Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Noviteti: Audi S4 Avant

Nekoliko meseci nakon što je debitovao potpuno novi Audi S4 u sedan formi, nemački proizvođač vozila je predstavio i njegovu karavansku verziju pod Avant oznakom na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi.

Peta generacija najprodavanijeg automobila nemačkog proizvođača vozila donosi osvežen dizajn, unapređeni benzinski motor i potpuno novu suspenziju sa ciljem da još bolje konkuriše u odnosu na dva glavna rivala, BMW 3-Series i Mercedes C-Class.

Sa dizajnerske strane S4 ne donosi revoluciju, ali tako nešto se i nije očekivalo od Audija. Većina linija su slične prethodniku, posebno u vidu velikog grila, a dizajner Wolfgang Egger nije želeo da eksperimentiše za dobitnom kombinacijom.

Međutim, iako je dizajn sličan modelu koji zamenjuje, Audi kaže da je svaki detalj metala potpuno nov i da njegov predstavnik pruža najbolju aerodinamiku u klasi. U poređenju sa standardnim A4, S4 se razlikuje po nešto agresivnijim branicima i četiri cevi auspuha, kao i nekoliko novih oznaka. Po pitanju dimenzija, S4 je dugačak 4,726 mm uz širinu od 1,842 mm i visinu od 1,427 mm, što nam govori da je za 25 mm duži i 16 mm širi (uz istu visinu) nego pre.

To znači da je značajno veći nego pomenuti 3-Series i C-Class, ali i pored velikih dimenzija nemački proizvođač tvrdi da je težina spuštena za 120 kg zahvaljujući velikoj meri korišćenja aluminijuma.

Veće dimenzije su se odrazile i na enterijer pa tako S4 Avant pruža 505 litara prostora sa podignutim sedištima i 1,510 litara sa spuštenim sedištima. Radi poređenja, 3-Series Touring pruža 495 litara prostora dok C-Class Estate pruža pet litara manje.

Ostatak enterijera je urađen u dopadljivom stilu, sa kvalitetnim materijalima i bogatim izborom standardne i opcione opreme.

Sa mehaničke strane gledano, S4 je dostupan sa samo jednim motorom i to sa sledećom generacijom 3.0L TFSI V6 benzinca, koji uz pomoć kompresora razvija 349 ks i 500 Nm obrtnog momenta. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 4.7 sekunde, što stavlja S4 rame uz rame sa rivalima kao što su BMW M3 i Jaguar XE S.

S4 donosi i Audijev poznati quattro pogon na sva četiri točka, a on je u stanju da prebaci do 70% snage na prednje točkove, odnosno i do 80% snage na zadnje točkove, zavisno od uslova vožnje.

Novi Audi S4 se očekuje u prodaji do kraja godine, kada će više detalja biti poznati, kao i početna cena. Iako na papiru deluje veoma obećavajuće, najveći test za S4 će uslediti protiv glavnog favorita u klasi, M3.

Autor: Talladega
Slike: Audi
brzabrzina.comKomentari

comments powered by Disqus