Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Land Rover - britanski konzervativno

Veoma je loša stvar ako ste se našli na nepoznatom terenu a mislili ste da znate gde idete. Još gora ako, uz to, imate i mehaničke probleme sa automobilom.

Loš motor i problemi sa suspenzijom su nedopustiva stvar za off-road vozila, i to su tvorci Land Rovera odlično znali. Zato su braća Wilks pri razvoju prvog terenca imali samo jedan zahtev – automobil mora biti “ jak kao bik ”.  

Foto: Harald Hansen

 

Svetski poznati automobil nije bio produkt nekog dugog razvojnog procesa niti preterano novih ideja i tehnoloških revolucija, već se sam početak njegove proizvodnje može objasniti kroz reč entuzijazam i sintagmu “ zašto da ne?“.

Maurice Wilks, jedan od glavnih dizajnera u kompaniji Rover i ponosni vlasnik jednog JEEP-a, počeo je da razmišlja o stvaranju sopstvenog modela u momentu kada je shvatio da ima potrebu za nešto boljim automobilom. Naravno, u tome mu je svesrdno pomogao njegov brat Spencer, u tom trenutku jedan od direktora u Roveru. Tako se na njihovom imanju u Newborough-u rodila ideja za novi off road koji će ubrzo osvojiti svet.

Foto: Jacopo Prisco

 

JEEP je već dokazao svoju vrednost i kvalitet tokom Drugog svetskog rata, tako da je redovna verzija ovih vojnih terenaca bila na ivici ulaska u masovnu proizvodnju. To je, za Britance, bila sjajna prilika da preteknu svoje američke konkurente lanisranjem modela Land Rover.

Srećna okolnost je bila i to što je Maurice Wilks uspeo da ubedi rukovodstvo kompanije Rover da će njegov projekat biti i komercijalno uspešan i da će se raditi o pouzdanom, multifunkcionalnom automobilu koji će vrlo lako ući u klinč sa JEEP-om, a vrlo verovatno i prevazići njegovu dotadašnju superiornost.

Prvi Land Rover je predstavljen 30. aprila 1948. godine na autosalonu u Amsterdamu, i odmah privukao ogromnu pažnju! Napravljen je na šasiji JEEP-a, glavna preimućstva ovog modela su bila njegova snaga, mala težina i sposobnost lakog prilagođavanja neravnim podlogama i lošim putevima.

Ovde treba naglasiti još jednu bitnu stvar koja je itekako doprinela prepoznatljivosti Land Rovera u svetskim okvirima. Naime, Velika Britanija je u to vreme još uvek bila kolonijalna imperija, pa je Rover taj velikodušni poklon iskoristio za širenje svog novog modela u svim provincijama Ujedinjenog Kraljevstva!

Foto: Buckers

 

Ali, pre nego što je počeo da se druži sa liderima ekspedicija i off-road fanaticima, ovaj automobil je postao izuzetno popularan među britanskim farmerima. Tako su konji na britanskim farmama zamenjeni ovim terencima koje su pokretali dizel motori. Ubrzo posle toga, za ove sjajne off-road automobile su počeli da se interesuju i ljudi iz viših društvenih slojeva.

Nešto kasnije, Land Rover je postao glavni i nezaobilazni automobil u većini ekspedicija i stekao reputaciju neobuzdanog, snažnog i pouzdanog za sve terene i najekstremnije uslove.

 U stvari, ovo vozilo je postalo jako popularno jer je bilo prvo koje je bilo u stanju da stigne do najudaljenijih mesta širom planete, da pređe reke, kreće se po močvarnom tlu, popenje na najviše planine skoro pa kozjim stazama, ali i da se istim vrati nazad. I, jedan kuriozitet, ovo je prvo vozilo koje je postalo prepoznatljivo kod čak jedne trećine svetske populacije.

Kasniji modeli, opremljeni pouzdanim 4WD sistemima, omogućili su ovom brendu da osvoji i mnoga druga, veoma zahtevna tržišta.

Foto: Stahlkocher

 

1967. godine Land Rover postaje deo Leyland Motors l.t.d, međutim, tokom sedamdesetih godina doživljava krah i pad prodaje uprkos kvalitetu, jer su se pojavili mnogo jeftiniji, ali pouzdaniji i ništa lošiji japanski modeli.

Terenci iz Azije su već stekli značajnu reputaciju i bili vrlo blizu osvajanju zahtevnog severnoameričkog tržišta koje je za Land Rover bilo izuzetno daleko. Problem je samo delimično rešen pojavom poboljšanog modela Defender koji je uspeo da, koliko toliko, povrati poljuljanu popularnost!

Land Rover je, u međuvremenu, opet promenio nekoliko vlasnika dok nije došao u vlasništvo BMW-a 1994. godine.

Pod rukovodstvom bavarskog giganta, kompanija je “izbacila” nekoliko novih, a takođe je došlo i do značajnih izmena na već postojećim modelima.

Disco i Freelander su prva dva modela koja su se pojavila pod patronatom BMW-a i koja su imala značajan uticaj na tržište terenaca i minivanova.

Nakon dogovora sa američkim proizvođačem 2000. godine, Land Rover i Jaguar su bili na putu prisajedinjena Fordu. BMW je, naime, Land Rover izdvojio iz Rover grupacije i prodao ga Fordu. Ubrzo je i Jaguar zadesila slična sudbina.

Land Rover se, nekako, baš u tom momentu vratio na tržište uvodeći napredniji, veoma ozbiljan, sistem kontrole kvaliteta. Ali, uprkos povratku u velikom stilu, 2008. godine Jaguar i Land Rover su dobili novog vlasnika – indijsku grupaciju TATA motors.

Većina Land Rover modela se danas proizvodi u tri fabrike: Solihull, nedaleko od Birmingham-a, Halewood Body & Assembly, bivšoj Fordovoj fabrici u okolini Liverpool-a, dok se Freelnader proizvodi u gradu Pune u Indiji.

Foto: WestportWiki

 

U decembru 2015. godine, nakon 67 godina postojanja, Land Rover je prekinuo proizvodnju čuvenog Defendera po kojem je postao svetski poznat!   

 

Autor teksta: Rajko Martinović

 Komentari

comments powered by Disqus