Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Pored Volkswagena, varao i Mitsubishi?

Mitsubishi Motors Corp. je priznao da je manipulisao podacima o potrošnji goriva za 625.000 proizvedenih vozila.

Radi se o modelima koji su u osnovi isti kao neki Nissanovi, a upravo je Nissan otkrio da se radi o manipulaciji, kaže se u saopštenju Mitsubishija.

Ove dve kompanije uveliko se dogovaraju o plaćanju odštete, a Mitsubishi pokušava da utvrdi da li su manipulacijom pogođeni i modeli prodavani u inostranstvu!

foto
Aimaimyi 

Akcije kompanije Mitsubishi Motors su na Tokijskoj berzi pale za 15%, što je najveći pad u protekloj deceniji, odmah nakon što je u javnost dospela vest da će japanski gigant biti pod lupom zbog mogućeg lažiranja podataka o potrošnji goriva.

Sumnja se da se manipulisalo kod čak četiri različita modela kako bi se prikazala manja potrošnja goriva, kaže neimenovani izvor.

Ovaj skandal u najavi će dodatno intenzivirati istragu u automobilskoj industriji, naročito posle prošlogodišnjeg priznanja Volkswagena da je lažirao podatke o emisiji izduvnih gasova, kako bi zadovoljio stroge standarde propisane za tržište SAD.

“Ova afera se, svakako, razlikuje od one u koju je upleten Volkswagen, ali je tržište postalo jako osetljivo na ovakvu vrstu vesti. To svakako može imati izuzetno jak uticaj na prodaju i reputaciju same kompanije” kaže Seiji Sugiura, analitičar Tokai Tokyo Research Centra.

Interna istraživanja u samoj kompaniji su pokazala zloupotrebe kod  četiri modela, uključujući i eK minicar.

foto 
DY5W-sport
 

Čelni ljudi Mitsubishija su uputili izvinjenje na konferenciji za novinare održanoj u Tokiju, dok je Nissan, koji model eK na tržištu Japana prodaje pod nazivom Nissan DayZ, odbio da da bilo kakav komentar.

Ovo nije prvi put da kompanija Mitsubishi ima problem sa negativnim publicitetom. I definitivno će joj odmoći da povrati ugled i reputaciju koju je nekada imala.

foto 
OSX
 

Mitsubishi je u SAD prodao 95.342 vozila u 2015. godini, što je povećanje od skoro 23%. Međutim, u prvom kvartalu ove godine, prodaja je pala za 6%.

Videćemo šta će se dalje dešavati sa prodajom vozila ovog japanskog giganta, s obzirom na aferu u čijem središtu se našao. 

izvor autonews.comKomentari

comments powered by Disqus