Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Noviteti iz Detroita: Ford Fusion

Sa godišnjom isporukom od preko 300,000 vozila, Ford Fusion je jedan od najvećih uspeha za američkog proizvođača vozila na domaćem tržištu.

Treća generacija je debitovala pre tri godine, što nam govori da je stiglo vreme za prvo osveženje, a kao lokaciju američki gigant je izabrao ovogodišnji salon automobila u Detroitu. Sa oko desetak veoma ozbiljnih konkurenata, Ford je odlučio da osveži dizajn i da pažnju posveti novom Sport modelu po uzoru na istoimeni model koji se proizvodio od 2008-2010 godine.

On je tada poneo titulu najbržeg sedana u klasi, ali 2017. Sport je spreman da stigne korak dalje. Upravo je Sport jedan od modela koji je privukao najveću pažnju u Detroitu, ali sa početnom cenom od 34,350 dolara (oko 31,500 evra), on će činiti samo 15% ukupne prodaje ovog velikana. Pored Sporta, Fusion je dobio još jednu specijalnu verziju i to Platinum, koja će činiti vrh ponude i za nju će kupac  morati da izdvoji 37,495 dolara (oko 34,400 evra). Ipak, za one kojima je to previše, u ponudi su i dalje tri jeftinije verzije (S, SE i Titanium) sa početnom cenom od "samo" 22,995 dolara (oko 21,100 evra).

U ponudi su i dva hibrida i to onaj standardi sa cenom od 26,060 dolara (oko 23,900 evra) i plug-in hibrid sa cenom od 33,995 dolara (oko 31,200 evra).

Većina mehanike se takođe nije menjala.

Ponuda startuje sa 2.5L motorom sa 175 ks, ali Ford očekuje da će se većina kupaca odlučiti za jedan od dva EcoBoost motora sa četiri cilindra.

U vreme pisanja ove priče njihova snaga nije poznata, ali bi manji 1.5L motor trebao da razvija oko 200 ks dok bi moćniji 2.0L motor razvijao oko 250 ks.

Pomenuti Sport model pruža novi 2.7L EcoBoost V6 motor iz Forda F-150, a on razvija 325 ks i 475 Nm obrtnog momenta. Svi modeli pružaju šest brzina automatski menjač, a dok je pogon na prednjim točkovima standardan na svim točkovima (uz opcioni pogon na sva četiri točka), Sport se može dobiti samo sa pogonom na sva četiri točka. To bi trebalo da omogući ubrzanje do 100 km/h za samo 5.5 sekundi, ali se Ford potrudio da poboljša i udobnost i ponašanje u krivinama. Standardne kočnice su takođe veće, a Sport dolazi i sa novim 19-inčnim felnama.

Sa dizajnerske strane, Fusion se nije promenio u velikoj meri. Prednji i zadnji deo su dovoljno osveženi da kupac prepozna razliku dok je enterijer ponovo jedan od najluksuznijih u klasi. Izbor standardne i opcione opreme je veći nego ikada pre, čime mnogi već sada nazivaju Fusion "Lincolnom siromašnih ljudi".

Novi Sync3 sistem menja dosadašnji MyFord Touch i američki proizvođač vozila obećava da je uklonio sve boljke iz prošlosti. Proizvodnja i prodaja novog Fusiona startuje u maju, dok će publika morati da sačeka dodatnih nekoliko meseci na Sport.

Sa pet nivoa opreme, od osnovnog do najluksuznijeg, i čak šest motora kao opcijom, Fusion još jednom sa pravom cilja na vrh klase.

Autor: Talladega

Slike: Ford
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus