Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Šta žene čini srećnim?

Od 17. do 23. marta 2016. godine u halama 1, 1A, 2, 3, 3A i 4 Beogradskog sajma, pod sloganom "Šta žene čini srećnim", biće održan DDOR BG CAR SHOW 05 i 10. Međunarodni sajam motocikala Motopassion.

Više od 300 izlagača iz dvadesetak zemalja, 35 automobilskih brendova, 10 brendova proizvođača lakih privrednih vozila i oko 30 moto brendova su sasvim dovoljne brojke koje ukazuju na značaj ove manifestacije ne samo u domaćim okvirima, ali i lepa prilika da premijerno vidimo neke modele.

Inače, BG CAR Show je bijenalni sajam koji se, od 2006. godine, održava svake dve godine naizmenično sa mnogo starijom i poznatijom manifestacijom Međunarodnim salonom automobila pod patronatom OICA.

Važno je naglasiti da se ova manifestacija u Beogradu održava neposredno po završetku globalno poznatog Ženevskog salona automobila, što nama u Srbiji daje privilegiju da ekskluzivno, kao evropske i svetske postpremijere, među prvima vidimo neke modele koji su se premijerno mogli videti u Ženevi.

Na izuzetno posećenoj konferenciji za novinare, svoje impresije i očekivanja od DDOR CAR SHOW 05 i 10. Međunarodnog sajma motocikala MOTOPASSION izneli su Milan Vukasović iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova, Siniša Pratličić – ispred generalnog sponzora DDOR Novi Sad, Mladen Alvirović – direktor SAT Media Group i NAVAK,  Dragan Milutinović – predsednik Asocijacija automobilskih novinara Srbije  i Zoran Lupšić - projekt menadžer salona automobila.

Od Zorana Lupšića, projekt menadžera salona automobila, smo čuli da ćemo na ovogodišnjem BG CAR SHOW prvi put u istoriji moći da vidimo Bentli, ali i, u evropskoj postpremijeri nakon Ženevskog autosalona,  Mercedes E klase, kao i najmanji BMW-ov SUV – X1. Pored pomenutih modela, biće tu i Toyota Prius hibrid, kao i Toyota Mirai koju pokreće agregat na vodonik, verovatno tehnološki najnapredniji automobil koji se ikada pojavio na Beogradskom sajmu. Dobili smo informaciju i da će Sajam svečano otvoriti Željko Sertić, ministar privrede u Vladi Republike Srbije, a da će otvaranju prisustvovati i jedan od članova upravnog odbora Toyota Motors – potpredsednik Toyota Europe.

Milan Vukasović iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova nam je rekao da se domaće tržište automobila značajno oporavilo u prethodnoj 2015. godini. Naime, to je, nakon 2008. bila prva godina u kojoj je zabeležen pozitivan rast prodaje novih automobila u Srbiji.  Uvezeno je i prodato 21.600 novih automobila, što je 11% više u odnosu na 2014. godinu.


Na štandu SAT MEDIA grupe ćemo, ekskluzivno na ovogodišnjem BG CAR SHOW, moći da vidimo prvo koncept vozilo koje se predstavlja na Beogradskom sajmu posle mnogo godina, rekao nam je Mladen Alvirović, direktor SAT MEDIJA group i NAVAK. Radi se o modelu Syrma razvijenom od strane Evropskog instituta za dizajn iz Torina za koji se slobodno može reći da predstavlja koncept sportskog automobila budućnosti na hibridni pogon.  


Interesantan program ćemo moći da vidimo i u organizaciji Asocijacije automobilskih novinara Srbije. Kako nam je rekao Dragan Milutinović, predsednik asocijacije, po prvi put je proglažen automobil godine i to u 4 kategorije.
U kategoriji automobila sa cenom do 15.000 evra, u konkurenciji FIAT-a Tipo, Renault-a Megan i Opela Astre, za automobil godine je izabrana Astra.
U kategoriji automobila sa cenom višom od 15.000 evra, u konkurenciji Renault-a Espace, Audija A4 i Škode Superb, pobedu je odneo češki automobil.
U kategoriji SUV automobila između Mercedesa GLC, Renaulta Kadjar, Suzuki Vitare i Volvo-a XC 90, tesni pobedu nad Mercedesom je odneo Volvo sa 117 naprema 116 bodova.
I, na kraju, u kategoriji Best Buy konkurenti su bili FIAT Tipo, Suzuki Vitara, Peugeot 208 i Škoda Superb. U veoma jakoj konkurenciji, pobedu je odneo FIAT-ov model.


