Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Premijere sa Sajma: Alfa Romeo 4C

Predstavljamo vam još jedan automobil koji je svoje mesto našao pod kupolama Beogradskog sajma i, svakako, bio jedna od zvezda ovogodišnjeg BG CAR SHOW.

Alfa Romeo 4C (type 960) je mali, lagani sportski automobil sa pogonom na zadnje točkove. Dostupan u kupe i spider varijanti, laku karoseriju mu omogućuju karbonska vlakna i aluminijumski delovi, što daje modelu rađenom za evropsko tržište težinu od svega 895 kg.

Ovo je i prvi serijski proizvedeni Alfin automobil koji će, posle dugo godina, uži na tržište SAD.

 

Radi se o dvosedu koji  poreklo vuče od modela Alfa Romeo 8C Competizione, od koga je preuzeo i 1.75l turbo benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem i "Alfa TCT" manuelnu transmisiju.

4C je, kao koncept, prvi put predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi u martu 2011. Godine, da bi se, iste godine pojavio i na  Mille Miglia paradi, Goodwood festivalu brzine i Salonu automobila u Frankfurtu.

 

Posle brojnih nagrada za dizajn, od kojih je možda najznačajnija ona koju je ovom modelu dodelio nemački AutoBild, došlo je vreme i za njegovu serijsku proizvodnju.

Tako je serijski model 4C predstavljen u proleće 2013. u Ženevi, zatim je usledilo njegovo predstavljanje u Essenu, Moskvi i Frankfurtu. Proizvodnja je počela u maju iste godine u Maseratijevoj fabrici u Modeni sa planiranim godišnjim kapacitetom od svega 2.500 jedinica, a u prodaji se pojavio već u oktobru iste godine, doduše, samo u Evropi.

Pored Italije, 4C se u ponudi našao i u Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj i Holandiji.

 

 

Šta reći o dizajnu ovog automobila?

4C je razvijen u biroima Alfa Romea, a dizajniran od strane Centro Stile Alfa Romeo. Glavni materijali koji se koristi u izradi karoserije su karbonska vlakna i, nešto manje, aluminijumski delovi. Kompozitne materijale za ovaj automobil proizvode, u kooperaciji, dve italijanske firme - Adler Plastic i Lavorazione Materiali, a dosta delova karbon-fiber šasije su izrađeni pomoću CNC tehnologije.

 

Kao čistokrvni sportista, ovaj Alfin automobil ima MacPherson suspenziju koja omogućuje izuzetno zanimljivu distribuciju težine – 38% na prednjoj i 62% na zadnjoj osovini.

Što se točkova i pneumatika tiče, standardni su prednji 205/45 R17 i zadnji 235/40 R18 točkovi, mada je proizvođač kao opciju ostavio i dimenzije 205/40 R18 i 235/35 R19. Obe opcije podrazumevaju Pirelli P Zero pneumatike.  Disk kočnice tipa Brembo su na svim točkovima, a automobilu je, pri brzini od 100km/h potrebno 36 metara da bi se zaustavio.

 

Da bi se smanjila težina vozila, 4C nema servo volan, što će neki sigurno uzeti i kao manu.

 

Dolazimo do, možda, i najinteresantnijeg dela.

Agregat koji pokreće ovaj sjajni automobil je u potpunosti izrađen od aluminjuma. Radi se o četvorocilindričnom turbo-benzinskom motoru zapremine 1.742 ccm od 240 konjskih snaga. Agregat je, svakako, ovako dizajniran da bi se postigla minimalna težina, a priča se da će se pojaviti i u modelu Giulia koji bi trebalo da bude zamena za čuvenu 159-ku.

 

Kombinovana potrošnja je 6.8 litara benzina na 100km, maksimalna brzina 258km/h, a od 0-100km/h ubrzava za 4.5 sekundi.  

Alfa Romeo 4C ima Alfa TCT Dual Dry Clutch transmisiju, a brzine je moguće menjati i na multifunkcionalnom upravljaču.

 

Elektronski sistem dinamičke kontrole je tu da vodi računa o ponašanju motora, kočnica i gasa, kao i suspenzije i menjača.

Pored režima vožnje koje smo već mogli da vidimo u modelu Giulietta, Alfa 4C je dobila i dodatni "Race" mode.

Sa ograničenom proizvodnjom od 1.000 do 3.500 jedinica godišnje, početnom cenom od skoro 50.000 evra i našim kvalitetom puteva, teško da ćemo ovaj automobil imati priliku da češće viđamo na našim ulicama.

 

I pored svega toga, Alfa nas je, ipak, prijatno iznenadila i omogućila nam da uživo vidimo 4C na ovogodišnjem BG Car Show, i na tome smo joj neizmerno zahvalni!
 

Autor teksta: Rajko Martinović
Foto: Dragoljub Đorđević

 Komentari

comments powered by Disqus