Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Noviteti: Lexus LC500h

Lexus je pre nekoliko meseci predstavio svog najnovijeg lidera po imidžu, sportski LC500, a sada na tržište stiže i njegova hibridna verzija.

Predstavljen na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi, Lexus LC500h pruža pogon na zadnjim točkovima i motor postavljen napred i, sudeći po japanskom proizvođaču vozila, treba da pruži najdinamičniju vožnju ikada ponuđenu na nekom hibridu.

LC500h je prvi model Lexusa sa novim sistemom koji je nazvan Multi Stage Hybrid. On startuje sa benzinskim 3.5L V6 motorom od 295 ks i četiri brzine automatskim menjačem dok električni motor prenosi svoju snagu preko CVT menjača, čime vozač dobija deset brzina.

Lexus kaže da je takav menjač sličan onom sa duplim kvaličom, ali da je njegov sistem manji i lakši. Ukupna snaga LC500h iznosi 354 ks, što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za ispod pet sekundi. LC500h je dugačak 4,760 mm, širok 1,920 mm i visok 1,345 ks, uz standardne 20-inčne felne i opcione od 21-inča.

To znači da je ovaj automobil duži, širi i niži nego Mercedes C-Class Coupe, a i pored električnog motora njegova težina nije ništa veća u poređenju sa konkurencijom.

Slično kao i LC500, i LC500h pruža 2+2 sistem, dok je cela suspenzija inspirisana sa LFA super-automobilom. Cilj je bio da vozač sedi što je niže moguće, a za inspiraciju je služio Porsche Cayman.

U poređenju sa standardnim LC500, Lexus kaže da će hibrid čak biti i dinamičniji za vožnju iako je reč o 5.0L V8 motoru sa 467 ks koji pruža ubrzanje do 100 km/h za 4.5 sekunde.

Lexus kaže da je LC novi početak za sam brend, ali da se neće zaustaviti na do sada postignutim rezultatima.

U planu je i kabriolet, ali on nebi trebalo da stigne na tržište u narednih nekoliko godina. Lexus takođe planira i moćniju F verziju po uzorz na RC F i GS F, koju bi pokretao identičan V8 motor sa kompresorom, ali o njemu nema više informacija u vreme pisanja ove priče.

Dok se Toyotina premijum divizija prodaje izuzetno dobro na američkom tržištu, u Evropi je prošle godine manje od 40,000 vozila, pa je Lexusu očajnički potreban proizvod koji će se prodavati u većim serijama.

RC500h sigurno neće biti takav automobil, ali bi mogao da promeni imidž i odnos kupaca prema celom brendu i poveća prodaju ostalih modela kompanije.

Autor: Talladega
Slike: Lexus
brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus