Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

TESTIRALI SMO: Dacia Sandero 1.5 dCi 75

Sudeći po dobroj prodaji u Nemačkoj i Francuskoj, pred ovim “Rumunom” je svetla budućnost. Taksisti u Srbiji sa ovim modelom prelaze 600 000 km bez većih problema. Sandero 2 je ozbiljna evolucija starog modela. Sandero druge generacije je mnogo bolji, stabilniji i ugodniji za vožnju. Osim što novi 1,5 dCi sada ispunjava Euro 6 standarde o emisiji izduvnih gasova, smanjena mu je i potrošnja za skoro 10% (Renault tvrdi 15%). Za naše tržište uvoznik je predvideo samo slabiju verziju od 75 KS za Sandero. Meni se nekako čini da je ovo nova „Golf dvojka“. Saznajte i zašto.  Ja bih ovaj auto kupio.

Tekst i foto: Aleksandar Todorović, urednik portala
najboljiauto.com
testoviautomobila.rs

Najbolji deo automobila je, svakako, unapređeni agregat 1.5 dCi od 75 KS: štedljiv, uglađen, tih – prosto sjajan. Renault bezmalo svake godine proizvodi sve bolje i bolje 1.5 dCi motore.

Foto: Branka Todorović

sandero-todorovic

Francuski automobil koji se proizvodi u Rumuniji, svakako nije bez mana, a kako ja ne znam da prećutim nijednu, upoznaću vas sa svakom, pa odlučite sami da li možete da pređete preko njih, ili biste bili zadovoljni samo nekim skupljim automobilom. Sandero startuje sa cenom od 7.990€, ali model na testu košta 11.330 €.

Jeftin servis – Produžena garancija od 5 godina uz Renault finansiranje.

Dakle, Dacia je i dalje dovoljno jeftina. Delovi koštaju manje nego kod konkurencije. Servisna mreža je dobra. Serijski nudi ESP i na kreš testu je, konačno, zaslužila četiri zvezdice. Sandero je postao ozbiljan automobil, koji mi je pružio sedam predivnih dana za njegovim volanom. Istina nije mogao brže od 160 km/h, ali se pri toj brzini ponašao jako mirno, stabilno, i predvidljivo! Bravo Renault!

Moderni „Golf II“

Dizajn Sandera nikoga neće oduševiti. Meni je stari model bio znatno lepši. Ali o ukusima ipak vredi raspravljati, pa sam sebi dao za pravo, da mu dodelim tanku trojku za izgled. Uostalom i legendarni Golf II je bio ružan, pa smo ga zavoleli, ali ne zbog dizajna, već zbog drugih kvaliteta. Ljubav na prvi pogled brzo izbledi. Sandero vas neće osvojiti odmah, nemojte brinuti.

sandero-DSC_0044

Daciji treba vreme da vas ubedi da nudi puno više nego što očekujete. Sandero je veoma pouzdan. Sandero ima robustan trap. Veoma štedljiv i dugovečan motor. Varijabilnu, i praktičnu karoseriju. Jeftine delove. Da li vas sve to bar malo ne podseća na „dvojku“?

Plastika je bolja nego ikada, ali ona nikako ne impresionira. Ako i zažmurim na jedno oko, na oba ne mogu, a kada to kažem, mislim pre svega na tvrdoglavo loše postavljane tastere za otvaranje stakala. Sada više nisu ispred menjača, već su pomaknuti malo nagore, a ispod instrumenata za ventilaciju. Na loša rešenja ne možete brzo da se naviknete.

DSC_0057

Kad sklapate spoljne retrovizore, neprijatno se iznenadite jeftinim zvukom grube opruge. Kada poželite da volan podesite onako kako želite, jer sedite u vozilu sa najboljim Life Plus paketom opreme, koje ste platili dodatnih 1.000 €, neprijatno ćete se iznenaditi.

Na zadnjem sedštu nudi više mesta od VW Pola ili Golfa II

sandero-dacia-todorovic

Upravljač možete podešavati samo po visini, ne i po dubini. To znači da, ako se ne uklapate u francuske proporcije (što je slučaj sa većinom naših vozača), nećete moći da pronađete idealnu poziciju za volanom. Sedišta takođe nisu dovoljno udobna za duža putovanja.

volan-sandero-DSC_0071

Dva, tri sata za volanom ovog automobila je neki maksimum pre nego počnu da vas bole leđa. A moguće je i da mene stižu godine, jer se moja lepša, i mlađa polovina, nimalo nije žalila na sedišta. Servo asistencija na upravljaču je slabašna, i prilikom dosadnih manevrisanja gradom nedovoljno.

Ali zato je volan kao stvoren za krivine, a bogami i auto put. U Nemačkoj je uživanje voziti Sandero 160 km/h. I čudesno je koliko Dacija možete videti po Nemačkoj. Dakle, štedelo se jeste, ali srećom, ne na najvažnijim stvarima.


Sandero” fabrički dolazi sa GoodYear pneumaticima, nemačkim Ate kočnicama koji se, između ostalog, ugrađuju u Mercedese u prvoj ugradnji i kvalitetnim Valeo metlicama brisača, koje sam bogami testirao non-stop. Sve ovo je na ranijim serijama Dačije bilo tek sporadično, tako da verujem da nema više jeftinih komponenti. Farovi su mu moćni, širok, i dubok snop. Eto dokaza da ne moraju biti ksenoni, da bi dobro osvetjavali drum.
 

Ostatak testa pročitajte na testoviautomobila.rs, rs.n1info.com

ili

OVDE
 Komentari

comments powered by Disqus