Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Kada otkaže homokinetički zglob...

Homokinetički zglob je veoma važan mehanički deo kod automobila sa pogonom na prednjim ili na sva četiri točka.

Suština je u prenošenju snage vratila pod različitim uglovima pri konstatnim brzinama obrtanja, bez značajnijeg trenja.

Obično su prilično pouzdani i uglavnom ne bi trebalo da se jave neki veći problemi u radu, osim habanja koje je, u neku ruku, i normalna stvar s obzirom na konstantne promene ugla kretanja.

Ovaj problem se, ako se radi o spoljašnjem zglobu,  manifestuje najčešće kao malo jača vibracija u vožnji, slična onoj koju izaziva nebalansiran točak, dok se u unutrašnjim zglobovima oseća kao oštar zvuk kada se dodaje ili pušta gas.

foto 
Ildar Sagdejev
 

Ako pri sporijoj vožnji osetite ritmično pucketanje, to je sasvim dovoljan simptom da posumnjate na pohabanost homokinetičkih zglobova.

Pored habanja, još jedan problem koji se javlja kod homokinetičkih zglobova je pucanje manžetne. Ako osetite sitno tapkanje duž vratila, osnovana sumnja je da ovaj gumeni deo počinje da puca. Ako još, uz to, dolazi do curenja ulja na zglobu, onda smo definitivno dijagnostifikovali problem.

Čemu cela ova priča o homokinetičkim zglobovima?  

Moramo da vam kažemo da je ovaj mehanički deo jedan od važnijih kada su u pitanju upravljivost vašeg automobila, kao i bezbednost putnika ali i ostalih učesnika u saobraćaju.

Našem sagovorniku, koji je želeo da ostane anoniman, se, upravo, desilo otkazivanje homokinetičkog zgloba usred vožnje, srećom, bez velikih posledica po njegovo zdravlje.

O automobilu nećemo trošiti reči, sve možete videti na fotografijama koje prate ovaj tekst!

foto Enrico D.

 

“ Izlazio sam iz blage krivine brzinom od oko 80km/h. Nisam još izašao sasvim, a auto je presekao i nastavio da ide pravo. Volan sam džaba okretao, nije bilo nikakvog efekta ”  – kaže...“Na suprotnoj strani je bila bankina u koju sam udario”, nastavlja...  

“Auto je napravio piruetu pa je i sa suvozačeve strane strgnuto pola zadnjih vrata, zatim je udario i zadnjim krajem i odbio se nazad u bankinu na desnoj strani. Točak i poluosovina su ispali već kod prvog udarca” dovršava svoju priču naš sagovornik.

foto Enrico D.

 

Šta dodati osim – čim osetite kuckanje, čudne zvukove, lupanje ili vibracije, proverite sa svojim automehaničarem šta se dešava sa homokinetičkim zglobovima na vašem automobilu.

Jer, bezbednost je na prvom mestu! 

R. MartinovićKomentari

comments powered by Disqus