Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Lada Kalina Standard

Predstavljamo još jedan automobil koji možete videti pod kupolama Beogradskog sajma i za koji smatramo da može biti solidna kupovina, sa obzirom na odnos kvaliteta i više nego pristupačne cene za naše uslove.

Druga generacija Lade Kalina sa oznakom 2192 predstavljena je 2012. godine na Međunarodnom salonu automobila u Moskvi.

Ovo je, u osnovi, restilizovana verzija prve generacije koja se pojavila još 2003. godine, doduše sa nešto većom dužinom i međuosovinskim rastojanjem u odnosu na nju, i razlikom u veličini felni, jer, umesto klasičnih13-ica na prethodnom modelu, nova generacija Kaline kao standard ima 14-inčne felne.

Sve unutrašnje komande su, konačno, na engleskom jeziku, kao i kod još jednog modela koji možemo videti u Beogradu – Lada Granta.

Ispod haube ovog hečbeka možemo naći dva benzinska motora zapremine 1.6 litara i 1.4 litra sa 8 ili 16 ventila koji razvijaju 86 do 105 konjskih snaga ( 64-78 kilovata) sa obrtnim momentom od 140 do 145 Nm.

Obe verzije razvijaju maksimalnu brzinu od 165 km/h, ubrzanje od 0 do 100km/h postižu za 13 sekundi, a potrošnja agregata 1.4l 16V je oko 6.4 litara na 100 km, što je nešto manje u odnosu na verziju sa 1.6l 8V agregatom koji na 100 kilometara, po proizvođačkoj specifikaciji troći nešto više od 7 litara benzina.

 

Što se bezbednosti tiče, kao standardna opcija uz ovaj automobil dolazi vazdušni jastuk za vozača, ABS, elektronska kontrola stabilnosti ( BOSCH sistem) koja kontroliše svaki točak zasebno i time usklađuje poziciju i stabilnost vozila na putu.

Pored navedenog, treba pomenuti i dodatne zaštite od bočnog udara, ojačani čelik karoserije, podsetnik za vezivanje sigurnosnog pojasa, L oblik zadnjih sedišta koja se mogu oboriti kako bi gepek imao veću zapreminu, ali i multimedijalni sistem u automobilu koji dolazi kao standardna ponuda!

Enterijer dolazi u standardnoj crnoj ili sivoj boji sa crnim ili srebrnim umecima, u zavisnosti od stepena opreme.

Fioka za sitnice se nalazi u gornjem delu centralne konzole ( za standardnu i norma konfiguraciju), ali tu su i nešto veći pretinac kao i dve pregrade za držanje čaša.

Sanduk ručne kočnice takođe pruža preklopni držač za čaše za putnike na zadnjoj klupi, a multimedijalni sistem nudi i handsfree funkciju.

Novi sistem vešanja je poboljšao stabilnost i udobnost ovog automobila, tako da se stiče utisak da je ovaj "mališan" kao stvoren za naše puteve.

Pored Kaline Standard u koju smo zavirili, na Beogradskom sajmu možete videti i njenog veoma bliskog rođaka Kalinu Cross, sa sličnim performansama ali i nešto boljim izborom opreme u koju je uključen i standardni 7 inčni touch screen monitor putnog računara koji Standard model nema.


 

 

Lada Kalina 2192 Standard - hečbek

 

Agregati

1.4 16V benzin

1.6 8V   benzin

 

Dimenzije

Međuosovinsko rastojanje  2.476 mm

Dužina                              3.893 mm

Širina                                1.670 mm

Visina                                1.500 mm

Težina vozila                      1.160 kg

 

Performanse

Maksimalna brzina             165 km/h

Ubrzanje 0-100km/h            13 s

 

Kombinovana potrošnja

6.4 litra na 100 km za agregat 1.4l 16V

7.1 litar na 100 km za agregat 1.6l 8V

 

Ipak, i pored navedenih pohvala, ako od ovog modela očekujete enterijer sličnog kvaliteta kao kod evropskih, korejskih i japanskih modela iste klase, moraću odmah da vas razočaram.

Unutrašnja plastika kao i tasteri komandi se ne mogu pohvaliti nekom boljom završnom obradom, čak se može reći da je i nešto slabija nego kod svog rumunskog pandana Dacie Sandero koji dolazi iz iste Renault-Nissan porodice i verovatno će joj po odnosu cena/kvalitet biti glavni konkurent na našem tržištu.

 

Međutim, i pored nešto bolje završne obrade kod „rumuna”, očekujem ipak da će se  mnogi prethodni vlasnici modela Samara ili Riva, što zbog nostalgije, što zbog odnosa cena/kvalitet verovatno pre odlučiti za Kalinu ili Grantu.  

Dizajn Lade i Dacie je veoma sličan, s tim što bih izneo subjektivan stav da mi se Kalinin izgled više dopada jer ima oblije linije nego Sandero.


Da rezimiramo: pri zatvaranju vrata se mora malo jače zalupiti, plastični delovi i tasteri su nešto lošijeg kvaliteta, servo volan ima malo veću „šetnju“, ali, sve u svemu, za cenu od samo 7.650 eura za Kalinu Standard svakako važi ona narodna – “koliko para toliko i muzike.“

A slobodan sam reći da je, za naše uslove, ovo možda i malo više muzike za manje para.

Pa, ko voli, nek’ izvoli!  

Autor teksta: Rajko Martinović
Foto: Dragoljub Đorđević

 Komentari

comments powered by Disqus