Šta ćemo još od premijera moći da vidimo u Beogradu?
Mercedes će, kao što smo već rekli, premijerno predstaviti E klasu, ali i GLC i GLE.
Ma štandu Audija ćemo moći premijerno da vidimo novi A4, ali i već pomenuti SUV BMW X1.
Citroen će predstaviti modele DS3 i DS4, Renault će nam prikazati novi Megane  i Talisman, Ford će premijerno predstaviti Mustang i novi S-max.

Naravno, moći ćemo da vidimo i toliko pominjani FIAT Tipo, zatim Mazdu CX-3 i MX-5, Hyundai Santa Fe i Tucson, KIA Optima, Sportage, Sorento i Soul, Volvo XC90 i novi VW Touran.
Škoda će se, premijerno, pohvaliti modelom Superb combi, a GWS će nam predstaviti SUV Haval H2 i Great Wall Steed 6.  

Pod kupolama Beogradskog sajma ćemo moći da vidimo i SSANGYONG Tivoli i Korando Sports, Suzuki Vitaru i Baleno, Infiniti Q30, OPEL Astra,  Ladu Kalina Cross i Mini Countryman.
Ali, slobodno možemo reći da će epitet najekskluzivnijih modela na ovogodišnjem Sajmu poneti Bentley sa modelima Continental GT i Fluying Spur i Toyota sa novim modelima RAV4, Prius i hiperekskluzivnim modelom Mirai.


Što se manifestacije Mottopasion tiče, pored učesnika koje možemo da vidimo svake godine – Harley Davidson, BMW, Honda, Yamaha, Suzuki, SIM, Sprint i mnoštva brendova iz PIAGGIO grupe,  posle dugogodišnje pauze će se pojaviti i najnoviji modeli motocikala Ducati, Kawasaki i Kymco. Pored navedenih brendova, po prvi put ćemo moći da vidimo i motocikle na električni pogon – Motogrini, kao i bicikle marke CROSS i tricikle atraktivnog dizajna.

Predstavljanje Lakih privrednih vozila će opet biti na visokom nivou.  Moći ćemo da se upoznamo sa modelima koje u ovom segmentu nude FIAT, GAZ, Volkswagen, Renault, Mercedes, Peugeot, Citroen i Opel. Da ni ovaj segment ne prođe bez premijera, potrudiće se Ford koji će predstaviti model Ranger, GAZ sa modelom Gazelle Next Van, i Nissan sa modelom Navara.

Pored automobila, zbog kojih se najviše i dolazi na Sajam, obezbeđen je i niz pratećih programa.

 

U predsajamskom periodu, 12. marta, će biti organizovan „Press rally Srbija 2016“ u organizaciji Udruženja Novinara Srbije i Beogradskog sajma sa startom ispred Beogradskog sajma.
17. marta ćemo, u Hali 4 na štandu Asocijacije automobilskih novinara Srbije moći da prisustvujemo proglašenju „Automobila godine“ u 4 kategorije, a za sladokusce koji vole oldtajmere,  u subotu, 19. marta, u organizaciji AMK Diplomat Classic će biti održana Međunarodna smotra i parada oldtajmera „Memorijal princa Tomislava Karađorđevića”.
Još dve interesantne manifestacije koje će se održati u okviru ovogodišnjeg Sajma automobila su, svakako, i dodela nagrade „Eko auto 2016 u Srbiji“ i izbor za „Miss DDOR BG Car Show i Motopassion“.

 

I, da dodamo za kraj, cene ulaznica nisu značajnije menjane u odnosu na prethodnu godinu. Tako će pojedinačna ulaznica koštati 300 dinara, grupna 200, grupna za đake i studente 150, a ulaznica za Family day koji će se održati 22. aprila ( roditelji sa decom do 16 godina) će koštati 500 dinara.  Ako na sajam dolazite svojim četvorotočkašem, parking će vas koštati 100 dinara po započetom satu.

Za Lako do kola 
tekst i foto
Rajko MartinovićKomentari

comments powered by Disqus