Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Koenigsegg - automobili sa dušom

Može se reći da je istorija kompanije Koenigsegg počela 1994. Godine kada je Christian von Koenigsegg odlučio da je došlo vreme da napravi sopstveni idealni sportski automobil!

Foto:
Alfonso

Inače, Christian je još od svoje pete godine sanjao o ovom poduhvatu, a glavna inspiracija mu je bio norveški lutkarski film “Pinchcliffe Grand Prix”.

Kada je imao 22 godine, napustio je tgovinsku firmu "Alpraaz" za koju je do tada radio i usresredio se na formiranje kompanije koja će se baviti proizvodnjom automobila.

Uspeh prvog eksperimentalnog modela dao je mladom entuzijasti dovoljnu finansijsku zaleđinu koja mu je omogućila da se u potpunosti posveti dizajniranju i da se ostvari kao proizvođač automobila.

Foto:
Cheeni
 

Radionica je prvobitno napravljena u gradiću Olofström, ali se kompanija 1997. godine, zbog daljeg rasta i razvoja, preselila u Margretetorp.

Nakon što je jedna od proizvodnih hala potpuno uništena u požaru u februaru 2003. godine, proizvodnja se seli u novu halu površine preko 4.000 kvadratnih metara izgrađenu na zemljištu koje je ranije pripadalo vazduhoplovnim snagama Švedske.

Prvu maketu je napravio Christian von Koenigsegg lično, nakon čega je industrijski dizajner David Crafoord sveo crtež na razmeru 1:5. On je, takođe, dodao i jaku individualnu liniju originalnom dizajnu.

Foto: Richard Bjerkøe
 

Nakon izrade makete i crteža, pristupilo se izradi prvog prototipa ovog sjajnog automobila. Model je u potpunosti završen 1996. godine. Imao je jedinstvenu konstrukciju karoserije kao i posebno razvijeno vešanje i kočnice. Prototip je, nakon toga, prošao testiranje koje je trajalo nekoliko godina, a onda se pristupilo izradi, uslovno rečeno, serijskog modela!

1997. godine prototip sa oznakom Koenigsegg CC je prikazan na filmskom festivalu u Kanu i sve impresionirao svojim dizajnom i karakteristikama. Uspeh koji je postignut na Azurnoj obali je dao kompaniji vetar u leđa da nastavi sa radom na razvoju ekskluzivnih automobila.

U proleće 2000. godine je angažovano više inženjera iz SAAB-a, Bentley-a i Bugatti-ja da bi se do 28. septembra završila konačna varijanta. Upravo tog dana novi Koenigsegg CC je trebalo da se pojavi na Autosalonu u Parizu.

Godinu dana kasnije, ovaj model postaje laureat čuvene i prestižne nemačke Red Dot nagrade, kao i švedskog nacionalnog priznanja za dizajn. Pored nagrade za dizajn, proglašen je i za automobil godine u Švedskoj u izboru magazina "Automobil”.

Foto:
Thecodmaster
 

U martu 2004. godine na Autosalonu u Ženevi debitovao je još jedan moćni automobil iz iste familije – Koenigsegg CCR sa čak 806 konjskih snaga. Samo godinu dana kasnije, CCR je i zvanično postao najbrži automobil na svetu, porazivši direktnog rivala McLaren F1 zahvaljujući postavljenom rekordu u brzini od ogromnih 395 km/h.

Po dobijanju svih ovih priznanja, Christian von Koenigsegg je uspeo da dokaže da snovi mogu da se ostvare ako zaista dovoljno verujete u njih.

Na pitanje u čemu je tajna njegovog uspeha, odgovorio je:

„Zaista mislim da naši automobili imaju dušu. Mi u kompaniji Koenigsegg u svaki automobil ugrađujemo deo svog srca i duše! Siguran sam da se to i oseća kada sednete za volan naših automobila...”

Autor teksta: Rajko MartinovićKomentari

comments powered by Disqus