Registruj se

Polovni automobili Polovni automobili, auto oglasi, nova i polovna vozila

Kako napuniti akumulator motorcikla?

Po najavama, od vikenda nas očekuje prva prava zima ove godine.

Tokom zime većina motorciklista bi trebalo da dopuni akumulator (bateriju) na svom dvotočkašu.

Foto:
Pibwl / wikipedia
 

Evo nekoliko veoma važnih saveta ako planirate da taj posao obavite samostalno.

Pravilo broj jedan, obavezno otkačite i skinite bateriju sa motora. Otkačite je zato jer punjač na modernim motorima može oštetiti kompjuterski sistem na motorciklu. Prvo treba otkačiti negativan pol baterije. U tom slučaju, ako slučajno zakačite metalni deo motora, neće se ništa desiti. Zatim slobodno otkačite pozitivan pol baterije.Izvadite je, jer u slučaju da eksplodira, što se retko dešava, može oštetiti boju i metalne delove na vašem ljubimcu, a da ne govorim o povredama koje može naneti vama samima.

Baterija može biti i klasična kod koje se ćelije otvaraju i potrebno je dosipanje vode. U tom slučaju obavezno dosipajte destilovanu vodu. Ne igrajte se nikako hemičara praveći svoju destilovanu vodu.

Zašto se dosipa voda, a ne sumporna kiselina koja se nalazi u bateriji?

Sumporna kiselina ima hemijsku formulu H2SO4. Tokom vremena iz baterije isparava voda H2O. Ako se to desi, u bateriji vam ostaje SO3, što je so sumporne kiseline. Kada dodamo destilovanu vodu, so u bateriji se ponovo pretvara u kiselinu SO3+H20=H2SO4.

Nivo tečnosti u bateriji treba uvek biti iznad ćelija i to obično na pola visine između ćelije i poklopca. Ako je baterija bez održavanja, onda se ćelije ne otvaraju i nije potrebno nikakvo dosipanje.

12V baterije su sastavljene od 6 zasebnih ćelija koje su redno spojene. Svaka ćelija ima normalan napon od 2,1V, sto pomnozeno sa 6, daje 12,6V. To je napon kod temperature između 20-25 stepeni celzijusa. Sa porastom temperature, napon raste. Baterija je potpuno prazna kada napon padne na 10,8V. Ako napon nastavi da pada, dolazi do deformacije i nepopravljivih oštećenja ćelija.

Lakše oštećena baterija još moze poslužiti dok je vreme toplo.

Pre punjenja baterije obavezno očistite kleme. Veoma lako se čiste običnom vodom koja rastvara kristale sumporne soli koja se nahvata na klemama. Za ovu operaciju je potrebna veća količina vode, jer se vlaga u dodiru sa tom solju pretvara u kiselinu, a veća količina vode će je razblaziti.
Prilikom zimskog održavanja, ispravnu bateriju je dovoljno dopuniti po 1 sat na svakih 15-tak dana. Gasovi koji se oslobađaju tokom punjenja su otrovni i zapaljivi, tako da bi se punjenje trebalo obavljati uz dovoljno provetravanja.

Baterije za motorcikle, koje obično imaju kapacitet 14Ah, dovoljno je dopunjavati malim punjačem sa strujom punjenja koja ne prelazi 1A. Normalan napon punjenja je 14,5V. Pazite da korektno spojite punjač, jer u slučaju obrnutog polariteta može doći do eksplozije koja može opasno povrediti osobe u blizini.
U slučaju da tokom punjenja dođe do izlivanja tečnosti, dobro je bateriju staviti na plastičnu podlogu, jer će kiselina izgristi tkaninu ili izazvati koroziju, ako je na metalnoj podlozi.

Potpuno punjenje ima više koraka.
Na samom početku punjenja baterija povlači struju koja ne bi trebalo da iznosi više od 20% vrednosti njenog kapaciteta. Tako za bateriju od 14Ah maksimalna struja punjenja ne bi trebalo prelaziti više od 2,8A.
Obicno je to nešto više u prvih 4-5 minuta, ali vrednost struje brzo opada. U tom periodu napon baterije se penje do 14V.
U drugoj fazi, struja punjenja opada na svega 1% vrednosti kapaciteta, što bi za bateriju od 14Ah bilo svega 0,14A.
U trećoj fazi dolazi do izjednačavanja napona medju ćelijama baterije. Tada je punjenje završeno.

Tokom punjenja baterija se blago zagreva, ali ne bi trebalo da pređe temperaturu od 43 stepena celzijusa. To se oseća na dodir kao mlako-toplo, jer je tek nešto više od temperature ljudskog tela.

Kod vraćanja baterije na motor, pazite da ne pogrešite pol.
Zakačite prvo "+" (crvena žica), a zatim "?" (crna žica).

 

Nakon dužeg vremena nepokretanja, motor može malo teže upaliti. Pokušajte paljenje motora lagano.  Ne činite to ni slučajno dugotrajnim angažovanjem startera, nego kraćim pokušajima, jer u suprotnom možete oštetiti starter i isprazniti bateriju.
 

Napomena 1: Punjenje baterije nije nikako preporučljivo raditi na vozilu. Baterija, zbog neispravnosti ili greške onoga ko je spaja, može da eksplodira, što sigurno nebi ostalo bez traga na našim ljubimicama ali i nama samima.
 

Napomena 2: Saveti iz ovog teksta ne važe za baterije na mobilnim telefonima, kamerama i sičnim uređajima, i ne pokušavajte da ga primenite u tim slučajevima, jer je postupak punjenja potpuno drugačiji.

 

Autor teksta: Cale
brzabrzina.com

 

 Komentari

comments powered by Disqus