim rivalima. Međutim, kada se zna da je početna cena Picanta kada se pojavio iznosila samo 8,000 evra (oko $11,500) zaista je teško pronaći manu ovom automobilu.

Autor: Talladega 
brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus