Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Kako se bicikl pretovorio u muscle car?

Evo i priče o brendu  koji, iako nije baš toliko popularan na balkanskim prostorima, zaslužuje da mu se posveti značajna pažnja.

Reč je o američkom Dodge-u koji je, faktički, patentirao „mišićavi“ automobil.

Dodge Avenger

 

Niko u kompaniji nije očekivao da će Dodge u jednom momentu postati jedan od vodećih proizvođača automobila u SAD,i da će, recimo model Cahrger iz 1966. i 1967. godine ljude dovesti do takve ekstaze da će im padati vilica od iznenađenja.

John Francis i Horace Dodge Elgin su počeli kao proizvođači bicikala da bi 1901. godine odlučili da sedište svoje kompanije Dodge Brothers Bicycle & Machine prenesu u Detroit, država Mičigen.

Dodge Caliber


Samo nekoliko godina ranije, Dodge je počeo sa razvojem motora za Cadillac i isporukom delova za druge proizvođače automobila. Ovo rano uključivanje u proces proizvodnje automobila doprinelo je da vlasnici kompanije razmisle o proširenju biznisa koji će dovesti Dodge do velike popularnosti i značajnih priznanja. Osnovavši Dodge Brothers Motor Vehicle Company 1914. godine, došli su na par koraka bliže onome što će se samo deceniju kasnije neminovno desiti.

Dodge Caravan

 

Prvi modeli su imali dosta sličnosti sa Fordovim modelom T, ali su bili daleko ispred njega što se tiče samog pokretanja motora kao i nekih drugih poboljšanja usvojenih kako bi se olakšalo upravljanje automobilom. Glavna prednost Dodge-ovih modela u odnosu na konkurenciju je bilo električno paljenje. Usmeren ka srednjoj klasi, prvi Dodge je veoma brzo postigao komercijalni uspeh zahvaljujući inteligentnoj kombinaciji, za to vreme, superiorne snage, poboljšanja motora i dizajnersko-stilskih rešenja do tada neviđenih na drugim modelima.

Dodge Caliber

 

Do 1917. godine, Dodge je već proizveo ozbiljan broj automobila što mu je omogućilo da duboko uđe u problematiku i posveti se razvoju novih modela. Činilo se da je proizvodnja kamiona oblast koja bi mogla da bude interesantna i uspešna za kompaniju, pa je, na krilima toga, ubrzo nastala nova divizija pod nazivom Dodge kamioni. Ovi kamioni su se masovno koristili kao glavna transportna vozila američke armije tokom Prvog svetskog rata, da bi, po završetku istog, bila prekomandovana na druge zadatke u civilnom sektoru, pa su završila, uglavnom, kao transportna sredstva u industriji.

Braća Dodge su ubrzo, na vrhuncu svoje moći, 1925. godine biznis prodali firmi Dillon, Read & company za neverovatnu sumu od 146 miliona dolara, što je, u to vreme, bila najviši iznos ikada plaćen za preuzimanje neke kompanije.

Dodge Avenger

 

Dillon je Dodge-om upravljao samo tri godine da bi, 31. Jula 1928. godine, došlo do nove akvizicije i preuzimanja kompanije od strane Chrysler korporacije.

Kada je Chrysler, u skladu sa svojom politikom širenja na evropsko tržište, preuzeo korporaciju British Rootes group i francusku fabriku Simca, došlo je, tokom šezdesetih godina XX veka, i do prvog predstavljanja brenda Dodge u Evropi. Laka transportna vozila su se na starom kontinentu prodavala pod drugim brendom, a Dodge 50 series je bio toliko dobro prihvaćen u Velikoj Britaniji da je ubrzo postao omiljeno vozilo u britanskoj armiji i komunalnim preduzećima širom ostrva.

Dodge Nitro

 

Uspesi nisu dugo trajali jer je već 1977. godine došlo do kolapsa evropske divizije Chryslera, pa samim tim i Dodge-a. Fabriku i prava na korišćenje imena Dodge tada kupuje Renault i nastavlja proizvodnju teretnih vozila sa istom oznakom. Međutim, tokom 80ih godina, Renault odustaje od daljeg korišćenja brenda. Ali fabriku zadržava u svom vlasništvu i proizvodnja se nastavlja, doduše, sada pod Renaultovom oznakom.

Danas je Dodge ponovo deo Daimler-Chrysler grupacije i više je poznat po svojim kamionima nego po „mišićavim“ automobilima retro dizajna koji su mu doneli veliku popularnost tokom 60ih i 70ih godina XX veka, iako je slavu i popularnost  na američkom kontinentu stekao lansiranjem limuzina Charger i Coronet.

Dodge Nitro

 

Početkom ovog veka Dodge diviziji su čak 78% prihoda donosili kamioni. Međutim, Dodge se, zahvaljujući grupaciji kojoj pripada ali i nostalgiji za modelima koji su bili dobro prihvaćeni tokom 70ih, polako vraća i na evropske puteve modelima za koje se može reći da su bučni i ne baš tako lepi ukrotitelji puteva, kao što su Caliber, Nitro i Avenger.
 

Autor teksta: Rajko Martinović

Foto: a2goos
 

  Komentari

comments powered by Disqus