Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Predstavljamo: Renault Scenic

Renault će sa ponosom reći da je osnovao klasu Multi Purpose Vehicles (MPV) vozila na evropskom tržištu.

 

Još od kada je model Espace debitovao 1984 godine, francuski proizvođač vozila je u potpunosti kontrolisao klasu, ali se situacija značajno promenila prethodnih godina.

Peta generacija Espacea, predstavljena 2015 godine, je postala krosover, ali se Renault još uvek nije spreman predati sa manjim modelom Scenic. Njegova prodaja, iako je značajno pala prethodnih godina, je i dalje visoka i prošle godine je prodato oko 108,000 primeraka, što je bilo dovoljno za drugo mesto u klasi, odmah iza Citroen C4 Picassa.

 

Na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi svetlost dana je ugledao potpuno novi Scenic, a od ove četvrte generacije se očekuje da vrati ovaj MPV na puteve stare slave. Većina dizajnerskih linija su preuzeti sa R-Space koncepta iz 2011 godine, a on kombinuje linije MPV-a i krosovera.

 

Novi model je veći od prethodnika, ali ne u značajnoj meri i nove 20-inče felne mu svakako pružaju premijum dizajn.

Renault kaže da je posvetio veliku pažnju dizajnu jer su stil i dinamičnost karakteristike koje su svakako nedostajale prethodniku.


 

Na prvi pogled se čini da je francuski proizvođač vozila uradio odličan posao, ali kao i u prošlosti konačnu reč će imati kupci.

Po prvi put u istoriji Scenic se može dobiti sa LED farovima, pomenutim 20-inčnim felnama i sa dvobojnom karoserijom. To znači da će krov moći da se dobije u drugačijoj boji od ostatka automobila, a u ponudi će biti deset boja, od kojih neke nisu tradicionalne, što još više govori koliko Renault želi da promeni imidz ovog vozila.

 

Velika pažnja je posvećena i enterijeru i on je mnogo više premijum nego u prošlosti. Tu je veliki 8.7-inčni monitor i bogat izbor standardne i opcione opreme.

Gepek nudi 572 litara prostora, ali sa spuštenim zadnjim sedištima (koji se mogu spustiti na dugme) on je značajno veći.

 

Kada je reč o mehanici tu su dva benzinca i čak šest dizela.

Benzinci razvijaju 113 ks i 128 ks, dok su dizeli snage od 94 ks do 158 ks, a nešto kasnije u ponudi će se pojaviti i hibrid.

 

U vreme pisanja ove priče Renault nije objavio brojeve potrošnje, ali najekonomičnija verzija bi trebalo da pruži kombinovanu potrošnju od 3.5 litre na 100 kilometara.

Svi modeli pružaju standardan šest brzina manualni menjač dok su automatici sa šest i sedam brzina opcioni na ostatku ponude.

 

Početna cena za Scenic u Velikoj Britaniji iznosi 21,000 funti (oko 27,000 evra ili 29,000 dolara), što je značajno više nego rivali kao što je Ford C-Max, a ni BMW 2-Series Active Tourer nije mnogo skuplji.

Ipak, Renault je uveren u uspeh najviše zbog svoje istorije i unapređenog modela. Ako do toga, ipak,  ne dođe, Scenic bi mogao da prati Espace i u sledećoj generaciji postane krosover.
 

Autor teksta: Talladega
Foto: Renault
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus