Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Jaguar - stil, glamur i performanse

Kada neko pomene jaguara, prvo vam, verovatno, na pamet padnu neuhvatljivi predatori koji lutaju kišnim prašumama Južne Amerike. Lako ih je prepoznati po katakterističnom krznu prekrivenom crnim tufnama, nešto većim od onih kod leoparda i geparda.

foto:
Russell Smith

Lep uvod za sve nas koji smo odrasli uz Opstanak, Poslednju oazu i slične stvari, ali sada želim da vam ispričam priču o jednom sasvim drugačijem Jaguaru.

Moram vam priznati da sam veliki ljubitelj životinja i da bih vrlo rado pisao i o njima, ali, s obzirom da su ovde tema automobili, pričaću o jaguaru sa volanom i točkovima. Sličnost sa onim iz južnoameričkih prašuma je izuzetna zver koju gaje ispod svojih hauba.

 

Dakle, krećemo...

Mnogo kasnije nego što većina ljudi veruje, Jaguar se pojavio tek 1922. godine, ali sa totalno drugačijim profilom i pod potpuno drugim imenom.

Osnovana kao Swallow Sidecar od strane dva Vilijama – Lyons-a i Walmsley-a, kompanija je počela sa radom kao proizvođač prikolica, ali je 1932. godine proizvela i svoj prvi Jaguar automobil.

Do 1945. godine svi proizvedeni automobili su imali oznaku SS, ali je to moralo biti promenjeno zbog sličnosti sa oznakama nacističkih SS jedinica iz Drugog svetskog rata. Kao novo ime izabran je Jaguar!   

Pre preimenovanja kompanije, u fabrici Lyons-a i Walmsley-a su proizvedeni mnogi ineteresantni i, za to vreme, izuzetno moderni modeli koji su zasluživali i pohvale i kritike. Naravno, bilo je onih koji su tvrdili da ovi automobili poseduju više glamura i stila, a da su im mana performanse i pouzdanost.

Fabrika se do današnjeg dana nalazi u Koventriju, i legenda koja kruži i dan danas  je da su se njeni inženjeri uvek više bavili dizajnom nego konkretnim tehničkim rešenjima i proizvodnjom. Motori i šasije su bili delo kompanije Standard Motor, a dvojica trkačkih entuzijasta i zaljubljenika u motore, Vijlijam Hajns i Geri Vesli, su ih dalje prilagođavali Jaguarovim modelima I njihovom dizajnu.


Foto:
Si (mintchociecream) - Coventry
 

Proizvodnjom niza luksuznih sedana tokom 30ih godina XX veka, kao što su SS1 i sportski SS 90 iz 1932. godine, Jaguar je žestoko prodrmao automobilsku industriju a vrhunac se desio sa  pojavom modela  XK 120. Sa sportskim 3.4 litarskim motorom od 180 konjskih snaga, ovaj automobil je mogao već tada da dostigne maksimalnu brzinu od 200km/h i od 0 do 100km/h je ubrzavao za manje od 5 sekundi. Izuzetna pojava, dostupnost i ovalna sportska maska su XK 120 pretvorili u pravu ikonu tog vremena.

Foto:
Lothar Spurzem - Jaguar XK120

S obzirom na veliko interesovanje za ovaj automobil, XK 120 je stekao veliku popularnost i van granica Velike Britanije. Proizvedeno je preko 10.000 jedinica i  postao je prvi izvozni model Jaguara. Ažuriranjem XK 120 nastala su dva nova modela sa oznakama 140 i 150.

Tokom 50ih godina XX veka, Jaguar se fokusirao na proizvodnju većih sedana. MK VII je bio prvi model u toj novoj liniji. Uprkos prethodnom uspehu sa XK modelima, nova linija automobila nije postigla neku veliku popularnost.  Međutim MK II, sa nešto izmenjenim dizajnom enterijera, nije se pokazao toliko loše i postaje drugi najprodavaniji Jaguarov model  tog vremena. Ukupno je proizvedeno čak 123.000 jedinica.

Foto:
Rudolf Stricker - Jaguar Mark II

Do 60ih godina Jaguar je već stekao dobru reputaciju, a ona je uskoro ojačana sa pojavom opakog E-type.
Zvanično predstavljen na Salonu automobila u Ženevi u martu 1961. godine, E-type je oborio sve rekorde i proglašen je najlepšim automobilom tog vremena.
Moderan i neverovatno brz, ovaj automobil je mogao da postigne brzinu od čak 240km/h. Iako su ga smatrali naslednikom C-type i D-Type, novi model je bio nešto novo što svet do tada nikada nije video.

Foto:
Klugschnacker - Jaguar E-type

E-type je bio značajno tehnološki unapređen u odnosu na svoje prethodnike. Imao je sportske gume, 4 disk kočnice i nezavisno zadnje vešanje. Sve te prednosti su ga napravile šampionom i “noćnom morom trkačkih staza”, što je na svojoj koži osetio čak i čuveni Ferrari, kojeg je ovaj Britanac više puta porazio u direktnom duelu.

Nakon proizvodnje više od 70.000 jedinica, E-type je 1975. godine otišao u zasluženu penziju i zamenjen je, ne tako uspešnim,  modelom XJS.

Penzionisanje  Vilijama Lajonsa 1972. godine bilo ja veliki udar na kompaniju koja nije bila u stanju da nastavi rad po standardima koje je utemeljio njen osnivač. Leyland je bio taj koji ju je u tom trenutku spasio od bankrotstva.

Do 1984. godine Jaguar je kako-tako uspeo da se vrati na tržište, ali nije više bio u stanju da impresionira kao što je to činio nekada, jer je izgubio privlačnost i šarm koje su njegovi modeli nekada imali.

1989. godine Jaguar je, zajedno sa Land Roverom, postao deo Ford Motor Company. Vlasništvo nad ova dva brenda Ford je zadržao samo do 2008. godine, kada je oba prodao indijskoj grupaciji Tata Motors.

Foto:
M 93 - Jaguar XJ 3.0 D-S Supersport

Trenutnu liniju Jaguara čine luksuzni sedani kao što su XJ, snažni XF –naslednik modela S-type, zatim luksuzni X-Type, kao i sportski XK.
 

Autor teksta: Rajko Martinović

 Komentari

comments powered by Disqus