Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Ford Kuga

Na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi, Ford je predstavio osveženu Kugu i najavio napad na lidere u klasi.

Preko 102,000 Kuge su prodate u Evropi u 2015 godini, što je bio rast od 19%, ali je to bilo dovoljno tek za četvrto mesto u klasi. Ispred su se našli Nissan Qashqai (230,661), Volkswagen Tiguan (148,338) i Kia Sportage (104,984), pa američki gigant svakako želi da popravi svoju poziciju na tržištu.

Osvežena Kuga donosi novi dizel motor i najnoviju generaciju Fordovog Sync sistema, ali i najnovije sigurnosne mere.

Iako to većina kupaca može i neće primetiti, hauba je dizajnirana specifično da zaštiti pešake u slučaju sudara.

Mnoge linije su preuzete sa manjeg modela EcoSport, ali nijedne od njih ne donose neko iznenađenje kada se zna da je identičan krosover predstavljen u Americi pod oznakom Escape još pre nekoliko meseci.

Kuga pruža i nešto izmenjene LED farove dok je zadnji deo pretrpeo slične promene, a ovaj krosover i dalje može da otvori vrata gepeka preko senzora koji se nalaze ispod branika.

Ford nudi i tri nova dizajna felni od 17, 18 i 19 inča. Enterijer sada pruža manje dugmića i više komanda na glas zahvaljujući Sync sistemom, čime su dobijene jednostanije linije, ali sa kvalitetnijim materijalima. Sam dizajn je unapređen, a po prvi put u opciji je i električna ručna kočnica.

Kada je reč o mehanici, najviše pažnje privlači novi 1.5L TDCi dizel sa 120 ks, koji emituje samo 115 g/km CO2 i pruža kombinovanu potrošnju od 4.5 litre na 100 kilometara. On je dostupan samo sa pogonom na prednjim točkovima, a ukoliko kupac želi i pogon na sva četiri točka, mora da se odluči za jedan od dva 2.0L motora. Onaj slabiji razvija 150 ks i može se dobiti sa pogonom na prednjim ili sva četiri točka dok moćniji razvija 180 ks i dostupan je samo sa pogonom na sva četiri točka. Tu je i par 1.5L EcoBoost benzinaca sa 120 ks i 150 ks uz izbor manualnog i automatskog menjača.

Veliku pažnju privlači i nova generacija Sync sistema, koji je sada dostupan i sa Apple CarPlay i Android Auto. Ford kaže da je usavršio i najmanje mane i da je prepoznavanje komandi na glas bolje nego ikada pre.

Osvežena Kuga bi trebalo da se pojavi u prodaji na leto, a početna cena se neće menjati u većoj meri.

Dok Kuga sigurno neće nadmašiti Qashqai i Tiguran po prodaji narednih godina, kada se pogleda rast prodaje iz 2015 godine Ford svakako može biti optimista.

Autor: Talladega
Slike: Ford
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus