Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Kako se radi tjuning automobila?

Tjuning automobila podrazumeva poboljšanje performansi van fabričkih standarda. Prvi korak je povećanje snage motora koja zahteva i niz drugih poboljšanja kao promena prenosnog odnosa menjača kako bi ispratio veću snagu, kočnica da bi mogle efikasno da zaustavite brže vozilo, tvrđe ogibljenje i veće gume radi stabilnosti, ojačanje šasije uz istovremeno olakšavanje celog vozila itd. Ako to ne uradite, imaćete snažan motor koji tu snagu neće moći adekvatno da prenese jer ostali sklopovi koji čine automobil ne mogu da je isprate i izdrže.

Kada od običnog automobila tjuningom napravite zver želećete da svi na prvi pogled znaju da nije reč o običnom automobilu! Sve vizuelne prepravke spadaju pod stajling automobila i usko je povezan sa tjuningom. Mnogi dodaci koji se ugrađuju zbog performansi ujedno utiču na vizuelni doživljaj. Spojleri služe prvenstveno da povećaju aerodinamičnost ali autu ujedno daju i agresivan izgled. Rep na zadnjem kraju, osim što je atraktivan služi da pri velikim brzinama poveća stabilnost. Velike aluminijumske felne, koje krase svaki sportski auto lakše su od običnih čeličnih što rasterećuje agregat i smanjuje neogibljenu masu.


Apsolutno svaki motor može se tjunirati jer su tokom projektovanja i proizvodnje napravljeni brojni kompromisi. Počev od odnosa cena-kvalitet, prilagođavanje snage veličini i nameni automobila, a posebno uštedama u proizvodnji gde se isti agregat ugrađuje u veliki broj modela uz određene izmene.

Veća snaga znači više opterećenja na sklopove agragata, veće habanje pokretnih delova i manji radni vek što je “civilnim” automobilima jedna od najbitnih karakteristika nasuprot sportskim. Ferdinand Porše je najbolje opisao prirodu sportskih automobila: “Agregat na bolidu treba da izdrži trku, odvozi počasni krug i odmah posle toga da se pokvari. Ukoliko motor i dalje radi to znači da nije izvučen maksimum iz njega i da može dati bolje rezultate.”

Pomeranje fabričkih granica automobila ne znači da ćete smanjiti životni vek vašeg ljubimca na “jednu trku”. Ako se tjuning odradi kvalitetno uz poštovanje određenih pravila i naravno “normalnu” eksploataciju.

Ovde ćemo navesti samo neke od osnovih vidova tjuninga, poređanih po ceni i stepenu komplikovanosti (od nižeg ka višem) bez ulaska u brojne tehničke detalje. Treba imati u vidu da se najbolji rezultati dobijaju kombinovanjem nekih ili svih vidova tjuninga u zavisnosti od željenih rezultata.

Čip Tjuning

Reč je o najjednostavnijem i najjeftinijem vidu tjuninga dostupnog uglavnom novijim automobilima gde elektronika upravlja svim parametrima rada agregata. Postupak se sastoji od skidanja čipa, njegovom reprogramiranju ili zamenom drugim. Novi čip ima druge kontrolne parametre (odnos smeše, ugao pretpaljenja itd..) koji direktno utiču na rad agregata. Tako se može povećati snaga, smanjiti potrošnja, promeniti raspored snage, kao i mnoge druge promene kako bi se auto prilagodio tjuning nadogradnjama.

Filter za vazduh

Samo promena standardnog filtera sportskim, visokoprotočnim neće imati velikog efekta na poboljšanje voznih karakteristika automobila, čak ih može i umanjiti. Fantastičan zvuk koji se dobija ugradnjom sportskog filtera može prevariti mnoge da se povećala snaga i da motor “peva“. Povećanje količine vazduha u smesi treba da prati veća količina goriva i obrnuto. Ukoliko se poremeti odnos benzina i vazduha u smesi smanjuje se i snaga motora usled lošijeg ili nepotpunog sagorevanja.

