Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Noviteti: Aston Martin DB11

Novi Aston Martin DB11, predstavljen na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi, predstavlja najmoćniji, najefikasniji i najdinamičniji model u 103-godišnjoj istoriji kompanije.

Britanski proizvođač vozila je nedavno objavio vest da će u skorijoj budućnosti u potpunosti osvežiti ponudu, a DB11 predstavlja novi početak.

Ovaj super-automobil sa motorom postavljenim napred i pogonom na zadnjim točkovima se već sada može naručiti po početnoj ceni od 155,000 funti (oko 199,000 evra ili 217,000 dolara).

Detalj koji privlači najviše pažnje se svakako nalazi ispod haube, a reč je o novom 5.2L V12 motoru koji će Aston Martin lično da proizvodi.

Sa 600 ks i 700 Nm obrtnog momenta, DB11 je najbrži serijski DB ikada proizveden sa ubrzanjem do 100 km/h za 3.9 sekunde i maksimalnom brzinom od preko 320 km/h. U pitanju je takođe prvi serijski Aston Martin sa turbo motorom, a sličnu tehnologiju možemo da očekujemo i kod ostalih modela kompanije.

Jedini menjač u ponudi je osam brzina automatik, a britanski gigant planira da smanji potrošnju za 20% zahvaljujući stop-start sistemu i novom sistemu koji gasi pola cilindara tokom regularne vožnje.

To znači da bi njegova prosečna potrošnja trebalo da iznosi oko 12 litara na 100 kilometara, što nije visoka cifra.

U samom razvoju DB11 Aston Martin je želeo da proizvede dinamičniji i efikasniji automobil u poređenju sa prethodnikom DB9.

Sa dužinom od 4,739 mm, širinom od 2,060 mm i visinom od 1,279 mm, DB11 je u svakom pogledu veći od DB9, ali su inženjeri uspeli da pomere motor više sprema kabini čime je dobiven skoro perfektan raspored težine 51-49%.

Za dinamičnost se postarao nekadašnji inženjer Lotusa u Formula 1 šampionatu Matt Becker i vlasnik će moći da podesi suspenziju, motor i menjač na tri različita načina (GT, Sport i Sport Plus).

Standardne felne su 20-inčne za koje je Bridgestone razvio posebne gume. Tu je i sistem koji Britanci nazivaju Carlicue sa ciljem da poboljša aerodinamično na nižim brzinama dok AeroBlade poboljšava stabilnost pri većim brzinama.

Za kraj ćemo pomenuti i dizajn. On nije potpuno novi i u velikoj meri je inspirisan sa DB10 prototipom koji je specifično razvijen za James Bond film Spectre.

Novi dizajn pruža čistije linije, ali i dalje prepoznatljive sa ciljem da kupcima pokaže da takav automobil može da dođe samo iz Britanije.

Slična situacija je i sa enterijerom, koji je veoma kvalitetan i bogato opremljen.

Aston Martin kaže da je prostor povećan za 20% i da gepek sada pruža impresivnih 270 litara prostora.

Britanci se ne zadovoljavaju postignutim, pa bi do 2020. godine trebalo da stignu i DB11 Volante (kabrio), zatim manjim Vantage, veći sedan, krosover DBX i vrh ponude Vanquish.

Autor: Talladega
Slike: Aston Martin
brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus