Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Noviteiti: Volkswagen Budd-e

Na ovogodišnjem sajmu elektronike u Las Vegasu, Volkswagen je publici predstavio Budd-e koncept i najavio šta publika može da očekuje u bliskoj budućnosti.

Ovaj mali MPV sa električnim motorom i pogonom na sva četiri točka se očekuje u serijskoj proizvodnji do 2018. godine, ali nije poznato hoće li nositi isto ime.

Nemački proizvođač vozila opisuje Budd-e kao vozilo budućnosti i naglašava da je on trenutno prioritet kada Volkswagen prolazi kroz velike skandale oko lažinjara emisije gasova na dizel vozilima.

Upravo bi efikasni električni automobil mogao da promeni način na koji kupci gledaju na Volkswagen. U svakom slučaju, kompanija obećava da će serijski model moći da pređe 530 kilometara između punjenja baterija što je za čak 340 kilometara više u poređenju sa trenutno najefikasnijim električnim modelom Volkswagena, e-Golfom. Budd-e je razvijen od strane novog Volkswagenovog tima za specijalne proizvodnje, a u vreme pisanja ove priče tim radi na nasledniku Phaetona.

Ovaj koncept bi trebalo da predvodi napad električnih proizvoda iz Volkswagena, posle čega će da uslede Porsche Mission E i Audi e-tron quattro.

Budd-e je dugačak 4,597 mm, visok 1,940 mm i visok 1,835 mm i kompanija na njega gleda kao na naslednika legendarnog Microbusa (Type 2). Njegove baterije se nalaze ispod zadnjih svetala, a Volkswagen tvrdi da se 80% njih mogu napuniti za samo 30 minuta sa modernim 150kW punjačem.

Budd-e pokreću dva električna motora, od čega se jedan nalazi u prednjem delu vozila, a drugi ispod gepeka. Snaga prvog motora iznosi 134 ks i 199 Nm obrtnog momenta dok drugi razvija 168 ks i 290 Nm obrtnog momenta, što znači da ovaj koncept razvija ukupno 302 ks i 489 Nm obrtnog momenta. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za 6.9 sekundi i maksimalnu brzinu od 179 km/h.

Sa dizajnerske strane, Budd-e vuče dizajnersku inspiraciju sa ranijih Bulli koncepta, ali ovaj put nemački gigant nije želeo da se kocentriše na retro dizajn već na moderne linije.

Velika pažnja je posvećena enterijeru koji je urađen u modernom stilu i pruža veliki izbor standardne i opcione opreme. Velika novina enterijera je deo kontrolne table, koja će u budućnosti moći da se menja između Volkswagenovih vozila, čime vlasnik nikada neće izgubiti na sačuvanim informacijama.

U svakom slučaju, više detalja će biti poznato na salonu automobila u Ženevi sledeće godine kada bi serijski model trebao da debituje.

Autor: Talladega

Slike: Volkswagen
brzabrzina.com

 Komentari

comments powered by Disqus