Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Noviteti: Opel GT

Opel je spreman da u potpunosti promeni način na koji publika gleda na sportske automobile predstavljajući model GT na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi.

Ovaj koncept je sličnih dimenzija kao još jedan cenjeni pristupačni sportski automobil, Mazda MX-5, ali pruža značajno modernije aerodinamične linije, bez retrovizora i kvaka na vratima.

U isto vreme, on nam donosi nostalgiju mnogih klasičnih sportskih automobila, iako su njegove performanse više nego skromne.

Naime, GT pokreće turbo verzija poznatog 1.0L motora sa tri cilindra sa 144 ks, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko šest brzina manualnog menjača.

Opelov glavni dizajner Mark Adams kaže da je za inspiraciju koristio dva poznata koncepta iz 1960tih godina, Opel Experimental GT i Vauxhall XVR, koji su imali veliki uticaj na serijski Opel GT.

Oba modela su nastala na osnovu Američkog Chevrolet Corvette Marko Shark II koncepta iz 1963 godine, ali oni nisu bili jedina konekcija sa modernim GT-om.

Naime, mnoge linije se mogu videti i sa Opel Monza koncepta, 2+2 hibrida sa salona automobila u Frankfurtu od pre tri godine. Adam kaže da je njegova dugogodišnja želja bila upravo automobil kao što je GT, koji je veoma jednostavan, a u isto vreme privlači pažnju gde god da se pojavi.

Najveća mana ovog automobila je njegov pomenuti motor, koji se takođe ugrađuje u modele Adam, Corsa i Astra, a pored 144 ks on takođe razvija i 205 Nm obrtnog momenta.

Sa težinom od samo tonu, GT je u stanju da ubrza do 100 km/h za ispod osam sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 214 km/h.

Jedan od najupečitavljijih dizajnerskih detalja su velika vrata, koja se otvaraju na dugme preko mobilnog telefona, kao i crvene gume, koje su nečuvene na nekom serijskom modelu, ali je nemački proizvođač vozila koristio takve točkove ne nakim svojim motorima tokom 1920tih godina.

Iako mnogi žele da vide GT u serijskoj proizvodnji što je pre moguće, Opel je objavio da je on trenutno samo koncept i da služi kao dizajnerska inspiracija budućim modelima kompanije.

Međutim, ukoliko interesovanje publike bude dovoljno veliko, nema sumnje da Opel neće propustiti priliku za jeftinim sportskim automobilom koji deli većinu mehanike sa ostalim modelima kompanije.

Jer, tako je nastao i originalni GT ...

Autor: Talladega

Slike: Opel
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus