Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Renault otvorio fabriku u Kini

Wuhan, Kina – Renault je danas investirao 870 miliona evra u novu fabriku u Kini što je pokazatelj da se i dalje veruje u potencijal ogromnog kineskog tržišta, iako dolazi do usporavanja rasta posle godina dvocifrenih stopa.

Naime, nova fabrika je deo zajedničkog ulaganja Renaulta i Dongfenga u kineskom gradu Wuhan.

 

Fabrika će početi sa proizvodnjom SUV-a Kadjar, a kasnije, tokom godine, će preći i na proizvodnju nešto većeg SUV-a, dok bi tokom 2017. godine  trebalo da počne proizvodnja modela Fluence na električni pogon.  Fabrika u centralnoj Kini bi, po planovima, sa svojih proizvodnih traka trebalo da izbaci 150.000 jedinica godišnje. U zavisnosti od tražnje, kapacitet  bi mogao da se poveća i do dva ili tri puta, kažu u Renaultu.

Renault pokušava da uhvati korak na kineskom tržištu i na ovaj način, pošto je već ranije pokušan proboj u saradnji sa Nissanom, kao zvaničnim partnerom i delom iste grupacije.

 

Da li je Renault stigao na kinesko tržište kasno i nakon završene bitke? Ne bi se reklo, jer ulazak na nesaturirano tržište koje je u stanju da proguta do 20 miliona vozila godišnje za proizvođača može da bude samo dobra stvar.

Direktor Renault-Nissan grupacije Carlos Goshn je rekao da je Kina ključni deo strateškog plana Renaulta, ali je i dodao da Renault ne zavisi od kineskog tržišta, već da ono za grupaciju predstavlja samo izuzetnu priliku.

Renault  je tokom prošle godine na ogromnom kineskom tržištu prodao samo 23.000 vozila.

Catch-up strategija autokuća orjentisana na SUV segment tržišta se pokazala kao izuzetno dobra jer je broj prodatih automobila u ovom segmentu u toku prethodne godine porastao za jednu trećinu, sa tendencijom da taj rast u toku ove godine bude i blizu 50%.

 

Činjenica je da je Renault na kineskom tržištu bio marginalan igrač bez lokalne proizvodnje. Dileri su se više oslanjali na manje profitabilan uvoz Renaultovog modela Koleos koji se proizvodi u Busanu u Južnoj Koreji, ali se pokazalo da tražnja za ovim modelom i nije bila baš previše impresivna.

Tako je odlučeno da će fabrika u Wuhanu proizvoditi Koleosovog naslednika.

Dolazak kompanije na kinesko tržište se poklapa sa slabljenjem kineske ekonomije i padom tražnje za automobilima.

Posle naglog usporavanja sredinom 2015. i delimičnog oporavka krajem iste godine i rasta od 4%, očekuje se rast od 6% tokom 2016. godine, što je opetmnogo manje od dvocifrenih stopa rasta iz prethodne decenije.

Fabrika u Wuhanu će, za početak, montirati nekoliko hiljada jedinica modela Fluence na električni pogon čiji će delovi stići iz Koreje. Iako je Renault dobio dozvolu za proizvodnju lakih komercijalnih vozila u Kini, ipak će fokus biti stavljen na SUV segment. Od prodaja vozila tipa električnog Fluenca se na kineskom tržištu ipak ne očekuje puno zbog cene i prilično visokih troškova održavanja. Iz tog razloga, Renault i Nissan rade na razvoju vozila na električni pogon koje bi bilo jeftinije i pristupačnije kako na kineskom, tako i na globalnom tržištu.

Renault će sa početi s prodajom Kadjara na kineskom tržištu tokom sledećeg meseca. U kompaniji kažu da ovaj SUV namenjen kupcima u Kini ima značajno različitu opremu u odnosu na svog brata blizanca koji se pojavio u Evropi prošle godine. Međutim, u ponudu će svakako biti uključeni panoramski krov, pogon na sva četiri točka kao i nezavisno zadnje vešanje, kako bi se povećala udobnost automobila.  
Kadjar će biti ponuđen u Kini sa 2.0 litarskim benzinskim agregatom proizvedenim u fabrici u Wuhanu, dok bi nešto kasnije tokom godine u ponudi trebalo da se nađe i model sa 1.2 litarskim benzinskim motorom proizvedenim u Evropi.

 

U planovima kompanije za ovu godinu je i proširenje prodajne mreže u najmnogoljudnijoj zemlji sveta sa postojećih 125 na 150 dilera tokom 2016. godine.
 

izvor europe.autonews.com / Nick Gibbs
foto: Rajko Martinović
 Komentari

comments powered by Disqus