Izduvni sistem

Povećanje količine smeše unutar cilindara obavezno sa sobom povlači i izmene na izduvnom sistemu koji sada treba da otpremi veću količinu izduvnih gasova iz motora. Samo promena zadnjeg lonca se može učiniti dovoljnom zbog karakterističnog zvuka koji se dobija ali to je tek poslednja karika u tjuningu izduva.
Kada se otvore izduvni ventili, gasovi pod velikim pritiskom izlaze iz cilindara i ako naiđu na bilo kakvu prepreku prave povratni pritisak koji opterećuje klip i ceo motor. Ono što se kod nas jako malo praktikuje je sportska izduvna grana koja stvara jako mali otpor gasovima. Fabrička grana je čak i projektovana da pravi određeni otpor koji se koristi na nižim obrtajima. U visokim obrtajima, bilo kakav povratni pritisak je nepoželjan.

Tek nakon promene grane može se pristupiti promeni prečnika cevi i zadnjeg lonca u zavisnosti od kubikaže i snage motora. Stavljanjem cevi prevelikog prečnika, dobija se kontra-efekat jer veća količina hladnog vazduha unutar proširene cevi stvara pritisak vrelom gasu, naročito na nižim obrtajima.
Glava i bregasta

Sa povećanjem količine smeše mora se obezbediti i dovoljno veliki protok do kompresionog prostora. Intervencijama na glavi motora željeni efekat može se postići na dva načina. Jeftiniji je postavljanjem sportske bregaste koja ima “oštrije“ bregove i rezultuje dubljim otvaranjem usisnih i izduvnih ventila, stvarajući veći prostor za protok gasova. Drugi način koji zahteva više intervencija i novca, je razbušivanje glave i postavljanje ventila većeg prečnika preko kojih će motor lakše “disati“. Najbolji rezultati za ekstreman tjunig postižu se kombinovanjem ova dva zahvata.

Nitro kit

Korišćenje nitro-oksida najpopularniji je vid tjuninga i povećanja snage motora. Njegova primena omogućava brže sagorevanje veće količine goriva. Nitro-oksid ima mnogo veći procenat kiseonika od običnog vazduha i ubrzava sagorevanje smese. Azot ima dve funkcije - da spreči trenutne ekpslozije koje pravi kiseonik i da odvlači deo toplote koja se oslobađa sagorevanjem.

Turbo Kit


Ovo je jedan od jednostavnijih načina da se dobije zavidan broj konjskih snaga. Može se ugraditi u gotovo svaki motor ali zahteva visok nivo stručnosti i kvalitetne delove. Turbina se najčešće vezuje za izduvnu granu motora ali postoje još mehaničke i elektro-turbine. Na drugom kraju turbine je kompresor koji pod velikim pritiskom upumpava vazduh u motor. Tu se vraćamo na početak priče i osnovu povećanja snage motora – veća količina smeše (gorivo i vazduh) znači veći pritisak na klipove prilikom sagorevanja i više snage. Pored turbine potrebno je ugraditi i interkuler za vazduh jer se od velikog pritiska vazduh zagreva što umanjuje performanse.

Intervencije unutar samog motora

Postoji mnogo toga što možete i trebate promeniti unutar motora kada krenete sa tjuningom. Kada povećate broj konjskih snaga svim do sada navedenim metodama, treba mnoge delove unutar motora zameniti kvalitetnijim da bi oni mogli da izdrže dodatnu snagu. Pored kvalitetnijih materijala, perfomanse možete poboljšati korišćenjem lakših delova (klipova, klipnjača itd.), kao i povećanjem stepena kompresije i zapremine motora. Ove intervencije spadaju među najskuplje zbog cena komponenti i nivoa stručnosti potrebnog za njihovo izvođenje.

tekst & foto:
sstruja
brzabrzina.com
 Komentari

comments powered by Disqus