Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Noviteti: Škoda VisionS

U nedavno završenoj 2015. godini Škoda je zabeležila najbolju prodaju na evropskom tržištu u svojoj dugogodišnjoj istoriji.

Prodato je 612.579 primeraka, ali češki proizvođač vozila se ne zadovoljava postignutim i želi da isporučuje 1.5 milion primeraka na godišnjem nivou do 2018 godine.

Kada se pri tom doda da je tržište krosovera po prvi put nadmašilo gradske automobile po prodaji u 2015. godini, niko sigurno nije iznenađen što je Škodin najnoviji proizvod baš takvo vozilo.

Predstavljen na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi, VisionS je nastavio seriju "Vision" koncepata i najavio šta publika može da očekuje od prvog krosovera ove kompanije.

VisionS pruža tri reda sedišta i mesta za šest putnika, a u velikoj meri je zasnovan na budućem Volkswagenovom većem krosoveru za američko tržište.

Sa dužinom od 4,700 mm, širinom od 1,910 mm i visinom od 1,680 mm, VisionS je duži, širi i niži u poređenju sa glavnim rivalom Kia Sorentom.

Škoda takođe planira da napadne i nešto skuplje krosovere u klasi kao što je Hyundai Santa Fe.

Ovaj koncept pokreće hibridna tehnologija. Standardan motor je benzinski 1.4L turbo sa 154 ks i 249 Nm obrtnog momenta dok električni motor dodaje 54 ks i 220 Nm obrtnog momenta. Drugi električni motor od 114 ks se nalazi iznad zadnjih točkova, a ukupna snaga iznosi 222 ks. Ona se prenosi na sva četiri točka preko šest brzina automatskog menjača.

Škoda kaže da VisionS može da ubrza do 100 km/h za 7.4 sekunde uz maksimalnu brzinu od 198 km/h. Ovaj krosover je u stanju da pređe 50 kilometara sa električnim motorom, a CO2 emisija iznosi veoma niskih 45 g/km.

Kao i kod većine električnih i hibridnih proizvoda, VisionS je u stanju da radi samo sa električnim motorom ili kombinacijom dva motora.

Sa dizajnerske strane, VisionS je inspirisan VisionC konceptom iz 2014. godine i nagoveštava novi dizajnerski pravac za kompaniju. Škoda je objavila i par detalja o enterijeru, za koga kaže da će pružati najnoviju tehnologiju i da će vozač moći da se poveže na network na nekoliko razičitih načina.

Internetom takođe kruže priče da bi serijski model mogao da nosi Kodiak oznaku i da će početna cena da iznosi 30,000 evra (oko 34,300 dolara), čime će biti nešto jeftiniji nego već pomenuta koreanska konkurencija.

Serijski model bi trebalo da pruži i bogatu ponudu benzinskih i dizel motora kao i novi dizel-hibrid, a pogon na sva četiri točka će biti dostupan na većini modela.

Pored predstavljanja svog prvog krosovera, Škoda planira i novi kupe sa petoro vrata, a nedugo kasnije i novu generaciju modela Yeti.

Iako Volkswagen grupu trenutno potresa skandal oko varanja sa izduvnim gasovima, Škoda nastavlja sa uspesima i nećemo biti iznenađeni ako zacrtani planovi budu ostvareni i pre vremena.

Autor: Talladega
Slike: Škoda
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus