Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Ford Fiesta ST220

Ford Fiesta je automobil kome nije potrebno veće predstavljanje.

Apsolutni vladar subkompakt klase je prodat u preko 15 miliona primeraka od kada je predstavljen 1976 godine. Iako većinu prodaje Fieste čine jeftinije i ekonomičnije dizel verzije, model koji privlači najviše pažnje je svakako ST. U pitanju je jedan od najbržih automobila u klasi koji Ford predstavlja u Svetskom Reli Šampionatu (WRC). U ponudi je sada dostupna i moćnija ST200 verzija za evropsko tržište, a zvanična premijera je usledila na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi.

ST200 koristi identičan 1.6L EcoBoost (turbo) motor kao i standardan ST, ali je njegova snaga povećana sa 180 ks na 197 ks (koliko ujedno razvija ST za američko tržište) dok je obrtni momenat povećan sa 244 Nm na 290 Nm.

ST200 je takođe u stanju da na 15 sekundi, u overboost mode, podigne snagu na 212 ks i 320 Nm obrtnog momenta, čime je dobivena najmoćnija serija Fiesta u dugogodišnjoj istoriji ovog automobila.

Dok su neke samostalne kompanije već pružale pakete da podignu sličnu snagu, pri čemu se zadržavala i fabrička garancija od strane Mountune, Ford je unapredio ST200 i sa ostalim mehaničkim delovima.

Šest brzina manualni menjač je i dalje standardan, ali su njegove brzine značajno kraće. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za samo 6.7 sekundi, ili 0.2 sekunde brže, dok maksimalna brzina iznosi 229 km/h. Pored moćnijeg motora i unapređenog menjača, tu su i modifikovana suspenzija za bolje ponašanje u krivinama i veću stabilnost, čime je visina vozila spuštena za 15 mm, dok su i kočnice jače. Sa dizajnerske strane, ST200 dobija potpuno novu sivu boju sa 17-inčnim crnim felnama i unapređenja u enterijeru.

One se odnose na nova Recaro sedišta, više hroma i generalno veći izbor standardne i opcione opreme.

Za kraj Ford kaže da je ST200 poslednje zbogom za jednu veoma uspešnu generaciju Fieste, koja je prodata u 2.5 miliona primeraka u Evropi od kada je predstavljena 2009 godine.

ST je posebno popularan u Velikoj Britaniji, gde je oko 70% od 30,000 primeraka do sada završilo.

Američki gigant obećava da će nova Fiesta biti predstavljena sledeće godine, a u prodaji će se pojaviti tokom 2018 godine.

Autor: Talladega

Slike: FordKomentari

comments powered by Disqus