Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Noviteti: Hyundai Ioniq

Hyundai je objavio prve slike i zvanične informacije o svom novom modelu Ioniq, koji će imati zvaničnu premijeru na ovogodišnjem salonu automobila u Ženevi.

Ioniq je prvi automobil na svetu koji će biti ponuđen kao hibrid, plug-in hibrid i električni, a koreanski proizvođač vozila vidi Toyotu Prius kao glavnu konkurenciju.

Prvi model koji će biti dostupan kupcima je tradicionalni hibrid. On kombinuje benzinski 1.6L motor sa 103 ks i 148 Nm obrtnog momenta dok električni motor dodaje 43 ks i 169 Nm obrtnog momenta, što su brojevi po kojima Ioniq nadmašuje Prius.

Snaga se prenosi na prednje točkove preko šest brzina automatskog menjača, za koji Hyundai tvrdi da je jedan od najefikasnijih u auto industriji. Detalji o ostale dve verzije nisu poznati u vreme pisanja ove priče, ali već sada možemo zaključiti da će električnu verziju pokretati litium baterije dok u slučaju plug-in hibrida baterije će se puniti preko benzinskog motora.

Ioniq će se proizvoditi na novoj platformi zajedno sa Kia Niro, koja bi trebalo da debituje do kraja godine, a nju odlikuje veoma niska težina zahvaljujući korićenju laganih materijala, pa bi Ioniq i Niro trebalo da budu najnapredniji proizvodi u klasi.

Koreanski gigant kaže da će njegov predstavnik biti i najaerodinamičniji u klasi.

Za sada nisu poznati detalji, a Hyundai još uvek testira najnovije sitnice pre nego što serijski model stigle u prodaju.

Po prvi put Hyundai je objavio i slike enterijera i on se ne razlikuje u velikoj meri u poređenju sa ostalim proizvodima kompanije. Sam enterijer je dopadljivog dizajna, a Hyundai kaže da je on razvijen od "ekonomičnih" materijala (mada je još uvek nepoznato šta to tačno znači). Dizajn je veoma sličan nedavno predstavljenom Tucsonu, što svakako nije mana.

Ioniq je bitan za kompaniju iz još jednog razloga, a to je zbog podatka da evropsko tržište zahteva CO2 emisiju od samo 95 g/km do 2020 godine, pa samim tim ovo bi trebalo da pomogne Hyundaiju da ostvari navedeni plan.

Do navedenog perioda koreanski gigant očekuje da će ponuditi 22 takva vozila, a sve bi trebalo da krene sa Ioniqom.

Proizvodnja i prodaja startuju na leto, prvo na domaćem tržištu, a Ioniq će u ostatak sveta stići početkom sledeće godine.

Autor: Talladega

Slike: Hyundai
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus