Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Iz Mercedesa stiže novi E-Class

Mercedes je iskoristio ovogodišnji salon automobila u Detroitu da predstavi novu generaciju E-Class.

Predstavljamo: Mercedes E-Class

Opšte je poznato da je ovaj automobil najbitniji u ponudi nemačkog proizvođača vozila, ne samo zbog visoke  prodaje već i zbog podatka da je omiljeni izbor taksista u Zapadnoj Evropi. Nova peta generacija donosi dinamičniju mehaniku, ali i elegantniji dizajn po uzoru na ostale modele kompanije.

Već na prvi pogled se može primetiti velika dizajnerska sličnost sa modelima C-Class i S-Class, a Mercedes kaže da se odlučio za ovaj potez iz razloga što su pomenuta dva automobila odlično primljena od strane kupaca pa nije želeo da menja dobitnu kombinaciju.
Novi model je dobio 43 mm na dužini i ona sada iznosi 4,923 mm dok je međuosovinsko rastojanje povećano za 65 mm na 2,939 mm. E-Class je takođe za dva mm uži i za šest mm niži u poređenju sa prethodnikom. Da bi poboljšao performanse i ekonomičnost, Mercedes je koristio veliki broj laganih materijala, pre svega aluminijuma, pa je tako težina vozila snižena za 100 kg.

Kada je reč o mehanici, kupac će moći da bira između osam motora, ali u samom startu samo dva će da budu od četiri cilindra. Reč je o 2.0L benzincu sa 181 ks u E200 kao i 2.0L dizelu sa 192 ks u E220d.

Upravo je pomenuti dizel najekonomičniji motor u ponudi sa kombinovanom potrošnjom od samo 3.8 litara na 100 kilometara i CO2 emisijom od samo 102 g/km. Ostala benzinska ponuda se zasniva na 2.0L turbo motoru sa 242 ks u E250, zatim 3.0L turbo V6 motoru sa 328 ks u E400 i na kraju velikom AMG-u sa 4.0L turbo V8 motorom sa 580 ks u E63 AMG. Kada je reč o dizelima, tu je još samo slabija verzija spomenutog 2.0L motora sa 148 ks u E200d. Tokom sledeće godine ponuda bi trebala biti proširena i sa novim 3.0L I6 dizelom sa 254 ks, koji će da zameni dosadašnji 3.0L V6 dizel, kao i E350e hibridom, koji će da kombinuje benzinski 2.0L turbo motor i električni motor za maksimalnih 275 ks.

Svi modeli će imati u ponudi standardan devet brzina automatski menjač, a snaga će se prenositi na standardne zadnje točkove ili opciona sva četiri točka.

Mercedes kaže da je posvetio veliku pažnju i suspenziji, a kupci će moći da dobiju ovaj automobil i sa vazdušnom suspenzijom.

Veliki napredak je pretrpeo i enterijer, koji je mnogo boljeg kvaliteta, sa bogatim izborom standardne i opcione opreme, a kao dizajnersku inspiraciju Mercedes je koristio C-Class i S-Class.

Pored standardnog sedana, ponuda će kasnije biti proširena i sa kupeom, kabrioletom i karavanom, a prodaja i proizvodnja startuju na leto na domaćem tržištu.

Iako će mnogi reći da je E-Class samo prepakovani C-Class, on na papiru deluje veoma ozbiljno i mogao bi da pruži velike glavobolje rivalima kao što su BMW 5-Series i Audi A6. Mercedes će ipak reći da E-Class nije bolji C-Class već jeftiniji S-Class, a to je svakako formula koja će se mnogima dopasti.

Autor: Talladega

Slike: Mercedes
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus