Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Stiže Koleosov naslednik

Renault će početi sa prodajom naslednika modela Koleos u Evropi sledeće godine. Za razliku od najbližeg rođaka Nissan X-Trail, sa kojim deli istu platformu, novi model kupcima neće biti ponuđen u verziji sa sedam sedišta.

Lansiranju novog Renaultovog SUV-a u Evropi prethodiće uvođenje ovog modela na kinesko tržište krajem ove godine, saznaje se iz Renault-Nissan grupacije.

Naslednik Koleosa će, verovatno, biti zvanično predstavljen u aprilu u Pekingu.

Foto:
M 93
 

Zamena za Koleos će se, u početku, proizvoditi u novoj fabrici izgrađenoj u kineskom gradu Wuhan i počeće tokom februara. Proizvodnja će se obavljati u istoj fabrici u kojoj će se praviti i Kadjar koji će se, na kineskom tržištu, pojaviti za manje od mesec dana.  Oba SUV-a dele istu  Renault-Nissan Alliance’s CMF-C/D platformu sa X-Trail-om.

Novi Koleos za evropsko tržište će se, verovatno, proizvoditi u Renault Samsung fabrici u Južnoj Koreji iz koje je u Evropu stizala i prethodna generacija ovog modela.

Renault je već napravio pedeset proizvodnih prototipa zamene za Koleos u fabrici u Wuhanu.

Novi, prostraniji model, će biti iznad Kadjara u klasi na sličan način na koji je X-Trail iz partnerskog Nissana iznad modela Qashqai! Međutim za razliku od Nissana, Renaultov SUV će biti ponuđen samo sa 5 sedišta kakav je slučaj bio i do sada, iako drugi proizvođači nude i varijante sa sedam sedišta kako bi povećali privlačnost svojih modela. Tu posebno treba pomenuti modele Kia Sorento i Hyundai Sante Fe koji svojim kupcima nude i opciju sa sedam sedišta.

Nagađa se da verzije sa 7 sedišta neće biti jer Renault ne želi da na taj način pravi konkurenciju svom Espace minivanu koji kupcima već daje opcije sa pet i sedam sedišta.

 

Novo ime

Renault još uvek nije saopštio da li će naslednik Koleosa zadržati isto ili će dobiti novo ime. Francuski i azijski automobilski časopisi pišu da bi novi model mogao da dobije ime Maxthon da bi se distancirao od Koleosa, što bi mogao da bude hit u Kini, ali i problem u Evropi. Renault novi naziv razmatra prevashodno iz razloga jer će novi SUV biti veći od Koleosa.

Očekuje se da će tražnja za ovim automobilom biti veća u Kini nego u Evropi iz najmanje dva razloga. Kinesko tržište je sve jače, i kupci žele vozilo koje će biti pokazatelj društvenog statusa. S druge strane, Renaultovi modeli se svakako mogu smatrati premijum modelima zbog francuskog dizajna i stila, te se, sa te strane, mogu takmičiti sa nemačkim luksuznim brendovima.

 

Ambicije u Kini     

Renault mnogo računa na Kadjar i zamenu za Koleos u cilju povećanja prodaje u Kini jer pokušava da izgradi značajan tržišni udeo u zemlji u kojoj je prošle godine imao prodaju od samo 23.000 automobila. Bez jake lokalne proizvodnje Renault bi, sigurno, ostao marginalan igrač na najvećem tržištu na svetu.

Tržište SUV vozila je u 2015. godini u Kini poraslo za 53% i dostiglo cifru od 6.9 miliona vozila, što je činilo 28% ukupnog tržišta. Ukupan rast kineskog tržišta automobila prošle godine bio je 4.7%.

Renault se ne suočava samo sa oštrim izazovom od strane stranih brendova, već i od lokalnih automejkera čija je prodaja prošle godine porasla za 59%, odnosno 12.5 miliona jedinica, a ekspanzija se, uglavnom, zasnivala na SUV segmentu!

Jedina uteha za Renault-Nissan grupaciju je činjenica da je Nissan jedan od retkin nekineskih kompanija sa rastućim tržišnim učešćem u prodaji terenskih vozila. Prodaja modela X-Trail porasla je za 45%, na 166.385 jedinica prošle godine, čime je zauzeo odlično sedmo mesto među prodavcima u SUV segmentu, i to je jedini strani SUV koji bi, po očekivanjima Renault-Nissan grupacije, mogao da pretekne  Volkswagen Tiguan koji trenutno zauzima drugo mesto po prodaji u SUV segmentu.

izvor autonews.com/nick gibbs

 Komentari

comments powered by Disqus