Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Noviteti: Infiniti Q50

Infiniti je na pragu da dostigne najveću prodaju u svojoj istoriji, a veliki uspon je počeo 2002 godine kada je debitovao model G35.

Ovaj model i njegov naslednik G37 su nudili velike V6 motore, moćan zvuk, odlično ponašanje u krivinama i atraktivan dizajn. G35/G37 je u međuvremenu penzionisan, a njegova zamena Q50 je debitovao 2014 godine sa novim dizajnom i novom strategijom sa imenima.

Q50 je zanemario sportski imidz i zamenio ga sa luksuznošću, što je Nissanovoj premijum diviziji donelo mnogo kritika, a čini nam se da su oni čuli zamerke pošto je na ovogodišnjem salonu automobila u Detroitu debitovala njegova osvežena verzija.

Detalj koji privlači najviše pažnje je svakako nova VR30 verzija, koja pruža 3.0L turbo V6 sa 400 ks, čime se Infiniti nada da će barem na kratko ućutkati sve one koji još uvek žale što Q50 Eau Rouge koncept još uvek nije ušao u serijsku proizvodnju.

Ovaj motor je veoma bitan za kompaniju i on bi uskoro trebalo da zameni sve atmosferske 3.7L V6 motore, uključujući i onaj u Nissanu 370Z.
Tu su i dva nova nivoa opreme, Premijum (koji čini sredinu ponude) i Sport (drugi najveći), a oba pružaju identičan turbo motor. Međutim, njegova snaga je snižena na 300 ks, što znači da Q50 nije moćan kao neki rivali, kao što su BMW 340i i Mercedes C450 AMG.

Vrh ponude čini Red Sport sa spomenutih 400 ks, što je više od nemačkih rivala, ali manje od Cadillac CTS Vsporta i njegovog 3.6L turbo V6 motora.

U ponudi se ponovo nalazi i hibrid sa 3.5L V6 motorom sa 302 ks dok električni motor dodaje 67 ks, za maksimalnih 360 ks. Sredinm godine ponuda će biti proširena i sa osnovnim 2.0t modelom, koji pruža Mercedesov 2.0L turbo I4 motor sa 208 ks.

Sedam brzina automatski menjač je jedina opcija, a on prenosi snagu na standardne zadnje ili opciona sva četiri točka.

Sa dizajnerske strane većih promena nema, pa Q50 i dalje prati dizajnersku školu kompanije na koju je publika navikla.

Slično se može zaključiti reći i na račun enterijera, koji nije u rangu nemačkih rivala, ali svakako može da parira ostalim japanskim premijum proizvođačima.

Osveženi Q50 svakako obećava, a na pitanje da li je dinamičan kao G35/G37 moraćemo da sačekamo leto i prvu test vožnju.

Autor: Talladega

Slike: InfinitiKomentari

comments powered by Disqus