Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Novo iz Ženeve: Jaguar F-Type SVR

Po prvi put od ranih 1990tih godina i legendarnog XJ220, Jaguar će moći da se pohvali automobilom koji postiže maksimalnu brzinu od preko 320 km/h.

Predstavljen na ovogodišnjem sajmu automobila u Ženevi, novi F-Type SVR je jedan od najbržih modela u istoriji britanskog proizvođača vozila, ali u vreme njegovog zvaničnog predstavljanja detalji su limitirani.

Jaguar kaže da SVR donosi performanse, dinamičnost i vozačko uživanje na potpuno drugačiji način od onih na koji je publika navikla kod konkurencije.

Za ovaj automobil se pobrinuo Jaguarov novi Special Vehicle Operations tim i F-Type je prvi model kompanije koji je dobio ovu verziju (mada je ona već korišćena na Range Rover Sportu SVR), a ona će se kasnije koristiti i na ostalim proizvodima.

U Jaguarovoj ponudi, SVR će zameniti dosadašnju R-S oznaku koja je do sada korišćena na modelima XF i XK. U svakom slučaju, SVR je zasnovan na F-Type Project 7 konceptu iz 2014 godine, a cilj je bio da se spoje vožne karakteristike trkačkih automobila sa praktičnošću svakodnevne vožnje.

Britanski gigant je do sada potvrdio samo podatak da će maksimalna brzina biti 320 km/h, a po nekim informacijama ovaj automobil bi trebalo da pokreće 5.0L V8 motor sa kompresorom.

On je podigao snagu sa standardnih 542 ks na 567 ks dok se snaga prenosi na sva četiri točka. Obrtni moment je povećan za 19 Nm na maksimalnih 700 Nm, što je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 3.7 sekunde (za 0.4 sekunde brže u poređenju sa standardnim modelom).

Pored kupea, u ponudi će se kasnije pojaviti i kabriolet, ali će njegova maksimalna brzina biti limitirana na 310 km/h.

Sa dizajnerske strane, SVR nudi agresivnije branike sa većim otvorima i mali spojler, a ostale mehaničke promene su modifikovana suspenzija i jače kočnice. Jaguar kaže da je smanjio i težinu, ali nije želeo da otkrije specifične detalje.

Navodi se da su karbon-keramičke kočnice za 21 kg lakše, zatim izduvni sistem od titanijuma za 18 kg lakši dok su felne za 20 kg lakše.

Jaguar već sada prima porudžbine, a prvi primerci će biti isporučeni kupcima na leto.

U vreme pisanja ove priče cena još uvek nije objavljena, ali se nagađa da bi mogla biti oko 100,000 funti (oko 131,500 evra ili 142,600 dolara).

Autor: Talladega

Slike: Jaguar
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus