Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Koncepti: Alpine Vision

Renault je spreman da vrati svoj Alpine performance brend početkom sledeće godine, a kako bi prvi model kompanije mogao da izgleda, pokazao je Vision.

Ovaj koncept, predstavljen na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi, donosi centralno postavljen motor, a određena grupa novinara je imala priliku i da ga ranije vidi u Monte Karlu, gde je prethodnik imao mnogo reli uspeha.

Renault kaže da je osnovao potpuno novi tim za razvoj i testiranje Alpine, a u njemu se nalaze samo najpoznatija imena u kompaniji. Tim predvodi Michael van der Sande, a tu su i nekadašnji šef Renault Sporta Bernard Oliver, dizajner Antony Villain i šef za prodaju i marketing Arnaud Delebecque (koji ima dugogodišnje reli iskustvo).

Prvi čovek Renaulta Carlos Ghosn je izjavio da Vision predstavlja dugogodišnji rad Renaulta na ovoj diviziji i da se sadašnja situacija čini idealnom za novi početak. Originalni plan je zahtevao i saradnju sa Caterhamom, ali su Francuzi na kraju odlučili da samostalno razviju ceo projekat. Pored sportskog Visiona, plan se zasniva da ponuda bude proširena i sa SUV vozilom do 2018 godine.

U svakom slučaju, Vision bi trebalo da označi povratak jednostavnih sportskih automobila, bez mnogo tehnologije i elektronike, koji su lagani za održavanje i popravljanje.

On treba da bude lagan, brz i zabavan za vožnju po uzoru na svoje prethodnike. Ali to ne znači da je u pitanju retro automobil i Apline želi da se kocentriše na evoluciju proizvoda iz svoje istorije.

Kompanija nije želela da otkrije previše detalja sa izuzetkom da će motor biti od četiri cilindra i da će pružati turbo, a neki mediji pominju da je reč o novom 1.8L motoru koji je zasnovan na sadašnjem 1.6L turbo motoru iz Clio RS.

Motor bi trebalo da razvija oko 250 ks u osnovnoj verziji, odnosno oko 300 ks u moćnijoj verziji, a snaga će se prenositi na zadnje točkove preko novog sedam brzina automatskog menjača. Alpine je potvrdio ubrzanje do 100 km/h za samo 4.5 sekunde zahvaljujući niskoj težini od samo 1,100 kg.

Sa dizajnerske strane, Vision najviše podseća na klasični Alpine A110 dok je enterijer sličan onom iz Audija TT.

Ceo automobil je urađen od laganih materijala, a njegova prava aerodinamičnost se nalazi ispod samog auta.

Pomenute informacije su jedine koje su potvrđene u vreme pisanja ove priče, a serijski model bi trebalo da usledi sledeće godine po početnoj ceni od 50,000 evra (oko 57,200 dolara).

Pored Evrope, Alpine će se takođe prodavati i u Severnoj Americi, čime je potvrđen povratak Renaulta na ovo tržište po prvi put još od 1980tih godina.

Iako Alpine sigurno neće napraviti revoluciju kao nekada, svakako raduje povratak još jednog legendarnog brenda.

Autor: Talladega

Slike: Alpine
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus