Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Đulijeta koju su voleli Karabinijeri

Oni koji prate trendove ukazuju na porast interesovanja za male klasične evropske automobile u toku poslednje decenije.

Iskreno govoreći, ni autor ovih redova nije imun na, uslovno rečeno, zujalice iz 70ih godina XX veka, a jedna mu je, svakako, favorit.

Alfa Romeo Đulija iz 1971. godine koju su vozili italijanski karabinijeri može biti savršeno vozilo i danas nakon 45 godina ako je dobro održavana, a verujte na reč, na Zapadu takvih ima itekako.

Foto:
Kelebek
 

Elem, većina nas je, verovatno,  gledala  kako italijanska policija beznadežno juri Čarli Krokera u miniju natovarenom zlatom u filmu The Italian job. Međutim, u realnoj situaciji, patrola bi se sastojala od tri automobila italijanskih policijskih snaga, karabinijera, jedinice na koju itekako treba računati i koja bi ga, pre ili kasnije, sigurno stigla!

 

Policijska ikona

Alfe su odavno ljubimci italijanskih karabinijera zahvaljujući impresivnim trkačkim sposobnostima , počevši sa modelom Matta  još od ranih 50ih godina XX veka . Od Đulije i Matte, preko modela 33s i 159s, pa sve do današnjeg dana,  karabinijere ćete videti samo u Alfa Romeo automobilima.

Pokretana motorom od 89 konjskih snaga sa dvostrukom bregastom osovinom i težinom od samo 1000 kg, Đulijeta 1300 je bila odličan izbor za policijske snage koje se ne bave samo suzbijanjem visokog kriminala već se svakodnevno susreću sa kriminalcima u veoma brzim automobilima.  

Foto:
Hans Stedehouder
 

Kada su angažovani u poteri, okretnu Alfu je bilo vrlo teško izbeći i od nje pobeći u gradu čak i pri velikim brzinama.

Dakle, Alfa je karabinijerina omogućavala sjajnu okretnost, brzinu i manevrisanje uskim ulicama italijanskih gradova, a kriminalcima veoma komforno privođenje pravdi.

 

 Korisna i autoritativna

U odnosu na maslinastozelene automobile koje je vozila Polizia, karabinieri su u svojim  plavo-belim gazelama, kako su ih Italijani zvali zbog brzine i okretnosti, izgledali mnogo autoritativnije.
Alfe su imale krov bele boje iz dva razloga: prvi- često se dešavalo da karabinijeri imaju pomoć helikoptera u poteri, pa su na taj način lakše mogli da lociraju kriminalce i da ih razlikuju od „ dobrih momaka“; drugi -  trebalo je ostati hladne glave pod vrelim italijanskim suncem, a klima uređaj je bio luksuzna privilegija ultrabogatih koji nije bio predviđen za automobile namenjene policiji.
Zahvaljujući karabinijerima i Alfama, pipci velikog broja hobotnica su presečeni a mnogi ozloglašeni kriminalci su uhvaćeni. Kao rezultat toga, automobili poput Super Đulijete su postali filmske i televizijske zvezde u Italiji ali i u Holivudu.

Foto:
Marvin Raaijmakers

Ako se odlučite da u nekom starom i zaraslom dvorištu potražite ovakav automobil i pokušate da ga kupite, imajte na umu da vam Đulija vrlo lako može biti ulaznica za neki sledeći holivudski krimi triler. A, za svaki slučaj, najbolje bi bilo, uz Đulijetu, nabaviti i karabinijersku uniformu. I strpljivo čekati! Možda vam, zajedno sa Đulijom, ponude i neku ulogu. Ko zna?
 

Autor teksta: R. Martinović
 Komentari

comments powered by Disqus