Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

TESTIRALI SMO: Polovnjak Opel Astra G

Jedan od najpoželjnijih polovnih automobila za malo novaca u Srbiji je Astra G, koja se odavno ne proizvodi, ali je relativno jeftina za održavanje, i dovoljno je pouzdana.
Zašto je ovaj auto toliko popularan kod onih sa plitkim džepom?
Astra druge generacije je među najpouzdanijim automobilima starijim od deset godina. Na putevima ih ima vrlo mnogo. Štaviše, čuva mesto među najjeftinijim i najrobustnijim. Koje verzije treba birati, a koje je poželjno izbegavati?

Već za oko 1.500 € Astra može biti vaša.


Prednosti i mane ovog modela za vas otkriva Aleksandar Todorović glavni urednik najboljiauto.com i autoveb.com

Kada nemate dovoljno novaca ne preostaje vam ništa drugo nego da se okrenete polovnim automobilima, u nadi da ćete odabrati onaj najbolji prema dubini vašeg džepa.
Kriza je velika, posla ima jako malo, troškovi života su astronomski. Novi auto je sanak pusti. Šta onda činiti?
Većini je važno da je to pre svega auto nemačkog porekla – VW ili Opel (dok je Ford još uvek u drugom planu), da je dizelaš, da ima pristojnu opremu, ali i da je jeftin.

Foto: Branka Todorović,   najboljiauto.com

Gotovo je nemoguće obezbediti se prilikom kupovine polovnog automobila starijeg od deset godina, jer takvi automobili već su napustili svoje najbolje godine, većinom su prešli dosta više od 200.000 kilometara, ali ipak ne zaostaju puno za novijim generacijama iz B segmenta (Astra G pripada C segmentu).


Opel Astra G zapravo nije ništa manje pouzdana od Golfa IV, od kojeg je puno jeftinija, osim toga manje se krade.
Zapravo, kupac sa malo novca se nalazi pred dilemom manji VV Polo sa slabijim motorom ili veća Opel Astra (imaju slične cene)?
Ja glasam za veći auto, sa snažnijim agregatom, ali i znatno bolji, a to je Astra G.

Srbi, Bošnjaci i Hrvati se u jednom slažu: Astra G je dobar auto

Opel Astra G nudi dosta za uloženi novac, relativno je jeftina za održavanje, a pri tome košta manje od ljutog konkurenta – Golfa IV! Rekli bismo sasvim dovoljno, zar ne? Pored toga, na najvećem evropskom tržištu polovnih automobila (Nemačka), ponuda ovog modela je odlična što poprilično olakšava kupovinu. Ponuda je dovoljno dobra i u Srbiji. Druga, ali nikako manje važna prednost je što kasnija preprodaja ide brzo i lako, pogotovo ako je Astra sa nekim bogatijim paketom opreme. Rezervnih delova za Opel ima na svakom koraku, originalnih i onih drugih. Tradicionalna vrlina Astre je čvrsta i solidna karoserija te postojano ogibljenje, koje se dobro nosi sa neravninama na asfaltu, što je važno svojstvo polovnih modela u Srbiji.Servisna mreža je za naše uslove prilično razgranata, a model je sam po sebi dosta poznat majstorima, zajedno sa najčešćim problemima koji uz nju idu. Veliki izbor motora i pet oblika karoserije – karavan, limuzina, hatchback, kupe i kabrio, je više nego dovoljan da svako po svojim nahođenjima može pronaći idealnu opciju. Nudi zadovoljavajuću pasivnu bezbednost, a 4 osvojene zvezdice na uglednom EURO NCAP kreš testu to samo potvrđuju. U serijskoj opremi je već odavno imala bar 2 air-bega, ABS, što samo dodatno utiče na sigurnije i mirnije ponašanje prilikom snažnih kočenja. Astra G se mogla podičiti 12-o godišnjom garancijom na koroziju, ali i boljim kvalitetom izrade od prve generacije.


Doduše, nakon kupovine polovnog automobila starijeg od deset godina morate biti spremni na veće izdatke nego u slučaju kupovine dvostruko mlađeg automobila. Izgled ovog automobila još uvek nije previše zastareo, pa se na putu praktično i ne primete baš sve godine koje je Astra do sada napunila. Najviše problema bilo je sa klima uređajem, servo uređajem, zupčastom letvom volana i upravljačkom elektronikom. Kod benzinaca 1.6 16V bilo je problema sa otkazivanjem vodilice i napinjača zupčastog kaiša, zbog čega je dolazilo do njegova preskakanja (1.4 16V ima lanac). To je izazivalo havariju motora i veliku štetu.


Dizelaš 2.0 DTI je robustan i izdržljiv, posebno u verziji s 82 KS, ali kod starijih dizelaša često je problem s vraćenom kilometražom. Problema najčešće ima s brizgaljkama i meračima protoka vazduha. Benzinski motori su odlični, i traže samo redovnu izmenu zupčastog kaiša (1.6 16V) – poželjno na 60.000 km (1.4 16V ima lanac koji se može menjati i na više od 120 000 km, odnosno menja se tek kada počne da se čuje). Najpouzdaniji benzincu su oni snažniji sa 16 ventila od 1.8 i 2.0 litra, ali su i pirlično žedni. U gradu troše preko 11 litara benzina.Neko srednje rešenje predstavljaju agregati od 1.6 litara, bilo stari sa 8, ili moderniji sa 16 ventila i 100 KS. Najmanji motor od 1.2 litre i 16 ventila se mnogo bolje snalazi u manjoj Corsi, i kod nas nije previše često u ponudi, a ima i premali obrtni moment. Ako svemu tome pridodamo da Astra G ima dovoljno precizan upravljač, solidno vešanje, dobru ponudu prostora kako napred tako i pozadi, temeljnu zvučnu izolaciju, te dovoljno veliki prtljažnik i u hečbek verziji, onda možemo reći da je prilično racionalna kupovina.

 

Kompletan test polovne Astre G pročitajte na portalima testoviautomobila.rs i rs.n1info.com

Foto: Branka Todorović
Astru za vas testirao Aleksandar Todorović
 Komentari

comments powered by Disqus